Author Topic: ČARTER AGENCIJE I NESREĆE  (Read 5091 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mala od portala

  • Administrator
  • Barba
  • *****
  • Posts: 852
  • Riječi lete, zapisano ostaje
ČARTER AGENCIJE I NESREĆE
« on: August 23, 2019, 11:16:16 AM »
Dragi iskusni forumaši, pogotovo vi koji imate iskustva sa najmom brodova u čarteru, imam jednu molbu, tj. trebam pomoć u prikupljanju informacija.

Nešto sam načula da navodno čarter agencije i tvrtke za iznajmljivanje plovila često od svojih klijenata traže da u slučaju kvara, sudara ili nasukavanja prvo obavijeste agenciju, a da ne zovu lučku kapetaniju ili pomorsku policiju.

Čula sam i da čarter agencije nerijetko popravke kvarova ili oštećenja na plovilima obavljaju same, često i u servisima koji nisu ovlašteni od strane Hrvatskog registra brodova, kako bi uštedjeli na vremenu, skratili proceduru i brod što prije vratili u pogon, i kako bi se izbjeglo da im se izda privremena zabrana plovidbe do otklanjanja kvara, jer to onda za sobom povlači i da, kad se izvrši popravak, treba opet čekati inspektora Ministarstva mora da izađe na teren i ponovo izda plovidbenu dozvolu. A to zna potrajati, pa ovim zaobilaženjem agencije nastoje izbjeći tu proceduru kako bi se brod što prije vratio "u pogon". 


Najbolji primjer je najsvježiji događaj ugradnje agregata na splitskom jedrenjaku koji je rađen bez naknadnog pregleda HRB-a, ili pak slučaj nestručnog popravka motora na gliseru koji je izazvao požar na plovilu u Milni u kojem su opečene dvije Francuskinje. A takvih slučajeva ima još. 

Je li nekome od vas ovo poznato, tj. jeste li čuli da čarter agencije ovo traže od svojih klijenata ili ste se i sami našli u situaciji da su od vas u agenciji zatražili da u slučaju havarije ili oštećenja broda prvo zovete njih, a ne lučku kapetaniju, pomorsku policiju ili 195? 
Čovjek mora napraviti ono što čovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Offline Bagus

  • Kadet
  • *
  • Posts: 31
Re: ČARTER AGENCIJE I NESREĆE
« Reply #1 on: December 13, 2019, 05:44:35 PM »
Neznam za to, ali kad sam ovog ljeta vidio kako charterasi izlaze sa veza iz marine, a i buduci da i ja nisam neko cudo od mornara, fino sam napravio kasko na sve zivo, i sad se lakse dise. Tako sta se mene tice, nadležni su i vise nego dobrodosli u slucaju problema.