Voditelj brodice kategorije B

Autor Tiha?, Travanj 24, 2015, 11:33:50 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tiha?

Imam dojam da na ovom forumu ima više korisnika koji su prejedrili Atlantik, nego onih koji namjeravaju polagati ispit za ovlaštenje iz naslova.
Na me?umrežju se lako mogu prona?i podaci o pripremi za ispit, polaganju, besplatna skripta, filmi?i, pa ?ak i Ministarstvo pošalje mailom program ispita, ako ih se upita (provjerio sam).
Stoga ?u ovdje opisati samo svoj doživljaj, jer sam ispit položio ju?er, a pred mjesec dana sam obe?ao ujaku Striciju da ?u o tome nešto napisati.

Ako ipak netko misli polagati, pa ima pitanja, tu sam. :-)

------
Po?elo je tako, da mi se nije spavalo, te sam na tražilici odlu?io na?i skriptu, da vidim što se zapravo treba znati za plovidbu, iako mi to nikad ne?e trebati.
Stranica Sea Master Class iz Zagreba nije bila pri vrhu rezultata, ali sam i nju otvorio, pa sam otkrio da se može naru?iti "Paket za samostalnu pripremu ispita". I, kažem sebi, to je baš zgodno složeno, osim priru?nika dobit ?u i trokute i šestar i karte, ?ak i malo užeta.
Zatražim preko forme na stranici, dobijem par stranica skripte mailom, izgleda dobro. Isto kao i sama stranica. Poštujem ljude koji znaju i naprave nešto dobro, pa mislim, naru?it ?u, ako ništa drugo, kao znak poštovanja, iako mi to nikad ne?e trebati.
Ali... mala je razlika izme?u cijene te?aja (gdje ?u skriptu i pribor ionako dobiti) i naru?ivanja paketa. Mogao bih onda i na te?aj, iako mi to nikad ne?e trebati.

Nazovem broj telefona sa stranice, javi se Igor, objasnim da želim naopa?ke. Prvo bih skriptu, da imam što ?itati, pa ?u kasnije i?i na te?aj, kad je to ve? tako kako je.
On mi donese mi skriptu i sve ostalo. I sad, kad je ve? tu i obrazac za prijavu ispita u Ministarstvu, a što ?u, dam mu novce i za prijavu ispita, super, ne moram se sam s time patiti, sve on obavlja. A što sad, mogu taj ispiti i položiti, iako mi nikad ne?e trebati.

Te?aj treba po?eti za dva dana, stigne mail s pitanjem "može li se pomaknuti za jedan dan", pristanem. Za tri dana do?em, o?ekujem da ?e biti puno ljudi, a kad tamo, te?aj je samo za mene, jer su svi ostali odabrali A kategoriju, pa se njima sve ispredavalo dan prije. Predava? predaje kako treba. Pitam što nisam shvatio iz skripte, a malo se i raspitam, kako to ide na pravom brodu, jer on je bio pomorac, pa saznam što radi koji oficir palube i još koješta. :-)

Prije ispita sve ponovim, al' javlja se Ministarstvo, odga?a se ispit za tjedan dana.
I još jednom ovo što piše u prethodnom retku.
Zna?i, ponovim tre?i put, pa prije ispita na obe?ane "repeticije" (ura?unato u cijenu te?aja) na terasi birtije.

Na ispitu nije teško, al' može se ipak pasti, gospo?a koja sjedi kraj mene je na popravnom, nije znala prošli put odgovor na pitanje "koje pravilo se primjenjuje", a slika izgleda ovako:
Prva jedrilica jedri u kursu 90 stupnjeva.
Druga jedrilica jedri u kursu 0 stupnjeva.
Ako nastave, sudarit ?e se pramcima.
Vjetar puše po simetrali pravog kuta koji ?ine njihove pram?anice u to?ku "sudara".

I... za dva tjedna idem jedriti. (Ako vrijeme bude OK, ako ne, onda malo kasnije.)

Možda mi se ne?e dopadati - pa sam miran.
E, al' što ako mi se dopadne... tek sam onda u problemima...
Bolje je biti bez ga?a na plaži, nego raditi u odijelu...

vragec32

Misliš u problemima si ako sretneš onu ženu s popravnog? :)

estan

Tiha?, lijepo uživaj u jedrenju i pazi da ne sretneš tu gospo?u u nekom nezgodnom kursu koji vodi u sudar. Još više ?uvaj se tajkuna s uklju?enim autopilotima na njihovim monstrumima. Mislim da je zbunjena gospo?a prema njima ma?ji kašalj.

Tiha?

De?ki, hvala na odgovorima, samo ... nije problem u mogu?nosti sudara, nego ... ako mi se dopadne, onda ?u cijelo vrijeme smišljati kako što više biti u plovidbi.  :icon_clown:

Mala od portala

E za tu boljku nema lijeka.   :dontknow:

Jedina efikasna terapija je kupovina jedrilice   :toothy9:
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Strici

Citat: Tiha?  u Travanj 25, 2015, 03:07:10 POSLIJEPODNE
De?ki, hvala na odgovorima, samo ... nije problem u mogu?nosti sudara, nego ... ako mi se dopadne, onda ?u cijelo vrijeme smišljati kako što više biti u plovidbi.  :icon_clown:
Dobro je misliti, ali jednom se treba i odlu?iti; ili ono sa rije?i na djela :icon_joker:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

paagus

Citat: Strici  u Travanj 25, 2015, 05:45:43 POSLIJEPODNE
Citat: Tiha?  u Travanj 25, 2015, 03:07:10 POSLIJEPODNE
Dobro je misliti, ali jednom se treba i odlu?iti; ili ono sa rije?i na djela :icon_joker:

Jer godine iduuuuuuu . . .
Paagus

Tiha?

Ju?er sam razmišljao da moram napisati kako ?e mi ujak sigurno prigovoriti, kad napišem da ?u iznajmljivati mjesto na jedrilici i kasnije jedrilicu, jer ipak to nije to, al' da ?e Mala napisati isto, nisam predvidio.  :icon_joker:

Znam je je užitak imati malu radionicu punu dobroga alata i ure?ivati svoju jedrilicu, al' to je ve? "investicija", a iznajmiti Elan 19 na tjedan dana za 2.700,00 kuna nije.

Mislim da je bolje biti u kajaku koji plovi po moru nego u jedrilici koja stoji na dvorištu.  :icon_tongue: