Vezanje barke u marini

Autor zaczg, Svibanj 23, 2009, 11:22:19 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zaczg

Pozdrav svima,

kao nov nauticar i vlasnik veza, otkrio sam problem u jednostavnom vezivanju barke, naime barka je u liniji sa drugim barkama na vezu u luci,  naprijed sam je zavezao sa 2 konopa, lijevo i desno, a iza sam nedavno slozio veliki blok i lanac te ga postavio na dno, takodjer za lanac sam zavezao 2 konopa kako bih mogao zavezati lijevu i desnu stranu barke.

Problem je sto mi je ovaj vez dobar, no u dinamici (cestom odlasku iz marine i plovidbi), dosta sporo to uspjevam zavezati i dogodi mi se da mi se barka od struje okrene na barku do mene.

Imate li kakav savjet kako to sloziti da bude brze i jednostavnije, a opet dobro za barku,jer nakon zime preko koje je barka  bila u moru, nazalost imao sam slabiju nesrecu, kada je udarila u sam dok.

Slike barke su u podforumu nasih barki. Pa tako i slika veza.

Hvala!

Dario

ne vide vam se slike tako da mi nije bas ni jasno koji je problem

zaczg

Evo stavio sam fotografije na vezu u podforumu za predstavljanje nasih plovila

dag

A malo zategnuti konope koji idu na korpomorto? Ako se ne mogu zategnuti, treba korpomorto baciti jos dalje od obale.
A koji dio barke se nasloni na susjednu, krma ili prova?

zaczg

Krmu obicno odnese na bok, na pramcu je ok, jer smo slozili optimalnu duljinu.

Naime problem je kod ulaska na vez, kada dolazimo s mora, onda polako pridjem vezu, s prednje strane cakljom ulovim konope i vrlo brzo ga pocinje struja bacati na lijevi bok.

Darko

Ovo izgleda kao porat a ne marina.
Može se pojednostavnit vezivanje ako se na priveznim konopima naprave om?e na miru koje se samo prebace preko bite na brodu tako da se cila stvar puno brže odradi. Može se napravit i dvi om?e, jedna koja drži brod dalje od kraja kod dužeg ostavljanja, i druga koja se stavi privremeno za lakši ulazak u brod i prebacivanje stvari.
Kod ulaska u porat treba privezat na provi samo privjetrinsku stranu i odma tr?at na krmu sa konopom od muringa u ruci prije nego brod zanese. Na kraju se u miru stavi i drugi privez po provi. Ovo vridi ako su proveni privezi odvojeni, a sa slika mi se ?ini da jesu jerbo prolaze kroz ogradicu. Još bolje ako se može vezivat kroz sredinu mimo ograde, barem privremeno da drže provu na mistu dok se brod ne osigura.
Možda se može još i bacit neka mala pluta?a kojom bi se moglo odma uvatit muring i zaka?it na krmu i tako sprije?it zanošenje. Ova varijanta ima nedostatak jer se može lako zaplest propelom za konop od pluta?e i ako je tisan porat mogli bi se i susidi bunit, al vidio sam da se i to radi.
Stvar je naravno i prakse, i možda treba nastojat ima još koji par ruku kad se isplovljava po vitru dok se ne stekne rutina.

Lp