Suhi grašak s usoljenom svinjetinom na čušpajz to je stari mornarski recept, ali ako neko hoće probati neka mene posluša, pa po mome:
Isto bih potopio meso i grašak (grašak je tvrd ko kamen, pa se mora), ali bih prije kuhanja napravio ajprem; to zapršku, iz iskustva nema čušpajza bez zaprške, a to što su nekad kuhali kako sam napisao je njihova stvar, oni nisu imali namirnice pa tako morali, ili pak nisu znali šta je dobra spiza.
Dakle zaprškam (ajprem) a to je dinstati luk, ali ne samo kako se priča, da bude staklast. Treba više, da počne biti malo žučkastosmeđ. Pa se stavi malo brašna, ja oštrog. Najviše malu kavenu žlicu, ili manje, možda na tu malu količinu mesa i graška i bolje, čušpajz će biti rjeđi (ja volim pak gušči). I kad brašno počne žutiti na smeđe, ubaciti češnjak sa peršinom, prije fino isjeckano. E to se ne smije previše pržiti, 10-15 sekundi (naravno cijelo vrijeme miješati). I onda ubaciti u meso sa graškom i kuhati. Oprezno jer zbog ono malo brašna može zagorjeti. Ko voli može malo kasnije staviti konžerve, ne friških poma, baš konžerve, i to ne puno, jer uzme pravi okus i bude sve na paradajz. Kasnije prema gustoči, a kako neko voli da je gusto, uliti vode, ali vruče.
Usoljana svinjetina, a gdje je ima. Može i drugo meso, junetina naprimjer, ali se treba dulje kuhati, pa je prvo početi kuhati. Nisam probao, ali suha svinjska rebrica bi bilo sigurno lajvand. Ma i neke dobre kobasice koje ispuste malo „toča“, ali ih ne prekuhati, jer vjerojatno suhi grašak treba dulje kuhanje, pa kobasice staviti malo kasnije, ili prije izvaditi, ako su se neujednačeno prvo skuhale. Kuhar mora biti elastičan i misliti čuturom ono imati špulijus.
Ne treba se recepta držati ko pijan plota, ja stavim kumpira, i malo vegete, crvene paprike, ljute, ili čili paprike, ili onih majušnih vrlo ljutih, ali oprezno jer supruga neće jesti preljuto, što mene nije smetalo i namjerno sam skuhao ljuće

. Na kraju krajeva, što i kako si skuhao tako češ i kusati.
A evo jako slično kako ja kuham. Jedino ovdje je mrkva, a ja ju baš i ne obadajen, ali zato umjesto mrkve stavim kumpire. Ali može i mrkva, ali ju naribam na sitni ribež, to onaj za parmezan, jer ona daje svoj prilog ukusnosti: