Boot Düsseldorf ipak se neće održati u 2022.

Zbog naglog širenja varijante virusa Omicron, u Njemačkoj su od 28. prosinca na snazi daljnja ograničenja, uključujući i održavanja raznih događanja.

 

Boot Dusseldorf

Nakon sastanka ministara saveznih država o situaciji s pandemijom 21. prosinca 2021., Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW) zabranila je održavanje velikih događanja u siječnju. To također utječe na boot Düsseldorf, koji se kao nadregionalni sajam neće održati u 2022. godini.

Ministar zdravstva NRW-a Karl-Josef Laumann objašnjava: "Moramo i dalje biti vrlo oprezni u ovom trenutku. Omikron varijanta korona virusa se širi u dinamici koju još ne poznajemo, ali moramo djelovati već danas. Zato smo već imali zabrane velikih nogometnih utakmica i sportskih događanja s gledateljima sukladno važećem Pravilniku o zaštiti od Covida. Logično je da se ni u siječnju ne održavaju veliki javni sajmovi s brojnim posjetiteljima iz različitih regija i zemalja iz cijelog svijeta."

Gradonačelnik Düsseldorfa, dr. Stephan Keller, također podržava odluku države: "Naravno da smo se nadali da će situacija s pandemijom u siječnju omogućiti održavanje sajma pod strogim higijenskim uvjetima, ali na kraju, trebamo biti dosljedni čak i kada su u pitanju veliki javni sajmovi kao što je boot, kako bi se spriječilo širenje varijante omikrona. Čak i prije zabrane, dogovorio sam se s upravom Messe Düsseldorfa da ne preuzimam neopravdani rizik i da otkuzjem sajam ako je to nužno."

Boot Dusseldorf 1

Sa sajamske strane također postoji puno razumijevanje za odluku političara s obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom i izazove u nadolazećim tjednima.

Wolfram N. Diener, izvršni direktor Messe Düsseldorfa navodi: "Pandemija se mora prevladati što je prije moguće kako bi sajamska industrija ponovno mogla raditi na planiranju sigurnosti izlagača i posjetitelja. Stoga teška srca moramo reći zbogom održavanju boot-a u siječnju 2022. Međutim, odluka državne vlade u skladu je i sa željama brojnih izlagača koji su jako zabrinuti zbog sudjelovanja na sajmu tijekom novog vala pandemije. Molim sve uključene za razumijevanje i podršku tako da da se 2023. godine možemo vratiti punom snagom. Svim izlagačima, udrugama i partnerima koji su do sada stajali na našoj strani poručujem kako sam siguran da ćemo zajedno krenuti u uspješno pokretanje sajma u 2023., nakon što, nadam se, preživimo krizu."

Na ostale sajmove planirane za proljeće 2022. u Düsseldorfu ova odluka ne utječe. Za razliku od sajma nautike, ovo su sajmovi na koje dolaze isključivo ljudi iz profesionalnih razloga. Messe Düsseldorf razmatra svaki događaj pojedinačno i, osim zaraze, putovanja i pravne situacije, uzima u obzir i specifične zahtjeve dotičnih sajmova i njihovih sektora.

Sljedeći boot Düsseldorf ponovno će otvoriti svoja vrata od 21. do 29. siječnja 2023. godine.

Nautica portal