Alarm/ InfoPanel za Brod

Autor Alenn, Siječanj 10, 2018, 07:31:57 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Alenn

Alarm/ InfoPanel za Brod

•   Elektronika i mikrokontroleri kao i programiranje istih mi je hoby pa sam se odlucio za sljedeci projekt;

Alarm i info panel za Brod

Verzija 1.0
Mogucnosti su sljedece;

Napajanje- 5 V
Potrosnja- Max.Peak 250mA (Verzija v3.0 oko 1000-1500mA)
Notifikacije- SMS, Push notifikacije na Mobitel/APP

Notifikacije kada:

-   Otvaranje vrata
-   Otvaranje prozora
-   Fizicko pomicanje predmeta na brodu
-   Ako imate vanbrodski motor isto ce biti moguce slati notifikacije odredjenih pokreta
-   GPS pracenje kao i notifikacije promjene polozaja koje ce se moci definirati po stupnjevima
-       Senzori â€" Dim, plin (propane, butane, LPG, LNG, Ethanol)

Verzija 2.0
Isto tako u skoroj buducnosti biti ce moguce prikazivati na jednom 7-10“ displayu sve informacije o uredjau

-   Biti ce moguce i mjeriti temperaturu vode, zraka, ulja u motoru, brzinu okretaja Motora/ impelera (protok vode)
-       Temperatura, pritisak, vlaznost zraka   
-   Senzori napona i potrosnje (Solar,Akumulator, uticnice)

Versija 3.0

- Intergracija open ploter mapa za navigaciju, brzina broda, ubrzanje, digitalni kompas, brzina i smjer vjetra
- Vremenska prognoza
- Prognoza i stanje vjetrova

Naravno za sve ce postojati i APP za mobitele i tablete

Imam jos puno Ideja  no  zelio bih cuti vase misljenje, ideje, pitanja, prijedlozi, primjedbe su uvijek dobro dosle

Par slika za primjer :

Umjesto goblena u mojem uredu je ovako nesto

Alenn

Alenn

Evo jedne interesante intergracije  openmap te NMEA sensor data konvertertera, tako nesto sam i ja planirao u nas ustav ubaciti  :angel7:

Damir s

Hi Alenn Ja sam ti za sada kako imam stariju jedrilicu i sa starijim uredjajima od kojih neki koriste nmea 0183 standard uspio spojiti da mi rade
zajedno Auto pilot Autohelm 4000, Radar, VHF, i stari ploter koji ne koristim a radi sa C map NT. Za navigaciju momentalno koristim Navionics
karte na nekom  kinenskom smarticu ali mislim preci na Isailor ove godine. Kako prije bio zauzet konstantno poslom kojim sam se bavio a sada
sam momentalno zauzet renovacijom vlastite kuce i nemam bas puno vremena sa provoditi sa inovacijama. Imam alarm GSM SMS alarm unit - controler
koji mi javlja ako je prodor vode  u jedrilicu ili prekid napajanja sa kraja ili netko provalio u jedrlicu ima 4 ulaza i 2 izlaza Imam jos vjetrokaz Nasa clipper koji
radi sa nmea signalom koji trebam montirati jer mi je vjetar starome odnio rotor. Sada ja imam planove da da mogu vidjeti na vecem monitoru
koji bi stavio na ulaz u kabinu i na smarticu (WI-FI), kako sam se nekada davno bavio kompjuterima i programiranjem (1972) ali dosta toga se   promjenilo. Sada se
moram odluciti kako naprijed pa bi mi mozda mogli poceti suradjivati da dodjem do nekoga rezultata.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Alenn

