?ovjek pao u more

Autor Strici, Veljača 03, 2013, 09:23:55 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Evo pokoji puta padne neko i u more., pa ako se to vidi, i zna, pokupe ga. Neki se zainatili i znadu to i jedrima. Aljoša bumbio u Baški kupljenog paštroca, i išao obaviti fiziološku potrebu. I to radio u vjetar. Pa mu smo?ilo noge. Žvane Pogavi?, skiper zavikao da ne piša u vjetar, on se trzno i pao u more. Dao je odma alarm i vika "Oni mulac Aljo, upa u more; ?ovik u moru, sti gošpe brzo vanka" Žvane je ima dobru posadu, znali su sa jedrima, Luka je bio fokista.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

DOBOLA

e Aljoša ovaj put si imao sre?e, iako mislim da se u krajnjoj sllici (e) brod nalazi na pogrešnoj strani u odnosu na mulca  :toothy9:
Ružne stvari  nisu najgore što nam se mogu dogoditi u žovotu. Najgora stvar koja nam se može dogoditi je da se ne dogodi ništa.

Seriola Dumerili

Covjek u moru se dize na brod sovravento. Misljenja sam da SAR teme tteba staviti netko iskusan u tome

DOBOLA

sovravento ?  :dontknow:
za nas kontinentalce molim prijevod! (zavjetrinska strana)?
Ružne stvari  nisu najgore što nam se mogu dogoditi u žovotu. Najgora stvar koja nam se može dogoditi je da se ne dogodi ništa.

Seriola Dumerili

privjetrinska - sovra (iskrivljeno tal. sopra). brod na valu moze naletiti i ozlijediti osobu u moru i nedaj boze povuc ga pod brod

Strici

:angel9: Ve? sam Serijoli savjetovao da napiše štogod pametnoga, dakle da se prihvati posla, a ne samo misli i zavidno kritizira.  Ja nisam jedrio vaditi Aljošu iz mora, nego je to bio Žvane. :angel9: A Serijola uop?e ne jedri, nego vozi motorom. Pa se baš on javio u vezi jedrenja :laughing7:
Možda da pogledate malo o ?ovjeku u moru, ima linkova i mišljenja koliko ho?eš, ovdje samo dva ofrlje:
http://sea-nomads.blogspot.co.at/2012/11/auf-see-mob-manoever.html
http://www.frankowiak.de/segeln/MOB.html

Ina?e u nas se jako puno pri?a, a malo radi. I ja donekle tako, zasada. Podosta pak pišem i crtam. To mi koristi, a na forumu probam pota?i aktivnost. Ali malo mi uspjeva, osim kod Serijole naprimjer izazvati zavist, jer stalno nešto drobim, a on ne. Kad nezna, onda se netreba ni ljutiti, ili uop?e javljati. Ili možda i zna, ali je lijen to pokazati. A ja bih rado vidio da i drugi nešto pišu, pokazuju, budu aktivniji ovdje na forumu, normalno da budu i drugog mišljenja, ali da se prije malo informiraju.
Tako, umjesto da odmah kritizirate, kad znate, pa pokažite, zaboga. Pokažite druge argumente, postavite tezu, diskutirajte. Pa ?e tako forum živnuti. Ovdje može svako iznositi šta zna ili misli, a drugi neka to probaju druk?ije rastuma?iti, ne samo re?i da nije dobro i sli?no. Ja ?esto prihvatim i drugo mišljenje. Samo se to mora bez nekih sakrivenih tenzija dokazati :toothy9:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Seriola Dumerili

e Strici, Strici - jedrim svaki tjedan, nebitno da li je kisa, oblacno ili sunce. Ne hvalim se time, i vidis da ti se ne javljam na postove.
Nego, sto se spasavanja tice, nikad ne pisem o necemu sto nisam sto posto siguran a to i tebi predlazem.
Pretpostavimo da je novopeceni skiper isao brodom po vecim valovima spasavati covjeka u moru. Ako mu je dosao sa privjetrinske strane, val bi ga jednostavno mogao baciti na osobu u moru gdje bi taj u moru mogao naj**ati od udarca u brod, propele ili bi ga mogao potopiti pod brod...

kiba

Slažem se Seriolom,zar ne bi trebalo i?i prema ?ovjeku s pramcem u vjetar,približiti m se bez opasnosti da nas vjetar baci na njega...pa onda vidjeti što o kako...

Strici

Primjera ima koliko ho?eš. Filozofija i odluka skipera isto. Nisu uvjek orkanski vjetrovi, a nije se jednom desilo da brod u zavjetrini vjetar odnese, a da nisu "upecali " onoga u moru. Da se meni desi, ja bi se na licu mjesta odlu?ivao ho?u li u privjetrini ili zavjetrini. (Ja sam se igrao bacaju?i kolut za spasavanje. Kad sam bio u zavjetrini puno ?eš?e nisam kolut digao, jer me vjetar odnio, a u privjetrini sam ga redovito dizao. Tako ja naprimjer) Brod prije odnese vjetar, nego onoga u moru. Odluka je onoga ko vozi brod, a mi samo naga?amo. Uostalom Serijola, nacrtaj, ništa te ne spre?ava. Ovako ti ko i politi?ari u opoziciji, koji obe?aju brda i doline, jer znaju da to netrebaju izvršiti. Nacrtaj pa da vidimo. Napisao sam da bi ja i volio da se mnogi uklju?e, a veoma rado i ti. A to što ja provociram, nije zlonamjerno, moj na?in da nekoga navedem je da kažem da nemože, nezna, ne?e. A ti pokaži da ja nisam u pravu :angel9:
Sje?aš li se kako si otvorio usta ovdje pišu?i kako znaš vrzin uzao jednom rukom? Ja naprimjer ne kažem ako neznam napraviti, tako volim da budu i drugi. No pustimo to, da te vidim nau?io bi te :toothy9: Ajde lijepo nacrtaj pa da diskutiramo. :icon_thumleft:
ps. Vidi na onom jednom linku se sli?an slu?aj.

Strici

Evo samo sam malo pogledao, jedan primjer mislim da se kaže Q manevar za spasavanje ?ovjeka u moru, kažem mislim, a primjera ima koliko ho?eš, i datih situacija isto, a ja da se meni desi, ja bi za sigur kresnuo motor i spašavao ?ovjeka, jer jedno se igrati jedrima, sa kolutom u moru, a drugo nekoga što brže spasiti.

A gdje sam našao, nisam ni gledao, za pola sata bi mogao barem dvadeset ili više takvih skica na?i, a ako neko ho?e u?iti, to sigurno ne?e biti ovdje :laughing7: