Peto izdanje Adriatic Sea Foruma - Cruise, ferry & Yacht

RISPOSTE TURISMO: peto izdanje Adriatic Sea Foruma – Cruise, Ferry, Sail & Yacht održat će se u četvrtak 6. i petak 7. listopada 2022. u Bariju. Novi itinereri krstarenja i trajektne veze, aktivnosti za razvoj nautičkog turizma na Jadranu, ulaganja u promicanje održivosti i poštivanja okoliša te utjecaj pomorskog turizma na okoliš i zaposlenje bit će među glavnim temama itinerantskog međunarodnog foruma koji je osmislio Risposte Turismo

 Adriatic Sea Forum

 

U četvrtak, 6. i petak, 7. listopada 2022., Bari će biti domaćin petog izdanja Adriatic Sea Foruma – Cruise, Ferry, Sail & Yacht, itinerantskog međunarodnog događaja posvećenog pomorskom turizmu na Jadranu, koji je osmislila Risposte Turismo, istraživačka i konzultantska tvrtka u službi turističke makroindustrije. 

Forum će ponuditi priliku upoznati operatere koji predstavljaju najvažnije osobe uključene u pomorski turizam na Jadranu.

 Adriatic Sea Forum, organiziran ove godine u partnerstvu sa Sustavom lučkih uprava južnog Jadrana i Pugliapromozione, posjetit će terminal za kruzere glavnog grada regije, nakon uspjeha prethodnih izdanja održanih u Trstu (2013.), Dubrovniku (2015.). ), Budva (2017.) i Ancona (2019.), na kojima je u prosjeku sudjelovalo više od 30 međunarodnih govornika i 200 sudionika, uključujući poduzetnike, menadžere, osobe iz javne uprave, istraživače i stručnjake za europske projekte.

 

Središnju ulogu ima pomorski turizam na Jadranu

Još jednom, forum će ponuditi priliku za intenzivnu raspravu i detaljan pregled pitanja od važnosti za budućnost sektora krstarenja, trajekata, jedrenja i motornih brodova na Jadranu, području na koje gleda 7 nacija (Albanija, Bosna i Hercegovina). , Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Italija i Slovenija) i koja obuhvaća 25 regija i preko 150 turističkih odredišta.

Glavne teme foruma

Tijekom programa obradit će se brojne teme, uključujući analizu vrste i obujma prometa na jadranskom području nakon dvogodišnjeg razdoblja u kojem je došlo do značajnog smanjenja turističkih tokova, ne samo morskog; novi razvoj u vezi s itinererima krstarenja i trajektnim vezama, s novim brodovima i novim rutama; aktivnosti koje bi se mogle poduzeti za potporu nautičkom turizmu na Jadranu; investicije luka, tvrtki, lokalnih javnih uprava i dobavljača općenito za promicanje održivosti i poštivanja okoliša, i konačno, gospodarski i radni učinak koji bi pomorski turizam mogao zajamčiti u tom području.

Posebna će pozornost također biti rezervirana za specifične potrebe krstarenja, trajekata i brodova, s obzirom na infrastrukturu i promociju, kao i javno djelovanje za potporu sektoru.

Adriatic Sea Forum raspored

Očekivanja oko novog izdanja Izvješća o turizmu Jadranskog mora

Brojke i analize također će biti predstavljene na događaju, uz pretpremijeru novog izdanja Izvješća o turizmu Jadranskog mora, u kojem će biti detaljno opisano istraživanje koje je proveo Risposte Turismo, koji od 2013. godine analizira tokove, dimenzije, prirodu i smjerove pomorskog turizma teče u zemljama koje gledaju na Jadran.

“Posebno smo zadovoljni što smo – zahvaljujući lokalnim partnerima ovog izdanja – pronašli uvjete za povratak Adriatic Sea Foruma”, rekao je predsjednik Risposte Turismo Francesco di Cesare. „Od prvog izdanja, održanog u Trstu 2013., postalo je jasno da je važno, ako ne i nužno, posvetiti pažnju i trud razvoju pomorskog turizma na Jadranu, osebujnom području s bogatom raznolikošću krajolika i kultura , za koju vjerujemo da predstoji dug put do rezultata koje zaslužuje s obzirom na dolazne turističke tokove i gospodarski razvoj. U Bariju ćemo pokušati riješiti neke od točaka za koje se čini da usporavaju taj razvoj.”

„Vraćajući se u 2019., posljednju normalnu godinu prije pandemije“, nastavio je Francesco di Cesare, „imali smo više od 30 luka za krstarenje u ovom području, više od 50 ugostiteljskih trajekata, hidroglisera i katamarana, te više od 300 nautičkih objekata s ukupno 75 000 vezova, i naravno veliki izbor destinacija koje možete posjetiti. Što se tiče potražnje, brojke – uključujući 5,2 milijuna putnika na kružnim putovanjima i 6 milijuna putnika trajektima prevezenih na međunarodnim linijama na Jadranu – bile su stabilne u usporedbi s prethodnim godinama, prije nego što su pale, kao što se dogodilo drugdje, i doista više nego drugdje, ako pogledamo druge područja Sredozemlja. U Bariju ćemo predstaviti konačne brojke za 2021., prognoze ukupnih iznosa za 2022. i nekoliko procjena za blisku budućnost, kako bismo, kao što je običaj, brojkama potkrijepili naša razmišljanja i moguće planove.”.

 “Ponosni smo što možemo ugostiti tako prestižni, popularni događaj kao što je Adriatic Sea Forum, koji nudi značajnu priliku za dijalog i razmjenu projekata, ideja i strategija sa svim glavnim međunarodnim dionicima”, rekao je Ugo Patroni Griffi – Predsjednik Sustava lučkih uprava Južnog Jadrana. „Tijekom događaja predstavit ćemo naših šest luka (Bari, Brindisi, Barletta, Monopoli, Manfredonia i Termoli) kao jedno futurističko, multimodalno čvorište opremljeno infrastrukturom, projekte koji su trenutno u tijeku i one koje ćemo implementirati u neposrednoj budućnosti, s ciljem privlačenja i sve većeg zanimanja kruzera i luksuznih maxi jahti, koje posebno želimo privući u naše manje luke. Gospodarski i društveni učinci pandemije, upravljanje sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, globalna geopolitička kriza, ulaganja u održivost i novi scenariji koji se otvaraju u međunarodnom pomorskom svijetu zahtijevaju pažljivo proučavanje kako bi se sagledala globalna dinamika , kritična pitanja i moguća rješenja, fokusiranje ideja i resursa, uspostavljanje suradnje i razumijevanja te sistematiziranje suradnje; to su prioritetni ciljevi Foruma Jadranskog mora”, nastavio je Patroni Griffi.

 “Bari će dva dana biti prijestolnica nautičkog turizma. Adriatic Sea Forum održat će se u prvom tjednu listopada, još jedna prilika da se Puglia predstavi kao izvansezonska destinacija" - kaže Luca Scandale, generalni direktor Turističke zajednice Pugliapromozione. Adriatic Sea Forum skrenut će pozornost sa segmenta krstarenja, trajekata, jedrenja i vožnje motornim čamcima na apulijsku jadransku obalu, uz korisne gospodarske povrate za turističku industriju općenito. Ovom inicijativom također želimo privući takozvane turiste visoke potrošnje, iz cijele Europe i svijeta”.

 

Za sudjelovanje je potrebna registracija.

Za informacije i daljnje detalje posjetite http://www.adriaticseaforum.com i službene Twitter i LinkedIn stranice. #AdriaticSeaForum

 

Nautica portal