Lombardini marine i Kubota marinizirana u Scamu su moji favoriti. Imao iskustva sa oba, uglavnom pozitivna, imaju dvostruki krug hlađenja (jako dobro i važno za motor, a to imena kao Yanmar, volvo i sl masno naplaćuju)
Cijene su povoljne jer su to motori bazirani na industrijskim motorima (znači bazni motor se proizvodi u velikim sreijama za npr. kosilice, traktoriće, pumpe, generatore, hladnjače (termoking)
a marinizacijom se dobiva brodska verzija. to dalje znači i dobre cijene za dijelove (kupi cilindar, klip, ventil ili nešto za yanmara, volva ili lombardini...pa reci odnos).
Kubotu mariniziraju još i Nani dizel, Beta Marine, ...
Kad mi je ponuđen Lombardini, sjetio sam se onih starih vibrirajućih strojeva zrakom hlađenih čija je namjena uištavannje sluha korisnicima, ili DMB iz Rakovice rađen po mjerama spomenutih vibratora, uz kojeg moraš kupiti i mehaničara ili biti dobar sam svoj majstor. Kad sam vidio kako radi i da to nema veze sa spomenutom generacijom motora, odlučio kupiti i nisam pogriješio. Za veće snage imaju i Hevy duty varijante.
Nedavno sam čirtao da je i yanmar za dva jača modela uzeo bazni motor iz auto industrije (ne sjećama se kojeg)