Jedrilica 7-8 metara s prikolicom

Autor poule, Lipanj 29, 2019, 08:39:18 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

poule

Pozdrav!

Kupio bi polovnu jedrilicu od cca 7-8 metara al s obzirom na brutalne cijene komercijalnih vezova za cijelu godinu gledam koje su mi opcije za kupiti jedrilicu koja se može prevoziti prikolicom pa da je preko zime držim na parceli koju imam na udaljenosti cca 60 km od mora a preko ljeta u moru.

Je l' netko od vas koristi brod na sli?an na?in? Ako da, o ?emu treba voditi ra?una? Koje su skrivene cake za koje bi voljeli da ste znali prije kupovine broda?

Molio bi vas za preporuku za polovnu jedrilicu koja:
- može se voziti na prikolici bez pratnje
- nije skuplja od cca 4000 eura (više od toga mi je trenutno teško opravdati sam sebi za brod koji bi koristili 10-15 dana godišnje kroz ta dva mjeseca)
- godine nisu bitne dok je brod u dobrom stanju
- s obzirom da mi budžet nije velik ok mi je i da je npr unutrašnjost broda u lošem stanju ali se može s vremenom dovesti u dobro stanje
- ima mogu?nost 4 ležaja (dvije odrasle osobe i dvoje male djece)
- ima kakvu-takvu kuhinju i wc

Dodatno, pošto je put do parcele gdje bi brod zimovao pretežno uzbrdica (npr brza cesta Solin-Klis), je l' treba imati neko malo ja?e auto ili to može izgurati Škoda Octavia od 110 ks?

Hvala!

more

patak

Ra?unaj da je jedrilica od 7-8 m teška 2000-3000 kg i široka 2,7-3 m. Zakonski smiješ vu?i širinu do 250 cm. Težinu ti odre?uje auto, pogledaj u karakteristike tvoje škode koliko smije vu?i. Ako to ne radiš svaki dan i ne ideš na daleki put, možeš vu?i i malo više nego piše. ve?i problem ?e ti biti zaustaviti se nego povu?i prikolicu. Ko?nice su dimenzionirane da zaustavljaju dozvoljenu masu. Ako pretjeraš s masom moraš voziti jaako polako. Ok, dobre prikolice imaju naletnu ko?nicu, ali one koštaju i dugo zadržavaju cijenu.
Možda bi trebao razmisliti o broj manjoj jedrilici tipa Elan 19, Carina... dužine cca 6 m.

poule

Idealno bi bila ovakva jedrilica samo da još ima uvla?ivu kobilicu :/

Reve de mer 7.15m, 2.50m, 1.100 kg
https://sailboatdata.com/sailboat/reve-de-mer

ili Ecume de mer 7.92m, 2.67m, 1.800 kg
https://sailboatdata.com/sailboat/ecume-de-mer

Friga

A nekakav McGregor 26? Samo ra?unaj da je to nekakvo kompromisno rješenje.
Van de Stadt Jupiter

Damir s

Citat: Friga  u Srpanj 02, 2019, 08:46:40 POSLIJEPODNE
A nekakav McGregor 26? Samo ra?unaj da je to nekakvo kompromisno rješenje.

Kupis jedrilicu a dobijes i gliser sa njome :thumbsup:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

more

Friga

Dok nema valova i velikog vjetra je OK no zbog visokog boka i male širine postane prili?no nezgodan, da ne kažem neupravljiv. Ima kra?i jarbol i manja jedra, ali zatro ide na prikolicu bez problema.
Van de Stadt Jupiter

traktor

Citat: more  u Srpanj 02, 2019, 11:04:38 POSLIJEPODNE
Na Fiumanki se odli?no držala.
:thumbsup:

Antone malo se zafrkavam pa mi ne zamjeri jer nema nikakvih zlih namjera. Gregorius je ko stvoren za FWC (fiumanka weather condition) . Nažalost  :icon_biggrin: nema Kompromisa bez kompromisa. Svi smo mi jedan kompromis, netko ve?i netko manji. Ovi koji bi 'krepali ma ne molali' su ?esto veliki kompromisti koliko god si oni umišljali da nisu. Za stricijeve monsterwaves su najbolji hermeti?ki zatvoreni mono s s 'mo?nom' kolumbom ili napuhane splavi koje možeš okrenuti i dok plivaš.

Nisu mi jasni nostalgi?ari koji za Jadran preporu?uju teške barke iz prošlog stolje?a kratke vodene linije. :icon_scratch: 

poule

Hvala svima na prijedlozima.
McGregor je zanimljiv koncept ali koliko vidim po oglascnicima zasad još uvijek debelo izvan budžeta jer uglavnom ide s motorom od 50KS što mu dosta diže cijenu al pratit ?u ako se nešto pojavi. :/

Sje?am se da sam kao klinac (što je bilo prije 30 godina) vi?ao puno jedrilica koje su mogle na trajler a staja?u visinu u kabini su ostvarile na na?in da se na sidrištu mogao izdignuti krov u kabini (dio krova ispod booma).
Nešto sli?no imaju autokamperi. Pokušavam na?i taj brod na googlu al nikako :(