Prema simptomima koje opisuješ, treba ti veći korak propelera, a ne manji. Za teške brodove obično ide manji korak propelera, ali to za jedrilice ne mora važiti, jer forma trupa ima manji otpor nego je kod deplasmanskih motornih brodova. Isprobavanje propelera je skup hobi i treba od nekoga posuditi propeler za probu, ako se ima od koga. Ako, nije brod baš prespor, radije ne diraj ništa, tj, snađi se s postojećim propelerom.
Ja sam, kako inače sređujem dno broda zbog rupica u đelkotu, odlučio potpuno zatvoriti zdenac. Mislim da ću tako dobiti na brzini pod jedrima, i smanjiti potrošnju pri vožnji motorom. Ipak, brod gura veliku količinu mora u samom zdencu te zato mislim da je bolje bez njega. Naravno, ova odluka je pala iz razloga što ja zdenac odavno ne koristim za pogoon motorom, već je penta na krmi, gdje se mnogo bolje čuva i traje, a mnogo manje treba trošiti za njezino održavanje. Tako je prvi cink promijenjen tek nakon 6 i kusur godina, umjesto da mijenjam nekoliko komada svake godine, nema troška za intonak (specijalni za aluminijum) itd.