U petak sam opet nakon dužeg vremena zajedrio solo na Seascapeu18 i "uhvatio" me malo jači vjetar dok sam jedrio sa genakerom. "Uhvatio" je šala, jer sam imao dovoljno vremena za spustiti genaker dok sam promatrao kako se tamna linija vjetra na moru približava

Potegao sam 13.5 čvorova prema gps-u, a spuštanje genakera je bilo stresno, jer se vjetar digao u kanalu kod Šipnate na 25 čvorova (izmjereni refuli od 29 čvorova na brodu na vezu).
Kako nemam autopilota na brodu, dizanje, spuštanje genakera i pojlabandanje treba ipak malo planirati i balansirati sa brodom kako bi se izbjegli problemi.
Sve je relativno jednostavno do 10-12 čvorova vjetra, ali na 15-20 čvorova ili više, jako lagano se može završiti na boku ili sa genakerom u moru.
Prošli put sam jedrio sa vrećom za genaker na palubi (kako je serijski postavljeno na Seascape18, tj. to nema veze sa vrećom koja se diže na podigaču kako neki ljudi koriste), a ovaj put bez vreće, dakle spuštanje u kabinu. Sa vrećom je dosta lakše dići i spustiti genaker, jedino treba imati dobar timing i brzo vući genaker kod spuštanja, kako ne bi završio ispod broda. Uglavnom vreća je dobar izbor za solo jedrenje

Postoje dvije opcije kako kormilariti za vrijeme dizanja i spuštanja, jedna opcija je produžiti teleskopski produžetak kormila, staviti između nogu i pokušavati kormilariti, što je na jačem vjetru prilično teško. Druga opcija je malo jednostavnija, tj. jedrima ustabiliti brod, tj. da jedri bez nagiba, baciti kormilo, te onda težinom lagano kormilariti, što je opet dosta teško na valovima i puno vjetra.
Kod dizanja iz kabine, najveći problem je izvući prednji rogalj genakera do vrha baštuna, a da ne završi u moru, jer sa jednom rukom moram držati napeti donji porub, a sa drugom dizati genaker i balansirati težinom da brod ide ravno. Ako ne izvučem cijeli prednji rogalj genakera, onda je veća mogućnost karamele kad se digne genaker.
Kod spuštanja u kabinu, isprobavao sam dvije opcije, spuštanje u privjetrinu i kiwi drop u pojlabandi. Spuštanje u privjetrinu je malo teže, jer je potrebno više vremena za prevući genaker u privjetrinu i onda pustiti podigač, za to vrijeme će brod ili zaorcati ili otići u nekontroliranu pojlabandu, tako da treba više pažnje oko balansiranja težine ili kormilarenja nogama

.
Kod kiwi dropa, puno je jednostavnije prvo zgrabiti škotinu od genakera, otići u pojlabandu (obavezno bez vanga i sa skroz otpuštenom škotom glavnog jedra), paziti da se težina ne prebaci previše u novu privjetrinu, jer će brod ponovo otići nazad u pojlabandu, otpustiti podigač genakera i skupiti ga samo, na kraju pustiti tack line i baštun.
Pojlabande su puno jednostavnije, u najvećoj brzini nagnuti brod na sebe, pustiti skroz glavno (i vang naravno), pojati i paziti da genaker radi do zadnjeg trenutka lagano puštajući škotu, dok sam ne padne na novu stranu, onda pustiti škotu genakera i za vrijeme okreta što brže prevući štotinu i okrenuti genaker, težinom kontrolirati nagib broda i brznu okreta, skočiti na novu privjetrinu zgrabiti kormilo i zapojati na pravi kurs. Prije pojlabande produžetak kormila baciti na drugu stranu da bude na dohvat ruke, isto okrenuti bocel i štoper glavnog jedra na drugu stranu i to je sve. Na jakom vjetru će brod skoro uvijek zaorcati previše, tj. teško stignem skočiti gore na vrijeme, tako da je jako bitno odmah nakon prevučenog genakera pustiti škotinu 2 metra, kako brod ne bi legao na bok. Čim je kormilo u ruci, zapojati i zategnuti škotinu.
Pojlabande sam radio elegantno (čak je to i dobro izgledalo) do 15 čvorova vjetra, ali poslije na više vjetra kod svake druge brod je previše zaorcao, srećom bez jarbola u moru

Uglavnom treba trenirati timing i nagib broda kako bi se moglo ugodno jedriti na 20-tak čvorova bez stresa

Kod solo jedrenja na Seascapeu18 jako je bitno da je sve na brodu vezano uz genaker putpuno tehnički ispravno. Npr. kasnije popodne dok nas je troje jedrilo na brodu, pukao je dynema konop (4 mm) koji drži bocel od podigača genakera na jarbolu (tj. povlači ga prema gore). Konop nije mijenjan 3 godine, sunce je učinilo svoje. E sad, kod puknuća, bocel od podigača ostane samo na konopu koji je provučen kroz sredinu bocela i kroz jarbol, i u tom slučaju bocel se može okrenuti naopako, što nam se dogodilo i konop je zasjekao bocel (nakon više sati jedrenja na puno vjetra) i zaglavio se, pa je spuštanje genakera bilo na silu. Da mi se to dogodilo dok sam solo jedrio, ups, vjerojatno bi pustio genaker kao zastavu na vrh jarbola i pokušao negdje pristati gdje mogu lagano nagnuti brod ili spustiti jarbol.
Isto, za solo jedrenje, nije loše imati bar 90 kg