Skipper

Autor Dario, Veljača 25, 2009, 08:26:35 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dario

Kako bi se postavili ukoliko ste skipper nekom liku i traži vas da isplovite po uvjetima za koje znate da mogu biti pogibeljni?

Pokusali ste na sve nacine odgvooriti ali on pili po svome.

vragec32

Možda je dobro, odmah poslije osobnog upoznavanja i upoznavanja posade s brodom, upoznati ih sa svojom ulogom na brodu, a uglavnom bi to bilo da si tu da im pomogneš da uz aktivan odmor (jer ljudi su na god. odmoru) dožive ugodne trenutke na moru (u jedrenju, navigavanju ...). Pri tome im naglasiti da nisi "od ju?er" na brodovima, da si na moru doživio svega i sva?ega te da moraju u tebe imati povjerenje, pa ako im kažeš da se nešto ne može - onda se to stvarno ne može, ali ne zato što se tebi neda, zato što si lijen nego zato što je to stvarno tako. Još nisam naišao na ljude kojima je trebao skiper a da su bili tako "hrabri" (?itaj tvrdoglavi). Možda ima i toga, ali tada nebi trebalo "biti boga" da te natjera na nešto što je (stvarno) pogibeljno. Nemam neko veliko iskustvo kao skiper, ali ipak nešto, meni dovoljno. Jedanput mi je jedna posada rekla "Dobro, kad ?emo mi malo zajedriti onako kao ...?" Valjda onako kao što vi?aju na TV ili ... Par sati nakon tog upita Eol je poslao više od 20 kn vjetra, pristali su na "pravo, oštro" jedrenje i nakon što su osjetili škote u rukama u takvim uvjetima (s pripadaju?im valovima i brzinom broda koja se vrtila oko 8-9kn ...) nisu više ništa pitali a kamoli da bi nešto zanovijetali. Nakon pristajanja zvali su sve svoje poznate (a možda i nepoznate) da im prenesu dio uzbu?enja. O?ito im je trebalo i takvo uzbu?enje. Znam par skipera koji skipiraju na jedrilicama kojima se dogodi da tijekom skiperaže ne dignu glavno jedro (posebno ako nije rol), iz ?iste lijenosti. Mislim da ni to nije u redu.

stibra

Uvijek je pitanje što su to pogibeljni uvjeti? Za neke to mogu biti uvjeti od 20-tak ?vorova bure sa ja?im refulima. Recimo ako su ljudi prvi put na brodu, lako se može dogoditi da se netko padne i ozlijedi se kad npr. kad brod pogodi reful i ako netko nije pustio škotu. Isto tako ako ljudi nisu prošli osnovnu obuku sigurnosti na brodu, rad na vin?evima i štoperima može biti itekako opasan za prste na ja?em vjetru.
Nekad ?eš imat sre?e i nakon samo sat vremena pri?e o sigurnosti možeš na takvom vjetru jedrit sa totalnim po?etnicima, ali ?e se uvijek na?i netko na brodu tko ?e se ozlijediti.
Za uigranu posadu pogibeljni uvjeti nastupaju vjerojatno na 35 i više ?vorova, ne toliko zbog nemogu?nosti sigurnog jedrenja, ve? zbog mogu?nosti pucanja opreme na brodu koja isto može nekog ozlijediti.

Osim ovakvih objašnjenja, uz pogled na prognozu, ukazivanje na spremnost broda i posade za predstoje?e uvjete vjerojatno za neke ljude nije dovoljno. Ostaje ti samo psihologija onda :) Prepoznati tipa i igrati na njegove slabe to?ke ili mu ponuditi alternativu koja ?e mu biti u tom trenutku dovoljno uzbudljiva ili izazovna kako bi odustao od isplovljavanja. Najgore je u takvim trenucima lagati (što rade skiperi kad im se naprimjer neda isplovit, jer ih ?eka neka cura nave?er i sli?no), jer tip može lako provjeriti kakva je situacija na susjednim brodovima ili pozivom prijatelja koji u tom trenutku možda plovi.
Smatraj to kao izazov u upravljanju ljudima, kao što ti je bio npr. izazov upravljanja jedrilicom kad si po?eo jedriti :)

mali

anin tata (citaj moj buduci punac) i jos jedan njegov kolega su ove zime slozili jedan kao ugovor pod naslovom "obaveze i prava skipera" gdje stoji i clank o uvjetima na moru i mislim da su to poslali u udrugu skipera,naravno preveli i na engleski. tako da ce prvi dan to dati na potpis gostima da bi se ogradili od takvih incidentnih situacija.
Seascape is fun!!

stibra

To nije loša ideja za strance, jer su navikli potpisivati ugovore i kad idu na WC :)

PRoblem je s našim ljudima, koje baš briga za tako nešto i dosta ih to ne?e potpisati.

