Elanu E6 nagrada za dizajn IYA 2022

Jedrilica Elan E6 od 47 stopa osvojila je prvu nagradu za dizajn IYA 2022, pobjedivši i maxi i superjahte. Elanova nova jahta, koju je zajednički dizajnirao legendarni studio Pininfarina, proglašena je najbolje dizajniranom jedrilicom 2022. godine od strane zajednice industrijskog dizajna.

 

Elan E6 IYA2022

Novi Elan E6, 47 stopa dug, new-age performance cruiser, osvojio je poznatu nagradu u svijetu dizajna – The International Yacht and Aviation Award 2022 u kategoriji jedrilica. Natjecanje su organizirali časopisi Design Et Al i Luxe Et Al, poznati po svom utjecaju među entuzijastima i profesionalnim dizajnerima. Ovo je prva nagrada ove vrste ikada dodijeljena nekoj Elan jedrilici. Natječaj objedinjuje najznačajnice dizajnerske glasove na svijetu, a pobjednik se bira javnim glasovanjem. Nagradu je osvojio Elan E6 u kategoriji jedrilica u konkurenciji s nekoliko maxi i superjahti.

Elan E6 IYA2022

Jedrilica Elan E6 je definirana kao performance cruiser s beskompromisnim omjerom između performansi i udobnosti. Njezina dvojna priroda, namijenjena zahtjevnim nautičarima koji očekuju velike plovidbene sposobnosti i ugodan odmor na istoj jedrilici, u srcu je brodogradilišta Elan Yachts. Elan je s E6 želio otići nekoliko koraka dalje pažljivim odabirom partnera. Stoga su se odlučili za projekt “Elan E6 hull” udružiti s već etabliranim pomorskim arhitektima Humphreys Yacht Design, te uspostaviti novo partnerstvo s Guritovim kompozitnim inženjerima i povezati se s Pininfarinom, poznatim talijanskim dizajnerskim studijom, kako bi napravili konačni dizajn eksterijera i interijera. Rezultati se već pokazuju, prvo priznanje za tim i jedrilicu je ostvarenje sna za svakog industrijskog dizajnera i poticaj za daljnji napredak.

Elan E6 IYA2022

Dizajn Elana E6 je uspješan u svim pogledima, ali neki elementi ovu jedrilicu uistinu čine kultnom. Linije krovnih prozora naslijeđe su njihove E Linije, dok preklopni dio svjetla daje E6 sportsku liniju i odmah prepoznatljiv izgled. U interijeru glavne stepenice salona najavljuju šesterokutni motiv interijera i središnji su dio koji povezuje sve. Umjesto drva, stepenice su izrađene od GRP-a, što nas dovodi do potpuno novih dimenzija dizajna, ergonomije i izdržljivosti.

Elan E6 IYA2022

Ključni cilj bio je izraziti duh dvostruke namjene jedrilice, udobnost i performanse, kroz izgled i dojam jahte, zadržavajući vjernosti ustaljenom obliku E linije. Studio Pininfarina je prihvatio izazov u vlastitom stilu i nautičkoj tradiciji. Dali su E6 osjećaj samopouzdanja, koristeći nekoliko fluidnih linija za jedinstven izgled i energiju, uz očuvanje aure elegancije u silueti broda. Rezultat je jedrilica čistih oblika i modernog stila, projicirana prema budućnosti.

 

Nautica portal