Novi Contest 49CS i 50CS

Prvi potpuno novi Contest 49CS doživio je tehničko lansiranje krajem srpnja, a prvo javno prikazivanje održano je na HISWA In-Water Boat Showu 2022. od 31. kolovoza do 4. rujna, dok je prvo press test-jedrenje nakon HISWA-e održano u listopadu. Prvom Contestu 49CS pridružit će se prvi novi Contest 50CS za zajedničku svjetsku premijeru na Boot Düsseldorfu. Radi se prvim modelim ove tvrtke koji imaju otvoorenu krmu.

 

Contest 49CS 2022

Contest Yachts izvršio je tehničko porinuće prekrasnog 15-metarskog Contesta 49CS s potpisom judel/vrolijk & co-draw. Ovo je njihova prva jedrilica s krmenim kokpitom, dvostrukom krmenom kabinom u rasponu od pedeset stopa i unosi potpuno novi stil i veličinu u ove kabine i opći raspored interijera. Ovo je velika promjena u dizajnu krstarenja s obitelji i prijateljima.

Povijest Contesta ove veličine bogata je jedrilicama sa središnjim kokpitom, a u ovoj sferi također se približavaju dovršetku jednako nove Contest 50CS. Oba modela 49CS i 50CS nudit će se s opcijskim potpuno električnim pogonom, a oba će zajedno imati svjetsku premijeru na Boot Dusseldorfu (DE), 21.-29. siječnja 2023., nakon ranijeg prvog javnog pregleda Contest 49CS na HISWA In - sajam nautike (NL), 31. kolovoza - 4. rujna 2022.

U Contest 49CS razvili smo nešto novo, drugačije, a opet umirujuće dosljedno Contest brendu. Prirodni korak naprijed koji dosad nisu imali od Contest 42CS s krmenim kokpitom, to je jednako novi korak u rasponu Contest za jedriličare koji preferiraju svoj glavni apartman naprijed i obiteljske ili gostinjske kabine straga. A ovo su goleme kabine, u mjerilu kakvo nikad nije viđeno kod jedrilica od 50 stopa. Ipak, još uvijek imaju vrlo impresivnu garažu, prostranu krmenu palubu i mnoštvo skladišta u kabinama koje uživaju u najnovijem dizajnu studija Wetzels Brown Partners, uvodeći novi super-ergonomski luksuzni namještaj, pametnog rasporeda sofe i naslonjača do detalja stolarije uključujući opcijske rebraste drvene pregrade.

S judel/vrolijk & co balansiranjem moderne visine gornje strane i maksimalne širine koja se nosi dobro na krmi, postigli su dvostruki plan krmene kabine koji je konvencionalno nemoguć, s ekstra visokim prostorom za glavu u cijelom prostoru i opcijom standardnih dvostrukih ili dvostrukih ležajeva s prolazom između. Prostor, lakoća upravljanja i ostale značajke su inovativne, kao što je također u prednjem vlasničkom apartmanu i novom salonu ekstra širine s potpuno novom svježinom i morski praktičnom sofisticiranošću. Još bolje u ovoj novoj konfiguraciji također su zadržali značajne i istinski prednosti njihova dugo godina preferiranog i poznatog 'središnjeg kokpita', kao što je njihova poznata dvostrana uzdužna kuhinja. U pravom duhu natjecanja, naravno postoje opcije u konačnom izgledu i planu. Contest je jedinstven u postizanju svega ovoga, a posebno s njihovom jednako jedinstvenom punom certifikacijom Lloyd's Register.

Contest 50CS 2022

Lloyd's Register također je intenzivno uključen u njihov prelazak na potpuno električni pogon kao opcija za ove dvije nove jedrilice, a tehnologija se sada razvija s Torqeedom i BMW-om za prvu integraciju u Contest 50CS koji bi trebao biti predstavljen 2024. godine.

To je pametan sustav, potpuno električni, sa solarnim i regeneracijskim mogućnostima na moru. Za tihi rad u plovidbi i na sidru, srce sustava je kombinacija 50kW Torqeedo Deep Blue 50 i super robusnih BMWi3 baterijskih paketa od 42kWh, s regeneracijom iz propelera podržanom integriranim hidrogeneratorima Watt&Sea i Solbian solarnim panelima. Proširujući domet na mogućnosti krstarenja oceanima, snažan agregat s 400-litarskim dizelskim pogonom zatim stvara električnu energiju koja se dovodi u bateriju dovoljnu da bude jednaka, pa čak i veća od uobičajenih dizelskih pogona.

Fascinantna zelena inicijativa, koja je već dizajnirana za zamjenu za vodik kada ta tehnologija postane održiva za upotrebu na jedrilicama.

Prvi potpuno električni Contest 50CS pojavit će se 2024. U međuvremenu, uživajte u ranom pogledu na prvi Contest 49CS na HISWA In-Water Boat Showu, a potom i 49CS i 50CS zajedno na Boot Dusseldorfu u siječnju sljedeće godine.

 

Nautica portal