Krenuo Atlantic Rally za Cruisere - ARC 2022

U nedjelju, 20. studenoga 2022., iz Las Palmas de Gran Canaria, na svoj put preko Atlantika krenula je flota od 138 plovila, na putovanje od 2700 nm do Svete Lucije, s dugoročnom prognozom koja je obećavala dobar pasatni vjetar koji će ih odvesti do Kariba. Preko 800 članova posade sudjeluju u ARC 2022 ploveći u raznolikoj floti, našlo se tu jednotrupaca, višetrupaca, pa čak i motornih plovila.

 

ARC_2022_3.jpg

Marina Las Palmas, domaćin starta od prvog ARC-a davne 1986., ponovno je oživjela u svom dvotjednom programu prije isplovljavanja. Sudionici su uživali u istraživanju Gran Canarie, a grad Las Palmas bio je izvrsno mjesto za opskrbu i pripremu za odlazak na Karibe. Očekuje se da će prosječnom cruiseru trebati za taj pothvat 18-20 dana. Organizatori relija, World Cruising Club, proveli su sigurnosne provjere za svaki brod i organizirali raznovrstan program seminara i društvenih večeri uoči starta, potičući prijateljstvo među sudionicima, vidljivo na svakom doku marine.

Vladala je emocionalna oproštajna atmosfera dok se marina Las Palmas postupno praznila ostavljajući puste pontone na godinu dana. Turistička zajednica Gran Canarije, lučka uprava Las Palmasa i Ayuntamiento Las Palmasa bili su divni domaćini sudionicima ARC-a posljednja dva tjedna, a posade su se opraštale od grada uz mahanje i pozdrave dok su jedrilice isplovljavale iz marine.

ARC_2022_4.jpg

Tijekom 48 sati prije polaska na Gran Canariji, dok su posade obavljale posljednje pripreme za početak svog prelaska Atlantika, jaki olujni NE vjetrovi stvorili su valove od 1,5 m; idealan za surfere, ali ne i za jedrilice na startnoj liniji. Vjetar je bio istočniji nego što je uobičajeno za ARC start, što znači da je start bio pri vjetru od 18-20 čvorova. Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata pokazivala je vjetar od oko 20 čvorova, s većim udarima u zoni ubrzanja južno od Gran Canarije. Zona ubrzanja proteže se 100 NM dolje od otoka, gdje njegova 2000 m visoka planina uzrokuje značajno povećanje jačine vjetra južno od otoka. Skiperi su morali poduzeti mjere predostrožnosti, spustiti se rano i ploviti južnijom rutom dalje od najjačih vjetrova tijekom prva 24 sata. Sa sutrašnjim danom, njihova se flota kretala prema stabilnijim pasatima, osobito južno od loksodrome, što se očekuje da će se zadržati barem prvi tjedan plova.

ARC_2022_1.jpg

Prvo su startali višetrupci i open klasa, baš kad je sunce izašlo nakon oblačnog jutra. Performance katamarani jurnuli su preko startne linije s brzinom od 5-6 čvorova, predvođeni potpuno električnim ITA katamaranom 14,99 Nanomole (MLT) kojim upravlja Ulrik Bjerl Nielsen iz Danske.

Sljedeća, manja od uobičajene, ARC Racing flota borila se s valovima na obalnoj liniji i to je bio siguran i stabilan početak s mnogo dana oceanske plovidbe pred njima. Harmony 52 Sao Jorge (GBR) preuzeo je vodstvo i prvi prešao startnu liniju, a slijedio ga je Beneteau First 53 Firstlady (DEU), a treći je bio manji Beneteau 40.7 Escapado (GBR). Sao Jorge i Escapado su čarter brodovi britanske Sail Racing Academy, koji prevoze gostujuće posade s profesionalnim skiperom i ne previše iskusnom posadom, više običnim putnicima.

ARC_2022_2.jpg

Bio je to spektakularan prizor dok su bijela jedra više od 100 jahti u klasi krstaša obasjavala plavi horizont luke Las Palmas u 13:00. Oyster 665 Patience of London (GBR) Anthonyja Augera bio je na čelu flote, a postojani vjetrovi već su ih tjerali prema Svetoj Luciji.

Dok je flota napuštala Gran Canariu, s krme im je zapuhao klasični pasat usmjeravajući ih prema jugu prije nego što se okrenu kako bi usmjerili svoje pramce prema marini IGY Rodney Bay. Od najmlađe posade, u dobi od samo dvije godine, pa sve do do najstarijeg skipera s preko 80 godina, ARC jedriličari koji dolaze iz 35 različitih nacija uskoro će se prilagoditi životu na oceanskim valovima. Sva plovila koja sudjeluju na ARC-u opremljena su satelitskim praćenjem YB Tracking, omogućujući obitelji i prijateljima praćenje flote iz udobnosti doma putem web stranice ARC ili aplikacije YB Races.

Želimo im dobro more i sigurnu plovidbu!

Nautica portal