Author Topic: USLAST! Najbolji brodski recepti  (Read 146815 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: USLAST! Najbolji brodski recepti
« Reply #100 on: April 22, 2014, 02:24:18 PM »
Sezona samo što nije počela ! Barke se refivaju. A jednostavni recepti za krstarenje, čekaju da ponovno ugledaju svjetlo dana .

  Za 4 osobe

 - 1 kg prilipaka
 - 20 dag riže
 - 2 žlice maslinova ulja
 - 1 dcl bijelog  suhog vina
 - 1 manji luk
 - 4 režnja češnjaka
 - 1 žlica usitnjenog petrusimula
 - 4 dcl ribljeg temeljca
 
U teći na lagano dopola zažutite narezani luk pa dodajte peršin i usitnjeni češnjak. Malko propirjajte i dodajte oprane školjke. Držite na jačoj vatri uz miješanje par minuta dok se meso nije odvojilo od ljuštura. Prazne ljušture možete izvaditi ili pak nastaviti kuhanje "na šporko". U oba slučaja školjkama dodajte vino, riblji temeljac (ili 3 dcl mlake vode) i rižu. Samo malo smanjite vatru pa kuhajte uz miješanje. Kad je riža dopola gotova, dodajte vino te nastavite kuhati dok nije gotova. Služite toplo. Po guštu naribajte parmezana.

Slobodno pošto je tema zaboravljena, pridružite se. Možete u jelu, a možete receptima. ha,ha..... :laughing7:
« Last Edit: April 22, 2014, 02:26:30 PM by level gaga »
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline level gaga

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1679
Re: USLAST! Najbolji brodski recepti
« Reply #101 on: April 22, 2014, 02:47:01 PM »
Za 4 osobe:

- 1 kg sitne ribe (špari_i, molići, ciplići, kanjci...) ili veći komadi (cipal, šarag, barbun...)
- 1 veliki luk
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 1-2 oguljena krumpira
- 1 svežnjić peršina
- sol i papar (pereončino)
- 1 dcl maslinova ulja
- 1 kamen iz mora ili šaka prilipaka i nanara
- jedna mrkva (ako ima)
- dva lista lovora

U hladnu vodu valja staviti očišćenu ribu, nešto skupljenih nanara i prilipaka,  povrće koje nađete na brodu (obavezan sastav je: češnjak, luk, petrusimul, malko krumpira) te sol i papar. Pustite da uzavre pa malo smanjite vatru i  kuhajte još dvadesetak minuta, a onda juhu procijedite. Ribu očistite, komadiće mesa vratite u juhu te ju ponovo stavite na laganu vatru. Preostalo povrće i ostatke ribe stavite u manju posudu, podlijte s malo juhe i pustite da još jednom prokuha, pasirajte što bolje možete pa procijeđenu juhu - temeljac vratite u veliki lonac. Pustite da sve još jednom zavrije, a prije služenja dodajte par žlica maslinova ulja i sitno rezani peršin.
Na isti način možete kuhati juhu i kad imate veću ribu. Dio ljepših komada izvaditi ćete i služiti odvojeno kao riblju lešadu, a manje komade iskoristiti za juhu.
Istra: Brod na moru, a sidro mu je Ćićarija

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6904
 • Gender: Male
Re: USLAST! Najbolji brodski recepti
« Reply #102 on: April 25, 2018, 10:29:38 PM »
Možda samo za Estana; restani slanutak:

     :thumbsup:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Strici

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 6904
 • Gender: Male
Re: USLAST! Najbolji brodski recepti
« Reply #103 on: May 28, 2018, 09:57:28 PM »
             Suhi grašak s usoljenom svinjetinom na čušpajz 

        to je stari mornarski recept, ali ako neko hoće probati neka mene posluša, pa po mome:
Isto bih potopio meso i grašak (grašak je tvrd ko kamen, pa se mora), ali bih prije kuhanja napravio ajprem; to zapršku, iz iskustva nema čušpajza bez zaprške, a to što su nekad kuhali kako sam napisao je njihova stvar, oni nisu imali namirnice pa tako morali, ili pak nisu znali šta je dobra spiza.
Dakle zaprškam (ajprem) a to je dinstati luk, ali ne samo kako se priča, da bude staklast. Treba više, da počne biti malo žučkastosmeđ. Pa se stavi malo brašna, ja oštrog. Najviše malu kavenu žlicu, ili manje, možda na tu malu količinu mesa i graška i bolje, čušpajz će biti rjeđi (ja volim pak gušči). I kad brašno počne žutiti na smeđe, ubaciti češnjak sa peršinom, prije fino isjeckano. E to se ne smije previše pržiti, 10-15 sekundi (naravno cijelo vrijeme miješati). I onda ubaciti u meso sa graškom i kuhati. Oprezno jer zbog ono malo brašna može zagorjeti. Ko voli može malo kasnije staviti konžerve, ne friških poma, baš konžerve, i to ne puno, jer uzme pravi okus i bude sve na paradajz. Kasnije prema gustoči, a kako neko voli da je gusto, uliti vode, ali vruče.
Usoljana svinjetina, a gdje je ima. Može i drugo meso, junetina naprimjer, ali se treba dulje kuhati, pa je prvo početi kuhati. Nisam probao, ali suha svinjska rebrica bi bilo sigurno lajvand. Ma i neke dobre kobasice koje ispuste malo „toča“, ali ih ne prekuhati, jer vjerojatno suhi grašak treba dulje kuhanje, pa kobasice staviti malo kasnije, ili prije izvaditi, ako su se neujednačeno prvo skuhale. Kuhar mora biti elastičan i misliti čuturom ono imati špulijus.
Ne treba se recepta držati ko pijan plota, ja stavim kumpira, i malo vegete, crvene paprike, ljute, ili čili paprike, ili onih majušnih vrlo ljutih, ali oprezno jer supruga neće jesti preljuto, što mene nije smetalo i namjerno sam skuhao ljuće :laughing7: :laughing7:. Na kraju krajeva, što i kako si skuhao tako češ i kusati.

A evo jako slično kako ja kuham. Jedino ovdje je mrkva, a ja ju baš i ne obadajen, ali zato umjesto mrkve stavim kumpire. Ali može i mrkva, ali ju naribam na sitni ribež, to onaj za parmezan, jer  ona daje svoj prilog ukusnosti: 

 
« Last Edit: May 28, 2018, 11:06:07 PM by Strici »
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!