Jabuka 2014

Autor Leo, Studeni 14, 2014, 04:32:35 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leo

Ve?eras start 12. Jabuke
do sada (pred) prijavljenih 74 broda a lako mogu?e da je i koji više u Vodicama
Kad se vrnem slike a sada ?isto da vidite ugo?aj  :angel4:

marjan

Nešto više na www.jabuka27.com. Uklju?no i tracker. Komentari sa sedam jedrilica SSC27.

Leo

Eto završila je ovogodišnja Jabuka.

Slijedi dosta slika, nisu sve sa same regate jer Jabuka je specifi?na, ali redom.

Ove godine je i "najdraža.." krenula na Jabuku, u sastavu Damir, Denis, Marino i ja.
U ?etvrtak prebacujem brod iz Zadra u Vodice. Malo spremanja, malo pripreme, ?akule i sve što prethodi Jabuci.
U petak nave?er vodi?ka limena glazba najavila je start Jabuke 2014 i do 22h mulovi u Vodicama su opustjela a more ispred Vodica ispunilo se svjetlima i jedrima 96 brodova.
Po laganoj burici dan je start i horizont se doslovce zastro obrisima spinakera. Iz tog dijela nemam fotografija ali zato vam stavljam fotografije Ane Vlahov, snimljemne iz Prvi? Šepurine.

Usprkos mraku i gužvi start prolazi dobro a i mi hvatamo dobru poziciju i izvla?imo se u prednji dio grupe.
Nakon Prvi?a dobar dio brodova zaostaje i pogled preko krme, uz zadovoljstvo da su drugi iza ;) daje i neopisivu sliku, tamnog mora prekrivenog neprekunitom linijom pozicijonih svjetala.
Klizimo dalje i nadamo se da ?e bura izdržati barem do Komorice .
Obilazak Komorice ujedno dovodi flotu na otvoreno more i slijedi raspršavane, dio se vu?e pod obalu, u nadi da ?e im bura najdulje izdržati i dovesti ih prve do juga koje je najavljeno za jutro. Dio pak odlazi više na zapada  dok nas dio odlazi po direktnom kursu prema Jabuci.
S vremenom burica slabi i prestaje, zapravo polako prelazi prema jugu.
Aladinova bjelina nije dobar znak za jedrili?are a pogotovo ne za regatu poput Jabuke.
I tako dok se bore sa snom koji dolazi pokušava se sve kako bi se dostigli vrtoglavih ?vor ili dva brzine, kako re?e Marino; "digli smo sve što smo imali na brodu , osim ga?a" , iskušavaju se sve varijacije na temu spinaker i ostala jedra i po nekoliko puta. U me?uvremenu san osvaja teren pa polako jedan po jedan odlazimo "ubit oko". Moj red je došao oko 2 poslije pono?i. Budim se oko 6, svi?e i na izlazu iz kabine nestvaran prizor.
Na istoku, na nebu prošarato južinastim oblacima fantasti?ni izlazak, ali što je još nestvarnije, pogotovo za Jabuku, usred pu?ine, usred ni?ega svuda okolo jedrilice.
Tko je bio na Jabuca zna kako uglavnom nakon no?i na pu?ini budu vidljivi par brodova.
Negdje oko 6 i 30 "eto škoja nasrid pu?ine, eto Jabuke"
Kako se približavamo Jabuci tako se brodovi koji su raštrkani svud okolo sve više približavaju, a u me?uvremenu na zapadu se vide "odlikaši" koji su ve? odradili Jabuku i hrle pod spinakerima prema Blitvenici.
Uz velike, prvi je tu "Ross" mrcina od 80 stopa, ali vide se i obrisi i genakeri Seascapea 27.
Na par milja od Jabuke skidamo drifter i prelazimo na genovu i u laškoj orci i po jugu koje poja?ava stižemo do otoka.
Naravno da slijedi neizostavno fotkanje sa Jabukom :D
Okre?emo Jabuku oko 10:30, spi ide gore, jugo je poja?alo tako da je prividni vjetar po boku i slijedi jurnjava prema Blitvenici.
Poneki brod sustižemo, poneki, posebice ve?i brodovi nas prestižu, brzina ne pada ispod 8 ?vorova a povremeno se zaleti i preko desetke.
Od polovice rute prema Blitvenici jugo je poja?alo a formirao se i val.
Povremeno se vidi da neka jedrilica štraorca a poneka skida spinaker ili genaker i nastavlja sa genovom.
Zadnjih desetak milja znatno su se pove?ali valovi i po?inju problemi.
U po?etku Damir na kormilu uspješno parira štraorcade a mi trimom spinakera nastojim pomo?i i održati upravljivost. Marino i Denis izmjenjuju se na prakti?ki kontinuiranom manicanju dok ja kontroliram škotu spia.
Usprkos svemu po?inju štraorcade, jedna dvije.. ipah ih uspijevamo kontrolirat.
Pred samom Blitvenicom poklapaju se reful i val, brod se otima kontroli, trenutci do vra?anja pod kakvu takvu upravljivost djeluju vje?nost i donosi se odluka da se spinaker skida, tim više što je ruta poslije blitvenice još oštrija a nema naznake ni popuštanja uvjeta mora i vjetra.
Skidanje zapinje i zbog uvjeta ali i zbog umora..  rezultat je paranje spia :/ , skupljaju se ostatci i obilazi Blitveniica.
Slijedi dio rute s vjetrom u po boka. Brod i dalje juri ipak vidljivo je da je ve?im brodovima lakše i da su brži te nas nekoliko brodova prelaze.
Zadnji dio rute prema Logorunskim vratima je u orcu. Kratimo jedro i djelomi?no se rola genova, neovisno o tome brod je na donjoj granici upravljivosti a povremeno i ispod. Na tom dijelu uz sve igra i vodena linija pa oni sa više stopa samo klize uz nas.
S olakšanjem prolazimo Logorunska vrata i okre?emo zadnji dio do cilja u Vodicama, laško u po boka.
Prolazak kroz cilj u odmah poslije 16h, skidanje jedara i odlazak u luku.
Raspremanje broda, ve?era i padamo u san ve? u 20h :D , san je prekinut samo oko 1 poslije pono?i kad je jugo znatno oja?alo i po?ela je kiša.
Okret na drugu stranu.. i ve? je nedjelja osam sati ujutro. Ritualna kavica, pogled na rezultate i Damir i ja odvozimo brod u Zadar dok Denis ostaje na proglašenju.
Rezultati..
U ukupnom plasmanu smo 61. od 96 brodova što i nije loše uzme li se u obzir da je, uz SeaScapeove 27 koji tvore posebnu grupu, naša grupa najmanja a "Najdraža.." je jedan od najmanjih brodova u grupi, najmanji je Kicoš.
U grupi smo zauzeli 3 mjesto.
što re?i, vrlo brza Jabuka, zahvaljuju?i ?injenici da je najve?i dio regate bio u povoljnim kursevima ali i jakom jugu. Mislim da smo dobro odjedrili i osim nezgode sa spinakerom ostalo je bilo više nego dobro dapa?e izvrsno i sigurno jedna od onih regata za sje?anje, umorni ali zadovoljni.
Nadam se i dogodine.

Darko

Bravo za pojaseve i vezivanje, ve?ina to ne prakticira što nije baš pametno...

maza

:hello2:
Bravo, odli?an rezultat. Izvanredo odjedreno. I jednako dobro poslikano i opisano. Bravo posadi i Leu.