Kako pripremiti brodsku elektroniku za zimovanje

Na žalost mnogih od nas zima već pokazuje svoje zube, temperature padaju, a vrijeme godišnjih odmora sve je dalje iza nas, stoga je vrijeme je da se brod povuče na svoje mjesto zimske hibernacije. No prije nego što svoj brod stavite van pogona za ovu godinu, postoji nekoliko stvari koje biste trebali učiniti kako biste svoju brodsku elektroniku pripremili za nadolazeću neaktivnost.

 

Garmin Coastal charts

 

  • Provjerite kabele/ožičenje

Prije spremanja plovila na zimovanje provjerite ima li na svim otvorenim kabelima ili ožičenjima korozije ili istrošenih mjesta. To je ključno kako biste izbjegli bilo kakvu moguću štetu na vašem plovilu tijekom zimskog odmora. Obavezno zaštitite sve elektroničke kontaktne točke i, ako želite, nanesite dielektričnu mast na krajeve utikača.

  • Očistite elektroniku

Također je pametno očistiti elektroniku prije nego što se dulje odvojite od plovila. Jednostavno upotrijebite krpu od mikrovlakana za čišćenje zaslona i svih tipki. Ako se na zaslonu nakupila slana voda, očistite ga vodom.

  • Uklonite elektroniku

Ako je moguće, uklonite svoju elektroniku. To nije opcija za svakoga, ali ako jest, idealno je odnijeti svoju pomorsku elektroniku na suho i toplo mjesto. Iako su Garminovi uređaji za iscrtavanje testirani da izdrže ekstremno niske temperature, ipak bi bilo bilo bolje da se tijekom zime nalaze u kontroliranoj klimi i okolišu.

Ako odaberete ovu opciju, dobra je ideja dokumentirati postave ožičenja kako biste se osjećali sigurni prilikom ponovne instalacije u proljeće. Garminove jedinice su intuitivne i koriste kodiranje bojama za instalaciju, ali nikada nije loše to za svaki slučaj zapisati.

  • Pokrijte sve što ostane na brodu

Ako se vaša elektronika ne može ukloniti, pokrijte je. To se odnosi i na sve druge instrumente na brodu, kao i na kokpit. Ako se snijeg otopi i ponovno zamrzne, ponovno se širi i može uzrokovati štetu. Sve što se ne može ukloniti sigurno pokrijte platnom i dobro zavežite.

Garmin winter

Držeći se samo nekoliko najboljih iskustava veća je vjerojatnost da ćete moći brzo krenuti na plovidbu za nekoliko mjeseci čim temperature ponovno počnu rasti.

Ukoliko ste tijekom cijele godine u mogućnosti ploviti već sada proučite čime sve od Garminove nautičke elektronike možete nadograditi vaše plovilo.

 

Garmin / Nautica portal