Citat: Damir s  u Siječanj 11, 2018, 09:46:27 PRIJEPODNE
Hi Alenn Ja sam ti za sada kako imam stariju jedrilicu i sa starijim uredjajima od kojih neki koriste nmea 0183 standard uspio spojiti da mi rade
zajedno Auto pilot Autohelm 4000, Radar, VHF, i stari ploter koji ne koristim a radi sa C map NT. Za navigaciju momentalno koristim Navionics
karte na nekom  kinenskom smarticu ali mislim preci na Isailor ove godine. Kako prije bio zauzet konstantno poslom kojim sam se bavio a sada
sam momentalno zauzet renovacijom vlastite kuce i nemam bas puno vremena sa provoditi sa inovacijama. Imam alarm GSM SMS alarm unit - controler
koji mi javlja ako je prodor vode  u jedrilicu ili prekid napajanja sa kraja ili netko provalio u jedrlicu ima 4 ulaza i 2 izlaza Imam jos vjetrokaz Nasa clipper koji
radi sa nmea signalom koji trebam montirati jer mi je vjetar starome odnio rotor. Sada ja imam planove da da mogu vidjeti na vecem monitoru
koji bi stavio na ulaz u kabinu i na smarticu (WI-FI), kako sam se nekada davno bavio kompjuterima i programiranjem (1972) ali dosta toga se   promjenilo. Sada se
moram odluciti kako naprijed pa bi mi mozda mogli poceti suradjivati da dodjem do nekoga rezultata.

Rado cu pomoci, brodska elektronika je meni osobno strasno interesantna i sve se to moze odraditi za jednu trecinu i cetvrtinu od cijene a iste kvalitete.

Od 1972 se puno promjenilo to je istina no mi ovdje pricamo o kontolerima koji su vec godinama na trzistu a i ostati ce, dakle ATMEL je bio i ostao tu medju nama, C,C++,Pyhon je jos uvijek ziv i upotrebljiv sto nam ide na ruku, NMEA je isto tako nepromjenjen i godinama je isti, GSM,GPS isto tako.

NMEA 0183 to NMEA 2000 converter ili vice versa imamo za sitne novce koliko hocemo tako da moramo samo biti dovoljno kreativni i eto zabave  :icon_thumright:

Bitno je imati podlogu i razumijeti protokole i malo OOP programiranja i eto svasta se moze napraviti  ;D

Otvoren sam za pitanja, prijedloge, savjete .....

pero

Citat: Alenn  u Siječanj 10, 2018, 08:10:36 POSLIJEPODNE
Evo jedne interesante intergracije  openmap te NMEA sensor data konvertertera, tako nesto sam i ja planirao u nas ustav ubaciti  :angel7:
Lipo  :thumbsup:
Mislis ti oko svita plovit ili ti je sve ovo samo za Jadran ?

Strici

Vidim da znaš elektroniku, korisno i dobro, ali bi trebao i znati smanjiti slike, odnosno nau?iti koliko velike mogu biti. Više od polovice su prevelike. To se dadne promijeniti.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

dmeter

Citat: pero  u Siječanj 11, 2018, 01:30:25 POSLIJEPODNE
Lipo  :thumbsup:
Mislis ti oko svita plovit ili ti je sve ovo samo za Jadran ?
Dobro pitanje :icon_thumright:
Ali nije loše imati nekoga na forumu ko se i u to razumije.

dmeter

najbitnije ti je kod toga svega bcm47755
Smartphone SatNavs  u centimetar savršeni GNSS prijemnici u 2018 uskoro.
Kako se koji telefon pojavi tako ?u ga ovdje dodavati
https://www.broadcom.com/products/wireless/gnss-gps-socs/bcm47755
https://www.theregister.co.uk/2017/09/27/centimetre_accurate_gnss_chipset_tested/

integracija na jadranu kod jedrilica ti je besmislena,jer dok odeš u podpalubu udarija si u 1-2 otoka koliko nam je razdaljina izme?u otoka.

Kod velikih yahti,glisera preko 20-30 ?vorova brzine ti je bitno

veliki ekran ploter, preko kojeg se integrira radar i to na upravlja?kom mjestu + night vision isto veliki ekran 12 + inch
Radio stanica i najbitnije ru?na radio stanica kod jedrilice da se javiš mornaru u ulasku u marinu da ti kaže koji mul da se vežeš.

Dobar mobitel s pla?enim navionicsom da ti automatski izra?unava kurs i vrijeme dolaska u odredište.Tako žene te pita kad ?emo do?i ti pogledaš mobitel i kažeš za 45 minuta ovom brzinom i tako te ona pita svaku minutu a ponekad i 2 puta u istoj minuti.

Damir s

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)