Excess 14 - prava mjera?

Cannes Yachting Festival 2022 bio je domaćin svjetskoj premijeri katamarana Excess 14. Ovaj katamaran rezultat je inovativne arhitekture i istraživačkog rada u potrazi za "out of the box" rješenjima.

 

Excess 14

Excess 14 dizajniran je prema izgledu kakav dosad nije viđen na tržištu, kako u vlasničkoj tako i u čarter verziji. 

Nisko položeni boom, smanjeni otpor vjetru zahvaljujući nižem nadvođu, zategnutim linijama i redizajniranim prozorima trupa, i dobit ćete katamaran prepoznatljivog izgleda! Dodajte k tome pokrivenu krmu, kompozitni bowsprit (kao standard) i zadovoljiti će se i oni koji uživaju u jedrenju! Sve to čini dinamičan katamaran spreman za uživanje i avanturu.

Excess 14

Za više osjećaja za kormilom, kormilarska su mjesta postavljena točno na krmi u izravnom kontaktu s kormilima i s dobrim pogledom na jedra, sve nadahnuto klasičnim jednotrupcima. Također činjenica da je vidljivost na Excessu 14 optimalna, kroz nezatamnjena stakla, stoga je vrhunska preglednost ekskluziva Excessa na cjelokupnom tržištu katamarana. Ovaj model ima optimizirani dizajn kobilice, a listovi kormila su produženi. Odabran je izravni sustav upravljanja za bolji osjećaj na kormilu.

Excess 14

Zahvaljujući suradnji Excess škvera s VPLP designom, linije Excessa 14 imale su koristi od njihova poznavanja oceanskih regata. Obogaćen njihovom stručnošću i vrhunskim softverom, ovaj model je dizajniran s naprijed postavljenom opremom, glavnim jedrom s četvrtastim vrhom i velikom preklapajućom genovom (kao standard) za optimizaciju omjera površine jedra i istisnine. Nije se stalo na tome, pa je povećan je razmak od palube mosta radi boljeg prolaza kroz more, a trupovi su dizajnirani asimetrično kako bi se smanjio otpor otpora. Uz navedeno, Excess 14 karakterizira i niži centar gravitacije, optimizirana struktura gradnje (foam sandwich, karbonska ojačanja, itd.), kao i nova uzdužna raspodjela volumena. U Excessu kažu - ne radimo stvari napola!

Excess 14


Excess 14 je katamaran za krstarenje koji također nudi udobnost i modularnost svojih životnih prostora. Cilj je bio zadržati volumen i dobar salonski prostor, a da sve odiše toplinom i svijetlom dizajnu interijera. U trupovima se nalaze široki, vrlo udobni kreveti i kupaonice sa zasebnim tušem. Za polazak u avanturu osmišljeni su veliki i podijeljeni skladišni prostori! Budući da nema kompromisa između jedrenja i životnog prostora, tu je i genijalno osmišljeni skiperski stol na uvlačenje!

Excess 14

 

Excess 14 dostupan je u nekoliko verzija potpalublja. U osnovnoj verziji s 3 kabine, glavne karakteristike su centralna kupaonica i velika privatna garderoba, mogućnost dodatnih ležajeva u trokabinskoj verziji je kod opcijske Transformer izvedbe, dok će se u verziji s 4 kabine pronaći raspored koji uključuje 4 kabine, 4 toaleta i 4 odvojena tuša! Opcijska kabina za skipera dostupna je u svakoj izvedbi trupa.

Excess 14 layout

Osnovne karakteristike:

 • dužina preko svega (u ovisnosti o opcijama): 13,97 m do 15,99 m
 • dužina trupa: 13,34 m
 • širina: 7,87 m
 • gaz: 1.48 m
 • spremnik goriva: 2x 200 l
 • spremnik vode: 2x 300 l
 • crni tank: 2x 80 l
 • broj kabina: 3-4
 • motor: 2x 45 KS
 • površina jedrilja (u vjetar): 118 m2
 • glavno jedro: 79 m2
 • genoa: 39 m2
 • code 0 (opcija): 55 m2

Brošuru s više informacija o katamaranu Excess 14 možete pronaći ovdje!

 

Nautica portal