Vendée Globe: Još nešto manje od 2000 milja do rta Horn

Ppred vodećima u Vendée Globea regati predstoji dug, naporan tjedan kako bi došli do rta Horn, izlaska iz Tihog oceana i povratka natrag u Atlantski ocean. 

 Vendee Globe 2020 Bestaven

Foto: Boris Herrmann

I dok su postojala predviđanja da bi Bestaven mogao odmaći svojim pratiteljima, Dalin zaostaje za njim manje od 90 milja - ili otprilike šest sati, a tu je i Yannick Bestaven (Maître CoQ IV).
Pratitelji su i dalje grupirani, Damien Seguin (Groupe Apicil) je na četvrtom, a Isabelle Joschke (MACSF) peti, a Seguin jutros ima najbolje vrijeme od najbržih top 10.

Vendee Globe Maitre Coq IV Yannick Bestaven

Foto: Yannick Bestaven


Cikona bi trebala oslabiti do utorka, kada bi moglo uslijediti malo predaha prije dugog napada na istočni Pacifik, a kako prognoze govore, uvjeti za plovidbu bi mogli izgledati prilično izazovno u drugom dijelu tjedna. Još uvijek su dobri izgledi kako bi se u subotu, 2. siječnja, vodeći dvojac mogao naći na rtu Horn. Prema vremenskim prognozama vjetrovi bi im se mogli naći po krmi, što bi trebalo rezultirati da se još više smanji razmak među prvih deset ili 12 jedrilica, a možda čak da i priliku da se Cremer, Tripon i Attanasio malo više približe vodećoj skupini.

Sve do rta Leeuwin (ili više za Sébastiena Destremaua, koji je još uvijek na putu prema Tasmaniji), pod utjecajem južnih depresija, čini se da se također okupljaju natjecatelji te skupine. Finski Ari Huusela (STARK) trebao bi tako prijeći zemljopisnu dužinu Leeuwina danas 200 milja iza Alexie Barrier (TSE-4myplanet) koja je prošla Leeuwin u 23:48 ujutro u nedjelju navečer napustiti Indijski ocean, iz kojega bi Manuel Cousin (Groupe Sétin) i Kojiro Shiraishi (DMG MORI Global One) trebali izaći kasno danas.

Na Tihom ocean su Jérémie Beyou (Charal) i Stéphane Le Diraison (Time for Oceans) započinju spuštanje s Tasmanije. Ispred ove fronte, Pip Hare (Medallia) i Arnaud Boissières (La Mie Câline-Artisans Artipôle) došli su blizu Alana Roure (La Fabrique), koji ima problema s kobilicama otprije tri dana.

VG2020 Sorel

Foto: Maxime Sobrel

Izgleda da će se pri svom povratku u Atlantik, Vendée Globe natjecatelji, naći razasuti širom voda na jugu Južne Amerike.

 

Nautica portal