Morski sisavci - izuzetna skupina životinja

Karakteristike sisavaca uključuju rađanje živih mladih i dojenje njihovih mladunaca s mlijekom koje proizvode njihove mliječne žlijezde.

 

Interesting Marine Mammals

Photo: idiveblue

Sisavci su toplokrvni, dišu plućima i obično imaju krzno ili dlaku. Morski sisavci prilagodili su se životu u vodi. Iako su se njihova tijela prilagodila jednostavnijem obliku, obično imaju debeli sloj masti koji pomaže u izolaciji od hladne vode. Ti su se sisavci prilagodili da duže vrijeme provode pod vodom dopuštajući da se kisik pohranjuje u krv i mišiće.

Iako su svi morski sisavci zaštićeni međunarodnim zakonima, među kojima je i Zakon o zaštiti morskih sisavaca, mnogi su morski sisavci ugroženi. IUCN, skraćenica od Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa, uspostavila je popis na kojem su vrste prema broju populacija i njihovoj povijesti života rangirane od najmanje zabrinjavajućih do izumrlih. Popis, koji se naziva i crveni popis IUCN-a, ima ukupno 9 kategorija gdje su vrste kategorizirane prema njihovom statusu zaštite. Popis je podijeljen na: Neevaluirano, Nedostaje podataka, Najmanja zabrinutost, Gotovo ugroženo, Ranjivo, Ugroženo, Kritično ugroženo, Izumrlo u divljini i Izumrlo. Osim ovih dragocjenih informacija koje se koriste za provedbu napora i politika očuvanja, crveni popis IUCN-a također pruža informacije o veličini populacije vrsta, rasponu širenja, ekologiji, staništu, prijetnjama i akcijama očuvanja.

Izvor: idiveblue.com