Vendée Globe: Gust promet oko rta Horn

Slijed koji je bez presedana u povijesti Vendée Globea, nastavio se rano jutros kada je još četvoro skipera prošlo rt Horn u razdoblju kraćem od četiri sata. Između 0240 sati UTC jučer (ponedjeljak) ujutro kada je Damien Seguin (grupa APICIL) zaobišao rt Horn i u 0401 sati jutros kada ga je zaobišla Isabelle Joschke (MACSF), osam IMOCA skipera prošlo je rt Horn i vratilo se u Atlantik nakon više od mjesec dana plovidbe u Južnom oceanu.

 

Isabelle joschke Vendée Globe

Foto: Isabelle Joschke

Bio je to prvi obilazak rta Horna u karijeri Maximea Sorela (V and B Mayenne), 3 sata i 58 minuta nakon Jean Le Cama. Talijan Giancarlo Pedote (Prysmian Group) zaobišao je rt Horn 55 minuta kasnije u 0112 sati kao prvi ne-francuski skiper kojemu je to uspjelo u ovogodišnjem VG-u. U 02:27 sata po UTC UTC-u, Boris Herrmann iz Njemačke napravio je četvrti prolazak u svojoj karijeri na desetom mjestu u Seaexplorer-Yacht Club de Monaco, 1 sat i 15 minuta nakon Pedotea. Herrmann je jučer navečer prijavio poderotinu na glavnom jedru i u to vrijeme plovio je sa skraćenim jedrom. U 0401 sati UTC jutros Isabelle Joschke je prvi put u svojoj oceanskoj plovidbi prešla rt Horn. Bila je na samo 1 sat i 34 minute zaostatka za Herrmannom.

Vendée Globe Boris Herrmann

Foto: Borris Herrmann

Gorko je razočaran bio Herrmann, koji je u svom prvom obilasku rta Horn plovio samo s J3 jedrom kao glavnim, nakon što je kasno jučer oštetio glavno jedro. Evo kako je gubitak snage i brzine u vjetrovima od 30-40 kts, prijavio njemački skiper: "Imam 30 do 40 čvorova vjetra, jedrim samo s J3, more je bijelo od pjene, a glavno jedro je trenutno spušteno na bum, na njemu je potreban popravak. Malo sam se zabrinuo i skinuo ga kako bih izbjegao valove, a onda sam ga pola sata kasnije odmotao. Ne mogu postaviti glavno jedro. Dakle, to je još jedan šamar u lice, ali mi daje borbeni duh. Nikad se neću predati, ali izgubio sam poziciju i to me boli, jako boli. Ali u redu, moram staviti flaster s druge strane jedra, a zatim ga zašiti. U svakom slučaju, Rt Horn, tu sam, ali ga neću vidjeti, preopasno je prići mu, pogotovo pod ovakvim jedrima. Čekam neko laškanje da krenem u popravak."

Vendée Globe Boris Herrmann

Foto: Boris Herrmann

 

Vrste jedara koje se koriste na ovogdišnjem Vendée Globe:

  • Glavno jedro
  • Obavezni olujni flok od minimalno 20m2
  • J3: flok za jaki vjetar/staysail prilikom jedrenja niz vjetar s genakerom
  • J2: jedro za orcu i laške kurseve za vjetrove jače od 12 čvorova
  • FRO: jedro za orcu po laganim vjetrovima, kao i za jedrenje niz vjetar po jakom vjetru
  • J0: genaker do vrha jarbola (plitko jedro od 190m2) za lagane vjetrove
  • A7: frakcionalni genaker za jedrenje laških kurseva i niz vjetar po jakim vjetrovima
  • A3: veliki genaker od približno 300m2 za jedrenje niz vjetar do vjetrova brzine 25 čvorova

 

U dva dana 11 IMOCA obišlo je rt Horn. Za manje od 12 sati sinoć, šest skipera prošlo je Tihi ocean da bi ušlo u južni Atlantik. Bilo je 55 minuta razlike između V and B-Mayenne i Prysmian Group, koja je zato bila 1h15 ispred Seaexplorer-Yacht Cluba iz Monaca. Isabelle Joschke 1 sat 34 minute nakon Herrmanna. 

Vendée Globe Alexia Barrier

Foto: Alexia Barrier

 

Bestaven spokojan, Dalin u napadu

Govoreći na jutarnjim radijskim pozivima, dvojica vodećih zvučala su dobro nakon kratkog odmora.

“Spavao sam kao nikad prije. I dok sam spavao, na Charlieju sam odradio 40 milja. Uspijeva mi kad dugo drijemam. Vjetar se uopće nije pomaknuo, a brod je to odradio sam." Yannick Bestaven smješkao se jutros udaljen više od 235 milja ispred Dalina. Skiper Maître CoQ IV čini se optimističnim u pogledu svog prolaska kroz područje visokog tlaka koje blokira put prema sjeveru Falklandskih otoka: „Usporit će me kao i sve ostale, ali onaj koji prvi uđe, prvi i izađe. Jučer sam vrijedno radio, tako da ne gubim puno vremena."

Vendée Globe Bestaven

Foto: Yannick Bestaven

 

Strategije i taktike dolaze do izražaja na mirnom moru i slabim vjetrovima. Slabi vjetrovi dobri su za umorna tijela, ali tada mozak mora odraditi glavninu posla.

Charlie Dalin dobro oporavljen naporno radi, ali priznaje da nema konkretno rješenje. “Nalazimo se u području u kojem su strategija i potezi važni, osim ako se prognoze drastično ne promijene. Situacija je vrlo složena, a prilike nisu baš sjajne." - objasnio je skiper Apivije.

Treći, Thomas Ruyant, priliku traži prema sjeveru. Želi propustiti anticiklonu sa zapada tražeći malo više vjetra. Za 48 sati bit će jasniji potencijalni ishodi između njih trojice.

 

Nautica portal