Prvi puta rentate katamaran? Donosimo savjete na što trebate obratiti pažnju...

Došao je i taj trenutak, odlučili ste po prvi puta u životu iznajmiti plovilo… i pala je odluka da to bude katamaran!

Seawind 1600Foto: Seawind Catamarans

Skupilo se vas desetak, uspjeli ste uskladiti svoje godišnje odmore i odlučili zajedriti tjedan ili dva. Nakon pomnog odabira rezervirali ste prekrasan katamaran veličine 40 stopa. Nije baš jeftin, ali smatrate da je vrijedan neazboravnog godišnjeg odmora, a i oduvijek ste, pored strasti prema jedrenju, imali želju samostalno zaploviti. Dakle odlučni ste poduzeti taj korak.

Kako bismo vam pomogli da u tom značajnom iskoraku uspijete, navodimo osnovna pravila za uspješnu plovidbu:
• Upoznajte svoj brod
• Upoznajte svoju posadu
• Upoznajte područje plovidbe
• Budite svjesni svojih granica i mogućnosti
• Budite spremni na sve

Podrazumijeva se da imate dozvolu za voditelja brodice kategorije B, no svakako bi bila preporuka da imate dozvolu kategorije C.
Bilo bi dobro da imate određena iskustva, bilo plovidbe s prijateljima ili u društvu obitelji. Idealno bi bilo da ste već prije unajmili ili čak prije ove plovidbe unajmite neku manju jedrilicu, te na njoj provedete vikend ili dva. Naime, trebate biti svjesni kako ćete se naći na ogromnoj beštiji, dugoj preko 13 metara i širokoj preko 7 metara, koja ima preko 150 kvadratnih metara površine jedara, proteže se 1,5 m ispod i preko 20 m iznad morske površine! Beštija je to koja nema kočnice, a prilikom manevriranja pri isplovljavanju ili pristajanju zanositi će je čak i mali dašak vjetra.

Nikada niste plovili s nečim sličnim, niti ste ikada plovili s ljudima s kojima ćete krenuti na ovu plovidbu. Nemate pojma za što su sposobni ili nisu. Koliko će vam biti od pomoći pri hvatanju bove, pojačanju vjetra ili naleta grmljavinske oluje? Pored toga, nikada prije niste plovili područjem koje želite oploviti. Ne poznajte lokalne vjetrove, ni sigurna zakloništa. Nemate pojma kakvo je morsko dno, gdje sidro drži bolje, a gdje lošije.

A vi ste sada kapetan. Odgovorni ste ne samo za unajmljeni katamran (i vašu provučenu karticu kao kauciju za štetu), već i za sve koji su na njemu, kao i za ljude na drugim plovilima koja će vam se naći na putu. Svi na katamaranu postavljati će pitanja jer nemaju pojma što se događa. Jedina osoba koja je krajnje odgovorna za sve je ona koju vidite u zrcalu ... VI!
Gledate popis s početka članka i pitate se da li ispunjavate sve navedeno. Zvuči zastrašujuće? Pa, može biti zastrašujuće, ali i ne mora ako ste zaista spremni.

Bali CatspaceFoto: Bali Catamarans 

 
Profesionalni skiperi

Prije nego što nastavimo dalje: ako smatrate da gore navedeno premašuje ono što vam je ugodno ili mislite da vam je previše baviti se ulogom kapetana i istovremeno uživati u odmoru, možda biste trebali razmotriti opciju unajmljivanja (lokalnog) skipera. Većina charter tvrtki nudi usluge skipera za otprilike 80-150 € dnevno uz dodatno hranu i piće.
Lokalni skiperi znaju kamo ići, koja su najbolja mjesta za vidjeti, gdje dobro jesti, ali i koja su najsigurnija mjesta za sidrenje. Oni poznaju plovidbu katamaranom, a čak vas mogu i da nešto naučite te da se upoznate s beštijom ove veličine, tako da se možete istovremeno zabaviti i opustiti.

Ne zvuči loše, zar ne?

 Excess 11

Foto: Excess Catamarans

 

Ukoliko ipak volite biti glavni, volite jedriti i ne sviđa vam se ideja da na brodu imate stranca ili smatrate da vam to ruši koncepciju vezanu uz smještaj vaših suputnika, donosimo savjete koji bi vam mogli pomoći da svoj odmor učinite uspješnijim.

 
Priprema

Dobra priprema je ključna za uspjeh. Što više čitate i planirate putovanje prije nego što na njehga krenete, to bolje. Nema nevažnih informacija, svaka informacija u određenom trenutku može puno značiti

 
Komunikacija

To što znate o čemu govorite ne znači da će to i drugi razumjeti. “Krma, pramac, genoa, muring” ... Većina će se pitati o čemu se radi?
Pokušajte davati jednostavne i precizne upute koje su objašnjene i raspravljene prije nego što su potrebne.

 
Poznavanje svoje posade i njihovih mogućnosti

Ako nemate iskustva ne možete biti sigurni kako ćete upravljati katamaranom te veličine i s toliko ljudi, stoga je važno u kratkom vremenu spoznati mogućnosti članova svoje posade, dajte im stoga neke jednostavne zadatke i pratite kako ih izvršavaju, te koliko su motivirani u izvršavanju svojih zadataka.

 
Uspostavite procedure

Imajte na umu da niste na regati, dakle ne natječete se s nikim, pa čak niti sa samim sobom. Usporite stvari. To se odnosi na svaki aspekt plovidbe, no procedure su važne i važno ih je znati. dolje navedene su one koje morate vježbati i znati kako biste se osjećali sigurno i ugodno.

- Procedura isplovljavanja

- Procedura uplovljavanja u marinu

- Procedure prije isplovljavanja

 
Pripremite se za promjenu planova

Ovo je posebno teško. U konačnici, vi imate raspored. Brod se mora vratiti u određeno vrijeme, ljudi moraju uhvatiti letove kući, postoje stvari koje svi žele vidjeti itd. Ništa od toga nije važno ako se sigurnost plovidbe ne može zajamčiti. Uvijek možete ponovno rezervirati let, pozvati nekoga u charter management bazi da vrati brod na prvobitno odredište ili doći ponovo sljedeće godine kako biste vidjeli taj grad, plažu ili uvalu koju možda nećete stići posjetiti.

 
Ne pretpostavljajte ništa

Ako nešto niste ispitivali ili o tome razmišljali, razgovarali, istraživali ili razmatrali, najvjerojatnije ste nešto propustili.
Programirani smo kako bismo vidjeli ono što želimo vidjeti i čuti, ono što očekujemo čuti. Međutim, možda to i nije ono što se zapravo i događa. Stoga ako postoji sumnja, nemojte sumnjati, nego provjerite prije nego nastavite dalje.

 
Ostavite svoj ego kod kuće

Na brodu nema mjesta za vas i vaš napuhani ego. Da, vi ste kapetan i na kraju je vaša odluka konačna, ali ona bi trebala biti donesena konzultacijama i stalnim preispitivanjem okolnosti.

 

I da, na koncu možda najvažniji savjet - uživajte i opustite se koliko god je to moguće, a da ne izađete iz svoje ulooge kapetana!

 

Nautica portal