Galešnjak – „najslađi otok na svijetu“

Srcoliki otok u zadarskom arhipelagu „najslađim“ je proglasio novinar Huffington Posta Ken Jenningson

Foto: cromoda.com

 

Otok Galešnjak u zadarskom arhipelagu oduvijek privlači pažnju svojim nesvakidašnjim srcolikim oblikom, proglašen je „najslađim otokom na svijetu“. Otočić je posljednjih godina često u središtu zanimanja javnosti, posebno stranih medija, a sve više zaljubljenih parova izrazilo je želju da se vjenčaju upravo na Galešnjaku, koji je prozvan i "otokom ljubavi".  

 

No, za titulu "najslađeg otoka na svijetu" Galešnjak može zahvaliti novinaru i putopiscu Kenu Jenningsonu koji je za Huffington Post napisao članak inspiriran našim neobičnim otokom. "Prekrasna Dalmacija puna je malih otoka, baš kao što su poznati psi dalmatinci, koji su upravo po Dalmaciji dobili ime, posuti mnogobrojnim crnim točkicama. Ovaj je najslađi otok na svijetu nenaseljen i na njemu nema gotovo ničeg, pa je puno atraktivniji iz zraka" napisao je Jennings.

 

Otok Galešnjak primijetio je Napoleonov kartograf Charles- François Beautemps-Beaupré još davne 1806. godine, a popularnost mu je naglo porasla nakon što je 2009. snimljen iz zraka putem Google Eartha. Otočić je u privatnom vlasništvu obitelji Jureško koja planira iskoristiti njegovu popularnost, pa je otok već preimenovan u "Otok za zaljubljene", a vlasnici planiraju i sadnju maslinika na otoku kako bi ga "ukrasili" za ceremonije vjenčanja.

 

Index