Harkenov Zircon omogućava High Definition trimanje

Novitet u Harkenovoj ponudi je Zircon koloturnik, a srž njegove izvedbe su industrijski keramički kuglični ležajevi.

 

Harken Zircon 

Keramika je mnogo tvrđa i glatkija od čelika ili kompozitnih materijala, pa joj je potrebno manje sile da se pokrene. Zašto je to važno? Kroz konop osjećate čak i najmanje povlačenje što vam omogućuje fino podešavanje oblika jedra. Na najslabijem povjetarcu tada možete trimati jedro kada drugi to ne mogu.

Keramički kuglični ležajevi montirani su unutar kaveznih prstenova. Kavezi drže ove ležajeve razdvojenima tako da se ne skupljaju, dodiruju i zaustavljaju. Rezultat je koloturnik koji se vrlo slobodno okreće s manje energije izgubljene na trenje — zapravo, ovo je najučinkovitiji koloturnik za male brodove koji je Harken ikada razvio.

Harken Zircon

Ako snažno zavrtite Zircon koloturnik i on će se vrtjeti nevjerojatno dugo. Zirconovi ležajevi su više od 700% jači na pritisak od nehrđajućih ležajeva iste veličine. Dakle, neće se deformirati ako se koriste unutar preporučenih ograničenja opterećenja.

Što je još važnije, ne apsorbiraju toliko energije prije nego što se počnu kotrljati. Ovo postaje očito kada trebate laškati jedro na vrlo laganom vjetru. Osjetite čak i najmanje fluktuacije u opterećenju jedra. Za one koji to znaju iskoristiti, to znači bolji oblik jedra i veću brzinu.

Trenutno su dostupni koloturnici od 40 mm, dok kolurnici od 57 mm dolaze na tržište u travnju.

Više informacijama možete pronaći na Harkenovim web stranicama.

Nautica portal