elan 483

Autor joso126, Siječanj 09, 2019, 04:56:16 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

joso126

Ure?ujem elan 483.
Napravio sam na njemu puno, jednostavno brod je neprepoznatljiv.
Dodati ?u slike za koji dan.
Sad imam veliki problem koji me mu?i i koji moram što prije srediti, a i jako mi je hitno, tako molim pomagajte.

Brusio sam kobilicu i primijetio sam na goloj plastici jedan sme?i dio, htio sam ga prebrusiti ali je duboko u plastici, tako da sam napravio rupu u trupu.

Rupa je veli?ine recimo vrška prsta.

Sad trebam 2 savjeta.

1. što je to sme?kasto, slike ispod, možda nisam trebao ni brusiti ili treba prebrusiti sve.

2. Kako zatvoriti rupu. Da li je dovoljno koristiti epoxy filler od hempela, odnosno kit ili trebam navu?i koji sloj plastike.

Tako?er plastika je dosta rupi?asta, ali mislim  da je to ostatak zraka prilikom proizvodnje. Jesam u pravu?

Slike na
https://imgur.com/a/gW7oOoA

Strici

Ono sme?kasto je isto stakloplastika. Ima više vrsti smole, pa su tu iznutra stavili jednu vjerojatno jeftiniju smolu, na nju drugu vanjsku a sloj je da tako kažem normalan i izgleda solidno.
Rupice su kako kažeš mjehuri?i u smoli. Takvih ima uvijek manje više i to je da tako kažem normalni šlamperaj kod radnika koji su to radili. Moraš znati da su to jako neugodno nezahvalni radovi i da ljudi to rade jer negdje moraju raditi i da kad na?u bolji posao radit ?e negdje drugdje a ne na takvim radovima. Uglavnom onaj vanjski sloj je dobar.

To ?eš bez problema dobro zakrpiti jer je stakloplastika perfektan materijal, a vjerojatno si se ve? i informirao, a usput možeš pogledati i na forumu, i ja sam to i slikama pokazivao, koliko se sje?am.
To se mora po?istiti do zdravog, dobro odmastiti, držati se propisanih omjera (suho nadam se da ve? je) i slojevito "naslagati " pobrusiti i bit ?e bolje nego novo. Jedino je nezgodno jer je to odozdola, a iznutra normalno da moraš isto dobro pobrusiti da se vanjski i unutrašnji spoj novolaminata spoji, i bit ?e ko "zvono".
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Pa vidiš valjda je l' to stakloplastika ili trulež, iako još nisam vidio da stakloplastika trune. Brodovi se grade od poliesterske ili epoksi smole sa staklenim vlaknima, to znaš, a od kad to postoji još nijedno nije strunulo. Nekad je u sendvi? gradnji bilo drvo,  ne na tom mjestu (za palube) i to drvo je koji puta strunulo. Ali Slovenci nisu tako gradili, a dno broda i oko kobilice pogotovo ne.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

To se laminira ru?no, a ne vjerujem da su oni druk?ije radili. Pa ko zna, ostalo negdje zamiješane smole i da se ne stvrdne, kuda ?e nego tamo nego gdje se laminira i ulaminirali da ne propadne? I šta je tu je, ustanovi  jel stakloplastika, (a ja sam uvjeren da je),  premaži sve to smolom, natopi sve što bolje i u tako ljepljivo slaži staklenu vunu i laminiraj.
Ja si stvarno ne mogu pretpostaviti da bi tamo bilo nešto drugo osim stakloplastike, a na slici mi tako izgleda, iako ne baš perfektnog kvalitete, iako rekoh vanjski sloj izgleda normalno.

traktor

majstor koji je u nizozemskom skveru popravljao takve stvari mi je rekao da poliester popravlja poliesterom a epoksi naravno epoksijem. To obavezno laminiraj poliesterom i staklom kako strici kaze a ne epoksi kitom. Epoksi kit mozes koristiti 'bilo gdje' ali to u ovom slucaju nebi bio dobar posao.

Strici

Kako ja previše i ne obra?am pažnju na naziv tipa broda, nego na upit za popravak, tako sam samo zapamtio "Elan", a 483 mi je u podsvijesti zna?ilo Elanova ve?a jahta, a na pasare niti ne pomislio (blesavo ozna?avanje u stopama ili centimetrima) tako sam mislio Joso popravlja veliki Elanov jedrenjak.
Pa kako razmišljam, bilo mi je koješta nejasno, jer kad neko popravlja tako veliku jahtu, onda ve? ima "ekipu" ili je u kontaktu s proizvo?a?em itd.
Sada kad znam da je to pasara, mi je jasnije.
Ponekad se u poliester dodaju pigmenti da bi se slojevi stakloplastificiranja mogli raspoznati. Ne vjerujem da je to slu?aj u Josinoj pasari, ali ko zna. U svakom slu?aju vanjska stakloplastika je dobra, unutrašnja ta sme?kasta je kvalitetno lošija, ali to kod male pasare ne igra ko zna kakvu ulogu. Stakloplastificiraj kako si rekao da znaš, a iznutra podebljaj, da bi sprije?io eventualno upijanje vode u taj sme?kasti sloj.
A epoksi jednostavno nije ovdje u pitanju, jer je poliesterska smola i zbog same cijene primjerenija za takve brodice, epoksi je preskup i prefin, a poliester sasvim dovoljno jak, ?ak i prejak za tako malu pasaru.
Kako god, ali ja sam na stakloplastici upotrebljavao skoro uvijek epoksi kit, i bio je uvijek perfektan.

traktor

"Pero nisam ja tu da bi se prepucavao sa tobom."

Nisi, ali je zato pero tu da se prepucava. I ne samo s tobom. Bio je obe?ao da ?e otploviti s ovog glupog foruma, ?ak je i odvezo cime ali se prestrašio pu?ine pa se opet vezao za korpomorto i p(o)luta. :angel4:

traktor

"po tebi glupom forumu"

po tebi je ovo glupi forum.

joso126

Na?i život i ne trolaj.
Nitko te nije ništa pitao i ne glumi moralnu vertikalu.
Ne prepucava mi se sa mulcima koji neznaju što ?e od dosade.
Sad lipo odj... od moje teme i otvori svoju.
A ako misliš da mi inaš nešto pametnog za re?i dam ti adresu pa do?i.
Edit: izbrisao sam sve prijašnje poruke jer ovo nema smisla.
Molim moderatora da zaklju?a temu

joso126

O?ito si završija sa svojim monologom, iako s tobom se nikad nezna.
Sad možeš *****avati druge po drugim temama.