To bi trebala biti uloga ?artera da sa ljudima napravi inicijalan razgovor kad unajmljuju skipera. Neki ?arteri to naprave, a neke nije uop?e briga.

Vanja

Kako bi se postavili ukoliko ste skipper nekom liku i traži vas da isplovite po uvjetima za koje znate da mogu biti pogibeljni?

Pokusali ste na sve nacine odgvooriti ali on pili po svome.

Nisam imao takvu situaciju, ali da se dogodi zvao bi charter sa vidim šta misle a tipu bi rekao da si na?e nekog drugog skippera tko ?e ga vodit po tome van.

Imaš i drugi problem a to je kad škrta ekipa ne?e i? u marinu a vrijeme je loše - pogibeljno.
Isto možeš zvat charter i objasnit stvar, pa odeš u marinu i odbiju im od depozita ili sam platiš marinu.

Ve?inu chartera nije briga za probleme skiper sa posadom i sa brodom što je žalosno, evo ti broj ako ti se nešto dogodi, e sad da li ?e ti se neko javiti nemam pojam.
Ima izuzetaka, moja pohvala Ljubomir Giljanovi? - Kufner Nautika, taj ?e ti pomo? i ako imaš problem sa brodom koji je u drugom charteru i ono što je najbolje on zna sve kako se popravlja na brodu, stvarno velika pohvala.
Chartera stvarno briga, uzmi brod i odi ?a, da ne gledamo ni goste ni brod.

A agencije su najja?e.Pazi ovo: u SUBOTU ujutoro, iskrcam goste u Hvaru, vratim brod u Makarsku, sjedem na bus za Dubrovnik. Normalno kasnim u Dubrovnika, ovaj me zove iz Dubrovnika i kaže da ?e gosti pro? check listu a ja mu govorim da ja onda ne odgovaram za brod u kom slu?aju i onda me je po?ekat. A to sve je organizirao jedan agent koji je znao da moram goste pustit u subotu u Hvaru i da moram sti? u Dubrovik sa busom - *****ao je i mene jer mi je bilo glupo da me gosti ?ekaju a i ovog tipa iz chartera koji me ?ekao. To što sam odmah morao isplovit nije neki problem. Agent je Tin Kaiser - budite na oprezu s njim, ima on i još jednu lošu pri?u - sramotnu.

Sve njih boli ona stvar, skiper je 7 dana na moru sa gostima i brodom koji ima problem. Skipera gosti napadaju zašto brod nevalja, a ne agenta ni charter i tako dalje. Oni su svi sretni kad vide da ide skiper, jer kad je skiper gosti se njemu žale a kad ga nema zovu agenciju i charter pa ima je druga pjesam. A kad ja nazovem "daj stari pa riješi to sam, sna?i se ..."

kvaka22

Svi imaju takva iskustva, i to je dio posla. Samo profiliraš ovakve likove kao taj Kaiser i ne radiš više s njima. I dobro je kad "kolege" upozoriš na takve kretene.

A Ljubiša je legenda - rijedak voditelj baze koji sam popravlja i rješava brodove po gatu sa svojim radnicima.

Ana

Citat: stibra  u Veljača 25, 2009, 02:21:17 POSLIJEPODNE
PRoblem je s našim ljudima, koje baš briga za tako nešto i dosta ih to ne?e potpisati.

ne, naprotiv - naši stvarno jako rijetko uzmu skipera jer "znaju pa im ne treba"

moj tata je to rješavao tako da održi neko "predavanje" odmah po upoznavanju, a sada su napravili taj neki vid ugovora, ali nije ugovor. uglavnom, agencija prilikom bookinga daje taj "ugovor" klijentima na uvid tako da kad do?u na brod ne bude nismo znali.
ono štoo bi ja osobno napravila (a tako nešto piše i u tom ugovoru) je da bi im rekla - ok, ako ?ete isploviti, ja ?u vam na?i zamjenu, platite mi onoliko koliko sam bila na brodu a razliku toj mojoj zamjeni. ja ne želim riskirati a vi vidite... naravno, to bi bila zadnja varijanta, prije toga bi sliejdilo obajšnejnje zašto nije pametno isploviti itd. mom tati se desilo da su htjeli isploviti od nekud po skoro olujnom jugu. nakon iscrpnog objašnjena i uvjeravanja, morao je isploviti. 15-ak minuta kasnije, kad su se malo maknuli od zaklona obale, ekipica se pravilno rasporedil po wc-ima i palubi, a oni koji su mogli pri?ati su molili da ih vrati nazad. ne bdi lijen, kako je prognoza za cijeli tjedan bila nikakva a njima tek 2. dan, moj stari je rekao žao mi je, sad se ne možemo vratiti... više ga nisu nagovarali na isplovljavanje
Part of me is angry, part of me is proud...the rest of me is drunk!
....