TEMO 450 - jednostavnost, ergonomija i prenosivost

DAME (Design Awards METS) jednoglasnom je odlukom žirija proglasio TEMO 450, električni vanbrodski motor, ukupnim pobjednikom izbora za najbolje inovacije u 2020. godini.

 

TEMO 450 Winner

Francuska tvrtka TEMO stoji iza ovog dobro promišljenog i pametno dizajniranog proizvoda. Sjajno je vidjeti da su male, start-up tvrtke još uvijek sposobne svoje inovacije pretočiti od ideje u konačni proizvod i predstaviti ih tržištu, čak i u ovako teškoj godini koja je za nama. U jeku pandemije, ova tvrtka je uspjela prikupiti 600.000 eura kako bi plasirala na tržište svoj izum, nastavila je s istraživanjem i razvojem tijekom ljeta i, otkad je TEMO ove jeseni predstavljen, prodala više od 400 komada.

TEMO 450

TEMO je možda najbolje usporediti s električnim veslom za veslanje ili mini verzijom motora s dugim kormilom. Dijelom je veslo, a dijelom električni vanbrodski motor, a toliko je genijalan i jednostavan da se, kad ga prvi put vidite, zapitate zašto to prije nije izmišljeno.
Kormilo dugo 1,7 m sadrži elektromotor snage 450 W i ugrađenu punjivu bateriju. TEMO ekipa tvrdi da može raditi pod punim na maksimalnoj brzini 45 minuta.

TEMO 450
Propeler od 17 cm nalazi se unutar kružne zaštite, a kontrole snage za naprijed i natrag nalaze se u lijepo dizajniranoj ručci. TEMO se isporučuje s kompletom za pričvršćivanje na tenderTeži samo 4,9 kg, a prodaje se po cijeni od 1.450 €, lakši je i jeftiniji od najmanjeg Torqeedovog vanbrodskog motora (premda niže snage i dometa) što ga čini najprikladnijim za kratke plovidbe dok ste na sidru ili vezani na bovi u kakvoj vali.

TEMO 450

Proizvođač navodi da bi trebao imati životni vijek od preko 1000 ciklusa punjenja. Za pohvalu je činjenica kako tvrtka i nadalje razmišlja „zeleno“ te trenutno radi na osmišljavanju ekološki odgovorne reciklažne „petlje“ kako bi organizirano primila i neštetljivo za okoliš pohranila sve njihove motore na kraju radnog vijeka.

TEMO 450 nije ni veslo ni motor, to je pogonski sustav nove generacije. Inspirirani gradskom mobilnošću i elektro-prenosivošću, stvorili su TEMO 450: novo rješenje za električni pogon koje kombinira lakoću vesla s učinkom vanbrodskog motora.

Više informacija možete naći na stranicama proizvođača!