Motor vanbrodski za gumenjaka

Autor Damir s, Listopad 24, 2015, 09:27:23 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Damir s

Kako planiram kupiti neki gumenjak do 3 M duzine moram nabaviti i neki motor vanbrodski kada se negdje usidrim da mogu doci do lucice, marine, mjesta. Kako imam od prije dosta dobrih iskustva sa Tomosom a ovdje se da naci za malo novaca. Kako stoji sa nabavkom rezervnih djelova i servisa za Tomosa u Hrvatskoj i dali se to isplati kupiti, mislim da ce biti vise u krmenom skladistu nego na gumenjaku ali opet da je pouzdan kad treba da zapali.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

dmeter

Citat: Damir s  u Listopad 24, 2015, 09:27:23 POSLIJEPODNE
Tomosa  ali opet da je pouzdan kad treba da zapali.
sve šta ti tražiš to ti nije Tomos.Traži nekog polovnu dvotaktnu yamahu,tohatso,mercury itd u biti sve šta nije rusko,kinesko i tomos dvotaktno je dobro od 2,5-5 ks.napravi genaralnu i imaš pouzdan motor.
gumenjak od 3 metra ti je prevelik za tvoju jedrilicu to ti ne stane na palubu 2,5 do max 2,7 m

Damir s

Mislio sam gumenjak max 3 metra ali bze plastinog dna stane na palubu ispred i mali motor 4-5 kS ne mislim skijati sa njime ali da je pouzdan. Sa Tomosom nikada nisam imao problema samo sipas gorivo i vozi ako malo buci znaci da vozi. Kinensko, Rusko ne dolazi u obzir. Kupio sam davno jedan generator od 2Kw za jedan posao jer nije bilo struje, radio je kao urica , zavrsio sam posao i nakon 4 godine htio upaliti za rad u jednoj garazi isto bez struje. Ventil od goriva kada sam ga htio otvoriti samo se je raspao i gorivo je pocelo teci okolo, da mi se to dogodi na barci ode sve k vragu. Zato kazem za tehniku na barci kinez ne dolazi u obzir i da je badava.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

dmeter

Citat: Damir s  u Listopad 24, 2015, 10:30:26 POSLIJEPODNE
Sa Tomosom nikada nisam imao problema samo sipas gorivo i vozi ako malo buci znaci da vozi.
E onda ti nisi puno vozija Tomos.
Ja ti imam 1 iz 1960-1970 tih.,jedan iz 1970,jedan 1980 tih. ukralo mi je 3 komada mješanih godišta 1980-1990.a jednog sam bacija u more izme?u supetra i krilo jesenica i vratija se na vesla do splita.

kad imaš tomos uvijek nosiš sa sobom 5-10 svje?ica,glavu motora,štiftova barem 5-6 komada,kablove,konopa jedno 20 metara za paljenje i kompletan alat. :icon_biggrin:

aali i ja ?u popraviti jedan tomos generalno i ?ekati da mi naleti neka dvotaktna yamaha,mercury,tohatsu iz 2000 godina.i nju reperirati.

Mala od portala

Citat: dmeter  u Listopad 25, 2015, 01:05:01 POSLIJEPODNE

.....a jednog sam bacija u more izme?u supetra i krilo jesenica.....

:sad1:  Ulje u motoru   :hmh:, ostaci goriva   :hmh:,  plastika   :hmh:,...

Jel baš moralo u more...?   :icon_scratch:
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Damir s

Ma nisam puino vozija sa tomosom ali samo jednom sam morao mjenjati stift. Ostao mi je u dobrom sjecanju! Za razliku od Jamahe 2 cilindra koja mi je stala nasred zaljeva u Kingstown, bila je i supruga samnom bogami nije bilo ugodno nakon pola sata guslanja je upalila.

dmeter

Citat: Mala od portala  u Listopad 25, 2015, 02:38:10 POSLIJEPODNE
Citat: dmeter  u Listopad 25, 2015, 01:05:01 POSLIJEPODNE

.....a jednog sam bacija u more izme?u supetra i krilo jesenica.....

:sad1:  Ulje u motoru   :hmh:, ostaci goriva   :hmh:,  plastika   :hmh:,...

Jel baš moralo u more...?   :icon_scratch:
Prvo kad se je to desilo nije bilo zabranjeno bacati otpad u more.a prve dijelove je po?eja izbacivati tomos i sam. u more je izbacija  glavu motora u more sam.sri?om bilo je jugo pa sam se lagano nakon 6-7 sati veslanja vratija sam doma.

jazmi

Bez tomosa 4 ja na barku na dalji ?ir ne idem.
Zeznula me yamaha 8 s propelerom ovo ljeto i jedva sam se ?etvorkom izvukao u neveri da nas ne razbije o grote. Ali 4ka nije pogodna za jedrilicu pa ?e i meni na bajbot, a na jedrilicu ako bude nužde...
Dobra ?etvorka je po meni dobar motor i u granicama onoga što ja znam popraviti. OStalo je prekoplicirano za mene.

estan

Ja s Tomosom 4 imam odli?na iskustva. Moj radi ve? od daleke 1986 g. Mijenjao sam barke, ali ne i tog Tomosa koji je uvijek sa mnom. U njemu je još sve original osim bobine koja je krepala prije nekih 6 g i tada zamijenjena drugom. Dobro svi?ice i poniki kabel i lulica su mijenjani ?eš?e, ali svi vitalni dijelovi su original. Moj prijatelj je nedavno nabavio 3 Tomosa za 1000 kuna. Od ta tri, dva su u odli?nom stanju, predu ko urica. Ako se ?ovjek potrudi i na?e dobar primjerak, po meni je Tomos najbolji mali motor i najpouzdaniji.