ACE: Potvrđen kalendar natjecanja za America’s Cup Match 2024

Iako se još čini daleko pripreme sza 37. America's Cup su u punom jeku, tako da je AC37 Event Limited (ACE) danas potvrdio planirano regatno polje i datume utrka za America’s Cup Match 2024.

 

AC37 range 

Regatno polje i za Challenger Selection Series i za samu regatu America's Cupa sada je dogovoreno s Capitán Marítimo iz Barcelone i postavljeno je južno od grada duž obale Barcelone, pružajući tako gledateljima savršenu uzobalnu prirodnu galeriju za gledanje.

Dogovorena je stalna zona isključenja za vrijeme trajanja utrke kako bi se osigurala sigurnost i za natjecatelje i za očekivanu dnevnu armadu brodova gledatelja koji će iskoristiti priliku vidjeti AC75 i AC40 iz neposredne blizine, ali i za one na kopnu, utrke bi, ovisno o uvjetima, mogli ponekad vidjeti akciju samo nekoliko stotina metara od plaže, a s planiranim galerijama i zonama za navijače, Barcelona će biti vrhunski domaćin svijeta na ovom 37. America's Cupu.

Također je potvrđen datum za finale regate Women's America's Cupa koja se tako održava u udarnom terminu, za široku publiku, odmah nakon 5. utrke, 16. listopada 2024., dajući ženskom događaju značajnu pokrivenost. Natječući se u novoj i uzbudljivoj klasi AC40 u strogom one-designu, jedriličarke koje dođu do finala Women's America's Cupa nedvojbeno će biti neke od najboljih sportašica u foilingu i jasno će pokazati put u budućnost America's Cupa.

AC37 Race Calendar

Regatavanja u America's Cupa Matchu, iznjedriti će najbolje od 13 (od prvog do sedmog), počet će u subotu 12. listopada s po dvije utrke u dnevnom rasporedu, nakon čega slijede još dvije utrke u nedjelju 13. listopada 2024. Utrke će se tada pauzirati na dva dana, no prema odluci direktora regate i nakon konzultacija s braniteljem i izazivačem, te ovisno o uvjetima, oba se dana mogu koristiti za završetak dva plova dnevno. Raspored kakav sada stoji, bez korištenja ponedjeljka ili utorka, ponovno bi započeo u srijedu, 16. listopada 2024. za jednu utrku (utrka 5) u utakmici nakon koje slijedi Finale regate Women's American Cupa, kao što je gore spomenuto.

Četvrtak 17. listopada službeno nije predviđen za utrke, ali opet, prema diskrecijskoj odluci direktora regate i dogovoru s natjecateljima, mogao bi biti dodijeljen za još dvije utrke ovisno o uvjetima, dok je petak 18. listopada 2024. službeno označen kao 'slobodni dan', ali opet opcion za još do dvije utrke. Također su na rasporedu dvije utrke dnevno za subotu 19. listopada i nedjelju 20. listopada 2024.,.

Cilj regatnog odbora je da se utrke završe tijekom vikenda 19./20. listopada 2024., međutim raspored dopušta nastavak utrka u sljedećem tjednu od 21. listopada 2024. do 27. listopada 2024., na te rezervne dane, ako je potrebno.

AC37 racing field

Govoreći o najavi formata, Grant Dalton, izvršni direktor America's Cup Events Limited, komentirao je: "Uzbuđeni smo što možemo potvrditi datume koji određuju razdoblje Match Racea i veliku zahvalu upućujemo Capitán Marítimu i vlastima luke Barcelone koji su bili toliko profesionalni - aktivni i prilagodljivi tijekom cijelog procesa. Ovo je izazovan događaj za planiranje, sa sigurnosnim problemima na vrhu popisa i za gledatelje i za natjecatelje. Mislim da će rezultat biti nešto prilično spektakularno s utrkama koje će se odvijati ispred plaže, uz obalu od glavnog ulaza u luku točno uz obalu, pokraj Olimpijske luke i dalje prema istoku, nudeći fantastičnu priliku za gledanje kao prilika vidjeti ove izvanredne brodove u punoj brzini.”

 

Nautica portal