Author Topic: vanbrodski motor u kokpitu  (Read 66908 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline estan

• Admiral
Re: vanbrodski motor u kokpitu
« Reply #30 on: November 05, 2016, 08:29:31 PM »
Prema simptomima koje opisuješ, treba ti veći korak propelera, a ne manji. Za teške brodove obično ide manji korak propelera, ali to za jedrilice ne mora važiti, jer forma trupa ima manji otpor nego je kod deplasmanskih motornih brodova. Isprobavanje propelera je skup hobi i treba od nekoga posuditi propeler za probu, ako se ima od koga. Ako, nije brod baš prespor, radije ne diraj ništa, tj, snađi se s postojećim propelerom.

Ja sam, kako inače sređujem dno broda zbog rupica u đelkotu, odlučio potpuno zatvoriti zdenac. Mislim da ću tako dobiti na brzini pod jedrima, i smanjiti potrošnju pri vožnji motorom. Ipak, brod gura veliku količinu mora u samom zdencu te zato mislim da je bolje bez njega. Naravno, ova odluka je pala iz razloga što ja zdenac odavno ne koristim za pogoon motorom, već je penta na krmi, gdje se mnogo bolje čuva i traje, a mnogo manje treba trošiti za njezino održavanje. Tako je prvi cink promijenjen tek nakon 6 i kusur godina, umjesto da mijenjam nekoliko komada svake godine, nema troška za intonak (specijalni za aluminijum) itd.

Offline brule

• Timunjer
  • **
« Reply #31 on: November 05, 2016, 11:01:42 PM »
Kod mene isti motor  i sa ovim propelerom nikad ne vozim preko trećine gasa,dovoljno za po bonaci uvatit 4,5- 5 milja.Imam rezervnu propelu koja ima oznaku 8,5x6,5 ,ovu na penti nisam gleda.odlučio sam kad prođe ovo ružno vrime stavit Suzukija 6 ,4T jer mi je yamaha pre brza na minimumu za panulanje lignje :icon_biggrin:a bit će i manji račun za gorivo.

Offline estan

• Admiral
« Reply #32 on: November 08, 2016, 08:07:43 PM »
Sasvim ok odluka, s obzirom da kod vas u Šibeniku nema toliko prolaza s vrlo jakim kurerntima kao na Zadarskom području. Ja se kroz Ždrelac s dvije tone teškom jedrilicom ne bih baš upustio s četvorotaktnim jednocilindrašem, iako sam nekada od Splita do Visa, Sveca, Lastova itd, plovio s takvim motorom bez ikakvih problema (radilo se o Mercury 5 ks).

Offline estan

• Admiral
« Reply #33 on: February 04, 2017, 11:34:14 PM »
Danas sam konačno zaplovio s jedrilicom nakon dužeg sređivanja, tijekom kojeg je zatvoren zdenac i dno broda vraćeno u originalno stanje. Ugodno sam iznenađem rezultatima. Brod je brži za 1 čv pri dvije trećine gasa, pola čvora na punom gasu. Krma ništa ne tone kada je na njoj jedna osoba, a minimalno s tri osobe, također s pojačavanjem gasa motora ne ukopava se krma niti pri punom gasu. Jedrilca puno bolje sluša timun, nema virbracija na timunu, a općenito je puno okretnija pri vožnji motorom. Kako će biti na jedra treba tek vidjeti, jer jutrost je bila totalna bonaca, ali vjerujem kako će ljepše jedriti, pogotovo sa slabim vjetrom. Ukratko, ako i otvarate zdenac, nikako  odmah iza kabine, već jedino na samoj krmi, gdje je dno broda puno manje pod morskom površinom, ali najbolje je bez njega. Moj je očigledno bio na pogrešnom mjestu i znatno je pogoršavao plovidbene karakteristike jedrilice. Da ne govorim o onom stalnom klokotanju mora u zdencu, sada je plovidba puno tiša i ugodnija. Da sam zano da će promjena biti tolika, davno bih zatvorio zdenac.

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #34 on: February 04, 2017, 11:39:55 PM »
Pogodio si  :thumbsup: :hello2:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline estan

• Admiral
« Reply #35 on: February 14, 2017, 08:11:28 PM »
U nedjelu je bilo fine tramontanice od nekih desetak čvorova pa je obavljeno i testiranje na jedra. Čista krma stabilna 4,5 čv., mezonave do 5,5 čv, a oštra orca oko 5 čv. Sve skupa za otprilike čvor više nego dok je zdenac kočio jedrilicu, a u oštroj orci i više, jer val, kad bi zapeo u zdencu, gotovo bi zaustaviko barku. Zato oprezno kad u trupu bužate zdenac, dobro razmisliti šta se dobiva, a šta gubi. Kome je jedrenje najvažnije, bolje je pentu držati na krmenom nosaču. No ne treba zaboraviti, da su slične razlike u brzini postignute i na motor, u odnosu na razdoblje dok je zdenac bio u trupu.

Offline jazmi

• Noštromo
« Reply #36 on: February 15, 2017, 06:03:51 PM »
Da, i ja sam čuo da je zdenac loš za jedrenje ali svejedno ću ostaviti motor u njemu jer mi je po valovima motor na nosaču jednako vremena vani koliko i u moru... Super je da je tebi tako dobro ispalo.

Pokazao mi je jedan čovjek u luičici kako je on zatvorio zdenac oko motora plastikom, pa ću nešto slično i ja napraviti samo vjerojatno s debelom gumom oko pete motora tako da zatvori zdenac prateći dno broda. Vidjeti ćemo ako će to unekoliko pomoći.

Kad mi motor ne bi toliko izlazio van po valovima svakako bih ga maknuo na zrcalo jer je znatno tiše a dobio bih i još jedno spremište...

Offline estan

• Admiral
« Reply #37 on: February 15, 2017, 09:15:23 PM »
Upravo sam to i napravio od zdenca, tj, nisam ga rasturio, već sam ga ostavio kao odvojeno spremište za konope i pribor za čišćenje (sapuni, deterdženti i slično).

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #38 on: March 27, 2017, 02:45:01 PM »
Pozdrav.
Ja se borim sa slicnim problemom.motor je u kokpitu,lepo radi al buka i smrad su problemi.
Al sam to resio,gasove iz one dve rupice na motoru sam odveo kroz krmeno zrcalo,tu sam i onako imao neki otvor koji ne znam cemu sluzi.nista se ne oseca,a za buku sam napravio poklopac u kojem je zvucna izolacija.inace motor je yamaha 8 2t.

Offline neptun

• Mornar
  • **
« Reply #39 on: March 28, 2017, 06:04:46 PM »
Iz nekog razloga imam problem da postavim fotografije