Vendée Globe: Isabelle Joschke prisiljena odustati

Francusko-njemačka skiperica Isabelle Joschke prisiljena je odustati od 62. Vendée Globea nakon pogoršavanja kvara na sustavu nosača kobilice svojoj jedrilici IMOCA MACSF.

vg2020 joschke 5Foto: Isabelle Joschke

Joschke je u trenutku odustajanja bila na 11. mjestu, regatavajući u teškim uvjetima, pri 30-35 čvorova vjetra u južnom Atlantiku, nekih 1.100 milja istočno od argentinske obale.

Jučer, tijekom kasnog poslijepodneva, Joschke je shvatila da je otkazao hidraulični cilindar koji joj je držao kobilicu centriranom. Nakon što je 3. siječnja zakazao glavni sustav nosača kobilice, plovila je s centriranom kobilicom, koju je držao zamjenski nosač, no kobilica više nije bila u poptunosti centrirana. Odmah je spustila glavno jedro i plovila dalje pod olujnim flokom kako bi jedrilica bila što stabilnija.

vg2020 joschke 4

Foto: Isabelle Joschke

 

Alain Gautier, voditelj tima MACSFa, objasnio je: „Isabelle trenutno preispituje situaciju. Potpuno je smanjila brzinu kako bi minimalizirala učinak valova i osigurala da voda ne uđe u jedrilicu. Prvi je problem što plovi u smjeru ciklone i uvjeti će se pogoršati preko noći. Sutra bi joj pomak u smjeru vjetra trebao omogućiti bijeg na sjeveroistok kako bi izbjegla probleme, a mirno more olakšalo situaciju. Očito je da Isabelle više ne može nastaviti s regatom i da će se morati povući. U stalnom smo kontaktu i sljedećih nekoliko dana razmatrati ćemo što napraviti."

U nedjelju 3. siječnja, cilindar hidraulične kobilice odvojio se od glave kobilice, tako da Joschke više nije mogla naginjati kobilicu. Postavljen je improvizirani cilindar koji je fiksirao kobilicu u okomitom položaju i upravo je taj zamjenski cilindar sada pukao.

vg2020 joschke 1

Foto: Isabelle Joschke

 

Isabelle Joschke nalazila se na 11. mjestu, te na prvom mjestu u poretku natjecateljica Vendée Globea. Izvrsno je kormilarila i dobro joj je išlo. Pokazala je veliku odlučnost i mentalnu snagu, ali večeras je shrvana što se mora povući iz regate nakon što je preplovila 21.224 milje i imala samo 5.853 nautičke milje plovidbe do cilja u Les Sables d’Olonneu.

 

Nautica portal