Kako Bretagne Sailing Valley® utječe na vrhunske jedriličarske regate

Dana 8. studenoga 2020. godine, 33 skipera isplovilo je iz Les Sables d'Olonne (Vendée, Francuska) na 9. Vendée Globe, samačko jedrenje oko svijeta. 

 Do danas je u ovoj jedinstvenoj regati još uvijek 27 skipera: 16 francuskih i 9 međunarodnih, uglavnom iz Europe (Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Italija, Španjolska, Finska), ali i Japana. Od 9 međunarodnih skipera koji još uvijek sudjeluju, njih 5 odabralo je Bretagne Sailing Valley® za dizajn i / ili proizvodnju svoje jedrilice. U području arhitekture, građevine ili elektronike, timovi koji se kvalificiraju za America's Cup također se oslanjaju na tvrtke iz Bretagne Sailing Valley®.

Nije slučajno da su najtalentiraniji mornari s četiri strane svijeta došli na obale Bretanje kako bi se pripremili za svoje buduće pobjede. Regija nudi dva glavna bogatstva: idealno pomorsko okruženje i tehnološki ekosustav koji je jedinstven u svijetu.

SeaExplorer - Yacht Club de Monaco_Boris Hermann - © François …Azimut 2020

Foto: SeaExplorer - Yacht Club de Monaco_Boris Hermann - © François Van Malleghem -  Défi Azimut 2020

 

Bretagne Sailing Valley®: jedinstveni ekosustav ...

Ime tehnološkog sektora natjecateljskog jedrenja u Bretanji nastalo je zbog susreta iznimnih jedriličara, s velikim zahtjevima i u potrazi za performansama odgovorne i inovativne industrije koja je već dugo okrenuta maritimnoj ekonomiji.

Bretagne Sailing Valley 1 small

Foto: MACSF_Isabelle Joschke © Jean-Marie LIOT - Défi Azimut 2020

 

S više od 210 tvrtki, uglavnom malih i srednjih poduzeća, „bretonsko središte okuplja većinu francuskih offshore regatnih znanja“ i sadrži sve nautičke vještine u integriranom i sveobuhvatnom sektoru: Arhitektura, konstrukcijski dizajn i brodogradnja, proizvodnja opreme i dodataka, sigurnost oprema, brodska elektronika, okovi, opremanje, izrada plovila, obloge trupa, digitalni i informacijski sustav ...

Često vodeće na svojim tržištima, ove su tvrtke međunarodno priznate zbog svoje stručnosti i znanja. Stalna suradnja nautičara, tvrtki i istraživačkih laboratorija u regiji omogućava francuskim skiperima danas plovidbu najučinkovitijim brodovima na svijetu: Ultim, IMOCA, Figaro, Class 40, mini.

 

Međunarodno priznata stručnost

Za 9 međunarodnih natjecatelja koji se još uvijek natječu u Vendée Globeu, 5 je došlo u Bretanju kako bi dizajnirali i / ili izgradili svoj brod. Posebno bi tu izdvojili skipere Giancarla Pedotea (Prysmian Group), Borisa Hermanna (SeaExplorer) i Isabelle Joschke (MACSF), odnosno 8., 9. i 11. na trenutnom poretku skipera, koji su arhitekturu i izgradnju svog IMOCA povjerili bretonskim tvrtkama (Verdier -VPLP i Multiplast).

MACSF_Isabelle Joschke © Ronan Gladu - Défi Azimut 2020

Foto: MACSF_Isabelle Joschke © Ronan Gladu - Défi Azimut 2020

 

Bilo da se radi o arhitekturi, građevinarstvu ili elektronici na brodu, timovi America's Cupa također se oslanjaju na vještine Bretagne Sailing Valley®.

Ovi vrhunski sportski timovi dolaze u potrazi za stručnošću, znanjem i sposobnosti za inovacije. Tehnološka ograničenja neprestano se pomiču, fleksibilnost i okretnost malih tvrtki te sposobnost izvođenja projekta od A do Z jedna su od prednosti Bretagne Sailing Valley®.

Uključena u najveće regate i s najvišom razinom zahtjeva, Bretagne Sailing Valley® neprestano teži izvrsnosti i daje svoj maksimum.

SeaExplorer - Yacht Club de Monaco_Boris Hermann - © Jean-Mar…- Défi Azimut 2020

Foto: SeaExplorer - Yacht Club de Monaco_Boris Hermann - © Jean-Marie LIOT - Défi Azimut 2020

 

Ključne karakteristike Bretagne Sailing Valley®
210 tvrtki (industrija, trgovina i usluge).
• Njihova poduzeća uključuju 28 različitih profesija (arhitektura i brodogradnja, IT, oprema, dodaci, izrada jedra, itd.).
• U 2019. ove su tvrtke ostvarile promet od 348 milijuna eura, od čega se procjenjuje 83,5 milijuna eura isključivo u natjecateljskom jedrenju (procijenjeni rast od 16% između 2018. i 2019.).
• U ovom sektoru radi 2.355 zaposlenika.

 

Ostali tržišni pokazatelji (panel od 118 poduzeća)
Znanje i najsuvremenije tehnologije koje se koriste u natjecateljskom jedrenju služe kao pokretači inovacija u drugim sektorima: nautički, zrakoplovni, pomorski, kompozitni materijali, obrana, jedrenjaci ...

Bretagne Sailing Valley 5

 

Timovi i sportski projekti
Više od 200 timova i konkurentnih jedriličarskih projekata sa sjedištem u Bretanji (uključujući 21 u IMOCA-i)
• Njihov ukupni godišnji operativni proračun, bez gradnje brodova, procjenjuje se na 58 milijuna eura.
• 85% ovog proračuna troši se u regiji Bretanja.
• Ova aktivnost generira preko 320 radnih mjesta, uključujući oko 120 privremenih

Nautica portal