JK Mornar: regata Sv. Nikola za samce i dvojce 2021

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i grada Komiže na otoku Visu, od 03.-06. prosinca održava se tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“ u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita.

 

Regata Sv. Nikola za samce i dvojce 2021 

Ova izazovna utrka zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta obzirom na doba godine, jedri se 180 Nm na relaciji Komiža– Palagruža – oko svjetionika Glavat – Maslinica (otok Šolta) – Split

Ukoliko to epidemiološki uvjeti budu dopuštali, prije regate svi natjecatelji imati će prilike sudjelovati u poznatoj procesiji povodom praznika pomoraca Sv.Nikole koja se odvija ispred istoimene crkve u Komiži. Ova stara crkva, od milja zvana Sv.Mikula, ostavila je dubok trag u prošlosti otočana čiji su životi ovisili o moru i brodovima. U crkvi je u prošlosti boravio i sam Papa koji se od nevremena na putu za Venciju morao skloniti u luku Komižu. Tako Komižani zajedno sa sudionicima ove regate i danas njeguju drevni običaj paljenja drvenog broda ispred crkve kao simboličnu žrtvu za spas svih brodova i mornara koji plove diljem svijeta. Ovaj jedinstveni obred otočane i jedriličare podsjeća na sjedinjenje duše s brodom dok plove i ovise jedan o drugome.

Regata Sv. Nikola za samce i dvojce 2021

Prijave možete izvršiti na ovom linku, a ovdje oglas regate Sv. Nikola za samce i dvojce 2021.

JK Mornar / Nautica portal