Author Topic: Jedrilica 7-8 metara s prikolicom  (Read 11772 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline poule

• Mali od palube
  • *
Jedrilica 7-8 metara s prikolicom
« on: June 29, 2019, 08:39:18 AM »
Pozdrav!

Kupio bi polovnu jedrilicu od cca 7-8 metara al s obzirom na brutalne cijene komercijalnih vezova za cijelu godinu gledam koje su mi opcije za kupiti jedrilicu koja se može prevoziti prikolicom pa da je preko zime držim na parceli koju imam na udaljenosti cca 60 km od mora a preko ljeta u moru.

Je l' netko od vas koristi brod na sličan način? Ako da, o čemu treba voditi računa? Koje su skrivene cake za koje bi voljeli da ste znali prije kupovine broda?

Molio bi vas za preporuku za polovnu jedrilicu koja:
- može se voziti na prikolici bez pratnje
- nije skuplja od cca 4000 eura (više od toga mi je trenutno teško opravdati sam sebi za brod koji bi koristili 10-15 dana godišnje kroz ta dva mjeseca)
- godine nisu bitne dok je brod u dobrom stanju
- s obzirom da mi budžet nije velik ok mi je i da je npr unutrašnjost broda u lošem stanju ali se može s vremenom dovesti u dobro stanje
- ima mogućnost 4 ležaja (dvije odrasle osobe i dvoje male djece)
- ima kakvu-takvu kuhinju i wc

Dodatno, pošto je put do parcele gdje bi brod zimovao pretežno uzbrdica (npr brza cesta Solin-Klis), je l' treba imati neko malo jače auto ili to može izgurati Škoda Octavia od 110 ks?

Hvala!

Offline more

• Admiral flote
Re: Jedrilica 7-8 metara s prikolicom
« Reply #1 on: June 30, 2019, 06:05:48 PM »
Dobra ideja!

Offline patak

• Timunjer
  • **
« Reply #2 on: July 02, 2019, 01:28:01 PM »
Računaj da je jedrilica od 7-8 m teška 2000-3000 kg i široka 2,7-3 m. Zakonski smiješ vući širinu do 250 cm. Težinu ti određuje auto, pogledaj u karakteristike tvoje škode koliko smije vući. Ako to ne radiš svaki dan i ne ideš na daleki put, možeš vući i malo više nego piše. veći problem će ti biti zaustaviti se nego povući prikolicu. Kočnice su dimenzionirane da zaustavljaju dozvoljenu masu. Ako pretjeraš s masom moraš voziti jaako polako. Ok, dobre prikolice imaju naletnu kočnicu, ali one koštaju i dugo zadržavaju cijenu.
Možda bi trebao razmisliti o broj manjoj jedrilici tipa Elan 19, Carina... dužine cca 6 m.

Offline poule

• Mali od palube
  • *
« Reply #3 on: July 02, 2019, 04:23:15 PM »
Idealno bi bila ovakva jedrilica samo da još ima uvlačivu kobilicu :/

Reve de mer 7.15m, 2.50m, 1.100 kg
https://sailboatdata.com/sailboat/reve-de-mer

ili Ecume de mer 7.92m, 2.67m, 1.800 kg
https://sailboatdata.com/sailboat/ecume-de-mer

Offline Friga

• Timunjer
  • **
« Reply #4 on: July 02, 2019, 08:46:40 PM »
A nekakav McGregor 26? Samo računaj da je to nekakvo kompromisno rješenje.
Van de Stadt Jupiter

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #5 on: July 02, 2019, 10:05:01 PM »
A nekakav McGregor 26? Samo računaj da je to nekakvo kompromisno rješenje.

Kupis jedrilicu a dobijes i gliser sa njome :thumbsup:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline more

• Admiral flote
« Reply #6 on: July 02, 2019, 11:04:38 PM »
Na Fiumanki se odlično držala.

Offline Friga

• Timunjer
  • **
« Reply #7 on: July 03, 2019, 05:27:30 AM »
Dok nema valova i velikog vjetra je OK no zbog visokog boka i male širine postane prilično nezgodan, da ne kažem neupravljiv. Ima kraći jarbol i manja jedra, ali zatro ide na prikolicu bez problema.
Van de Stadt Jupiter

Offline traktor

• Admiral
« Reply #8 on: July 03, 2019, 09:45:05 AM »
Na Fiumanki se odlično držala.
    :thumbsup:

Antone malo se zafrkavam pa mi ne zamjeri jer nema nikakvih zlih namjera. Gregorius je ko stvoren za FWC (fiumanka weather condition) . Nažalost  :icon_biggrin: nema Kompromisa bez kompromisa. Svi smo mi jedan kompromis, netko veći netko manji. Ovi koji bi 'krepali ma ne molali' su često veliki kompromisti koliko god si oni umišljali da nisu. Za stricijeve monsterwaves su najbolji hermetički zatvoreni mono s s 'moćnom' kolumbom ili napuhane splavi koje možeš okrenuti i dok plivaš.

Nisu mi jasni nostalgičari koji za Jadran preporučuju teške barke iz prošlog stoljeća kratke vodene linije. :icon_scratch: 

Offline poule

• Mali od palube
  • *
« Reply #9 on: July 04, 2019, 11:21:56 AM »
Hvala svima na prijedlozima.
McGregor je zanimljiv koncept ali koliko vidim po oglascnicima zasad još uvijek debelo izvan budžeta jer uglavnom ide s motorom od 50KS što mu dosta diže cijenu al pratit ću ako se nešto pojavi. :/

Sjećam se da sam kao klinac (što je bilo prije 30 godina) viđao puno jedrilica koje su mogle na trajler a stajaću visinu u kabini su ostvarile na način da se na sidrištu mogao izdignuti krov u kabini (dio krova ispod booma).
Nešto slično imaju autokamperi. Pokušavam naći taj brod na googlu al nikako :(