Vendée Globe: Miranda Merron u cilju

Britanska skiperica Miranda Merron dovršila je ovogodišnju Vendée Globe regatu, probivši cilj kod Les Sables d'Olonne, Francuska u 22: 16: 51 sati UTC, provevši na moru 101 dan, 8 sati, 56 minuta i 51 sekundu, te je zauzela 22. mjesto u utrci, na svojoj jedrilici IMOCA 60 - Campagne de France.

 

British skipper Miranda Merron completed the Vendée Globe

Foto: Jean Marie Liot

Svoju utrku završila je 21 dan, 5 sati i 12 min nakon pobjednika Yannicka Bestavena i 1 dan 12 sati i 48 minuta nakon 21.plasiranog francuskog skipera Clementa Girauda.

Merron postaje tek deveta skiperica koja je završila utrku otkako je prvi put započela 1989. godine, a od ove večeri njih pet su Britanke - Ellen MacArthur, Sam Davies, Dee Caffari, Pip Hare, koja je 12. utrku završila na 12. mjestu. Njezino vrijeme od 101 dana je šesto najbrže!

Uz podršku vodeće francuske mljekarske tvrtke , Merron je postigla svoj uspjeh u Vendée Globeu uz vrlo skroman proračun, zahvaljujući ponajprije pažljivo provedenom pripremnom razdoblju koje je radila duge dane i večeri uz svog izuzetno iskusnog životnog partnera Halvarda Mabirea, te uz samo povremenu pomoć izvana.

Merron je mahom nesputana na moru, zahvaljujući svojim desecima tisuća milja jurcanja preko oceana i svom prirodno mirnom držanju, svaki se dan, unatoč činjenici kako su joj nedostajali najbliži i najdraži, pokazivala kao skiper koji je sposoban natjecati se na sebi zadanoj ruti i izvlačiti iz svoje jedrilice dobre prosječne brzine, a da pri tome ne izlaže sebe ili svoj brod prevelikoj opasnosti.

Vendée Globe joj je u najvećoj mjeri vrhunac života kao nautičara, te profesionalne karijere koja je započela 1998. godine kada je bila dio posade Tracy Edwards, kako bi preuzela nagradu Trophée Jules Verne - zajedno s mladim Samom Daviesom - intenzivirajući svoje plovove 1999. godine, kada je u klasi 50 stopa osvojila Transat Jacquesabrea s Emmom Richards.

British skipper Miranda Merron completed the Vendée Globe

Foto: Jean Marie Liot

Zapravo, pravi početak bile su plovidbe s posadom svog oca, u International 14, u dobi od devet godina, a do 1979. već je završila svoj prvi Transatlantic, od zapada prema istoku, dok se njezina obitelj vraćala iz Kanade u Veliku Britaniju, da bi otac preuzeo novi posao.

Njezin je rezultat hvale vrijedan i ispunjava jednostavan cilj koji si je postavila, da završi rutu dovodeći zdrave i čitave svoju jedrilicu i sebe u Les Sables d'Olonne. Nakon što je u potpunosti uživala u svim izazovima koji su joj se na regati pojavljivali, smatrala je da je postigla vrhunac u 'pravo vrijeme za mene', odnsono u 51. godini, na čemu joj iskreno čestitamo i pomalo zavidimo.

 

Još je svega troje natjecatelja preostalo u regati: Manuel Cousin, Ari Huusela te skiperica koja je osvojila najviše naših simpatija - Alexia Barrier!

Nautica portal