Ako mene ide ona primjedba o kormilarenju i slikanju, a ide, onda bih rekao da nas ima različitih. Neko to ne može, neće, ne usudi se, nema fotoaparat, nema vremena, niti se ne sjeti, uhvatila ga prpa itd i td. Filozofirati se može do navijeka.
Još nisam završio ni pomorsku školu, a fotoaparat sam uvijek nosio sa sobom. Na brodovima i čamcima sam bio cijelo vrijeme života, pa se ne treba zajedljivo primjećivati o kormilarenju i snimanju. Kormilariti, snimati, pritom jedriti, paziti na promet; to sve mogu sam na brodu, znam i tako sam radio i teško je onda mene uspoređivati s drugima.
(Samo jedan mali video, sam sam na brodu, a promet je velik:
a vidio sam sve s obje strane, jedrio, snimao i kormilario)
Ja se ne bojim u takvim situacijama, a bilo ih je bezbroj. Ne da sam neustrašiv, nego kad je gusto, nemam se vremena bojati, tada sam ko feder, napeti feder, a u glavi se vrti "haispid" film.
Kasnije, često puta i godinama kasnije se znam bojati, ustvari osjećam nelagodu, što se je moglo desiti. Ponekad se u znoju probudim, jer se odvrtio film od tog i tog bliskog susreta. (Ono gdje sam se skoro nasukao na pličinu Smokvica Mala, ono je još uvijek moja mora iz sna
http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=4784.70 ).
Tako budite ko napeti feder i imajte "manevar zadnjeg momenta", znači da glava "haispid" radi, i jednostavno nećete imati vremena za strah. Od slikanja i slanja nekome slaba vam vajda.
Možda je vjernicima lakše. Mogu skoknuti u svakom je mjestu crkva, pa nije zgorega odmoliti koji očenaš.
Kažem nije zgorega.
Je Pere, ona prva fotografija "Korven" je slikana filmom, točno mogu reči gdje i kada, čak i fotoaparat i kojim filmom . Canon AV, Kodak 100 ASA, zapadno od Drvenika Malog, srpanj 1983godine. Slika je neznam ni koja kopija, pa je kvaliteta loša. Druge dvije su "sadašnje", a Damiru za odgovor, nema arhive, nego "zbrda zdola" dosta nesređeno, nekoliko desetaka tisuća slika, mnogo toga izgubljeno, obrisalo se, a kao ona prva "Korvin", je jedna od rijetkih spašenih, jer sam te godine imao prodor vode, pa je desetak filmova bilo poplavljeno, skupa sa novim Canonom.
Ali i pored skeptičnosti dali smo sigurni na moru, ja kažem: Ako sjedamo u auto i nismo skeptični, ili preskeptični, i ne mislimo toliko intenzivno šta se može desiti, a na moru mislimo, mislim da smo ipak na moru sigurni, odnosno sigurniji nego u autu, a netko ima peh, a taj netko, ali i mi skoro svi imasmo peh, pa koliko se pehovih posljedica ostvarilo? Mi smo sigurni na moru, ali to često ovisi i o nama samima.