Pao kapitalac kakvog se ne pamti

Zubatac 2020 12 010

 

Dragi ribolovci,

zaustavite sve što radite i dobro pogledajte ovoga zubonju. Većega ne pamte ni internet ni enciklopedije.

U redakciju Otvorenog mora stigao je e-mail s krajnjeg juga Hrvatske. O objavi vijesti i fotografija nisu puno dvojili, jer radi se o kapitalcu kakav je u Jadranu rijetko viđen. Naime, ako je vaga dobro baždarena, ovaj zubatac piza nevjerojatnih 18,78 kilograma!

I ne, nije riječ o zubacu krunašu koji zna potegnuti do te brojke već o običnom Dentexu dentexu, preko svega dužine 80 cm; ovakav primjerak mogao bi biti star i do 30 godina.

Evo što je napisao čitatelj (podaci poznati redakciji – nap. OM) i ponosni otac malog ribolovca Mateja:

“Dana 28. studenog (subota) u akvatoriju Dubrovnika, točnije Elafita, kod otoka Lopuda, s njegove vanjske strane, na dubini od 77 metara bacilli smo parangal. Vrijeme je bilo poluoblačno s južnim vjetrom koji je polako jačao. Bacili smo ga s broda Jeanneau Merry Fisher duljine 7,55 m.

Zubatac 2020 12 01

Foto: SD, Otvoreno more

 

Bilo je rano jutro, oko 7 sati. Za ješku smo koristili frišku srdelu. Moj sin Matej (9,5 godina), je birao poštu za bacanje parangala. Vađenje istog je započelo oko 10:30 sati.

Zajedničkim naporima i neopisivom srećom ovaj zubatac je završio u našem brodu. Nije bio jedini ulov toga dana, ali zasigurno najveći. Vaga je pokazala velikih 18,78kgIako često ide na ribanje, Mateju je ovo osobni rekord. 

Sveznajući Google nam je rekao da su te kilaže zaista rijetki primjerci…”