Sunseekerov novi 65 Sports Yacht pokreće isključivo Volvo Penta IPS

Kad je Sunseeker International krajem 2020. godine otkrio svoj radikalno novi dizajn Sunseeker 65 Sports Yacht linije, za oko nam je zapao fantastičan vanjski dizajn, inovativan koncept kormilarnice i stilski uređeni interijeri. No, iza te elegantne vanjštine krije se još jedna važna komponenta koja će imati jednako impresivan utjecaj na iskustvo krstarenja - Inboard Performance System (IPS) Volvo Pente.

 

Sunseeker 65 Volvo IPS

Foto: Sunseeker

Novu će jahtu pokretati isključivo D13-IPS1200 ili D13-IPS1350 motori tvrtke Volvo Penta. Ovaj inovativni helm-to-prop sustav za upravljanje savršeno se uklapa u svježu dizajnersku filozofiju Sunseekerove linije 65 Sport Yachts, sa svojim motorima, prijenosom i hidro dinamičkim pogonima posebno stvorenim kako bi funkcionirali kao jedan optimizirani paket za napredne performanse, udobnost, učinkovitost i upravljivost.

 

Veći uspjeh s Volvo Penta IPS sustavom

Iako je ovo prvi veliki proizvodni model Sunseekera koji pokreće isključivo Volvo Penta IPS, ovaj je sustav već prikupio tisuće sati na ostalim Susnseeker jahtama. Na primjer, dvostruki sustavi Volvo Penta IPS600 isporučeni su standardno sa Sunseekerovim 48 stopa dugim San Remo modelom, a IPS je popularna opcija i kod mnogih dugih Sunseekerovih modela.

"Oni su se pokazali toliko popularnima da odluka o odabiru Volva Penta IPS kao jedinog sustava za 65 Sports Yachts modele nije bila teška", kaže Andrea Frabetti, izvršni direktor Sunseeker International. „Izbor je bio isključivo tehnološki; nakon iscrpnih ispitivanja korištenjem proračunske dinamike fluidnosti (CFD), naš potpuno novi trup dizajniran je isključivo za IPS, maksimizirajući performanse i minimizirajući potrošnju."

Iskustvo u plovidbi s dvostrukim 12,8-litrenim, rednim šestocilindričnim, dual-stage turbo motorima, pokazuje kako bez napora omogućavaju impresivne brzine. Snaga iz Volvo Penta IPS1200 proizvodi do 662 kW / 900 KS po motoru, dok IPS1350 nudi još impresivnije performanse, 735 kW / 1000 KS.

Za opušteno krstarenje pri stabilnih 10 čvorova, s 3.500 litara goriva, koliki je kapacitet spremnika, može se prijeći 750 nautičkih milja.

 
Udobna plovidba

Volvo Penta osigurao je da njegov IPS sustav smanjuje vibracije i unutarnju buku motora za oko 50 posto u odnosu na sustave unutarnjih osovina, što omogućuje izuzetno ugodnu i udobnu plovidbu.

Jednostavnom kontrolom upravljačkim jostickom dobiva se izvrstan odziv pojedinačno upravljivim pogonima, čineći manje stresnim čak i nezgodne manevre, kao i lako održavanje stabilnosti u svim morskim uvjetima. Povrh svega, Electronic Vessel Control (EVC), omogućava brodograditeljima lako implementiranje dodatnih značajki kao što su Joystick Docking, Dynamic Positioning System, Cruise Control i još mnogo toga.

"U osnovi, naši će kupci uživati u performansama", objašnjava Andrea. „Korisničko iskustvo bit će čisto adrenalinsko, slično vožnji kabrioleta super performansi, s ubrzanjem kako i kome odgovara. Posebno dizajnirani 'SkyHelm' opremljen je sjedalima sličnim trkaćim automobilima, nisko smještenim na palubi s obje strane središnje konzole, zajedno sa state-of-the-art sustavom upravljanja joystickom, koji omogućuje besprijekorno manevriranje, pa čak i mogućnost dinamičkog sustava pozicioniranja (Dynamic Positioning System ) za učinkovito sidrenje . Sve to uz minimalnu buku i vibracije tijekom plovidbe pruža im do sada nedoživljenu udobnost u vožnji."

 

Omogućavanje inovacija

Kompaktne proporcije ovog pogonskog sustava aktivno su pomogle u implementaciji inovativnih arhitektonskih značajki u jahtu. Na primjer, bilo je moguće postaviti izuzetno široko spremište za tender, s podlogom koja omogućuje da se gumenjak Williams 345 Jet RIB putem nove dijagonalne klizne hidraulične platforme za kupanje, diže i spušta u more, što je jedinstveni uspjeh u ovoj kategoriji jahti.

"Ova je jahta pravo umjetničko djelo", kaže Nicola Pomi, potpredsjednik sektora prodaje u Volvo Penti. “Naše tvrtke dijele ljubav prema inovacijama, tako da su naši IPS modeli idealni za ovu Sunseekerovu nevjerojatnu novu jahtu. No premda je velik dio onoga što smo isporučili skriven ispod vodene linije, iskustvene prednosti našeg IPS-a vidljive su svima!"

Volvo Penta nudi ekskluzivnu besplatnu prioritetnu servisnu uslugu i podršku za jahte koje koriste Volvo Penta D13-IPS1350 sustave.

 

Nautica portal