Author Topic: Hreko  (Read 806089 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline bakula

 • Kadet
 • *
 • Posts: 39
Re: Hreko
« Reply #3390 on: November 19, 2020, 12:09:19 PM »

 A dje je kreko nesto, jel keširo tih pola miliona euara od osiguranja.

Offline paagus

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 389
 • Gender: Male
Paagus

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2612
Re: Hreko
« Reply #3392 on: January 25, 2021, 11:30:40 PM »
Paagus, nema tu nikakve krađe. Ljudi ne traže lošije nego bolje. Zadovoljstvo kreiranja je dovoljno mojem egu neprofesionalca da to ne doživljavam kao neko nepravedno prisvajanje   Raspredalo se da ploveća  vjetenjača  ne zna  da je voda ‘1000’ puta  gušća  od zraka pa se višak energije može jednostavno  pretvarati u wate potrebne mokrom, gladnom i smrdljivom mornaru. S tim se uspješno bakćao Tesla još dok mi nismo bili ni u dugoročnom planu. Nema krađe kad hrvatek, kuhar u potresnoj priči banovine nudi  obroke koji se puše i slađi su od  pizze ili eufond hamburgera.

 Jučer Zorana koja je živila u Dalju (sada u Osijeku u sretnoj brojnoj obitelji), tada ni punih 20, koju su zvijeri  “ i po njihovom kriteriju više nego dobrano odradile” zove da joj pošaljem IBAN da mi vrati 2000 kuna koje sam joj  pred par dana poslao da plati  advokata u tužbi protiv komšija i rezervista koji su stajali u redu i disciplinirano odrađivali svoju patologiju mržnje. To se događalo mjesecima nakon što je srpski otpad i JNA tenkovima, topovima i avionima  prekomjernim granatiranjem ‘oslobodio’  grad i zauzeo  zadnji ustaški bastion, bolnicu :laughing7: . I Carla i europa i svijet su mirno gledali  hirošimu na dunavu , nije im padalo na pamet od slobe i kadijevića tražiti ‘topničke dnevnike’.  Poanta ove moje tirade je da kad Zorani kažem da se ne opterećuje vraćanjem novca  ona odgovori  “ Čika Joso ali ja to želim.” Ponos  je u njoj opstao kraj svih bestijalnih poniženja koja je prošla.

 U tim prvim mjesecima 92. dok je pupijev drugar stanimirović bio šef Vukovara par tisuća žena i djevojaka proživljavale su nezamislive agonije. Ali pupi, majstor dramaturške groteske tu ne vidi problem. Patologija na entu.

 
 Članak koji navodiš me podsjeća na popa i kozliće.  Preduga  tranzicija koju prolazi ova jadna lijepa zemlja.  Trebamo to uvažiti, ne gubiti vjeru i nadu  bez obzira na kolone karavana i čopore pasa.
 
U kratkoj sezoni ljetne jadranske euforje pušu mastrali, nakratko jugo a još kraće bura.  Takve jedrilice ne bi smijele  biti od željeza. Čelik je za motore, velike mostove, kičme nebodera i velike brodove koji troše organske fosile. Sličan projekt je pred desetak godina profurao nizozemski astronaut pod imenom Ecolution. Stvar je završila fijaskom jer je brdo love utukao u klasični brod.(Koncept star ‘100’ godina).
 
Brod koji misli skupljati wate jedrenjem mora biti lagan. Sendvič kompozit. Ploviti na jug po maestralu a na sjever po jugu. Ako ide oko svijeta  po trade windovima. Fala Bogu danas imamo lude prognoze zahvaljujući internetu.  Specifična  klijentela će gledati jedra ali će gro posla odraditi generatori i nafta.  Da se ne naruši idila stisne se nos da se ne osjeti smrad dima.  Bar ja imam nekog iskustva i s maštom i sa stvarnosti. Spominje se charter i ja kao poznato  problematičan tip tu vidim  najveći problem.  Ako taj željezni jedrenjak  nema dobru motorčinu, zaboravi.
« Last Edit: February 07, 2021, 04:18:46 PM by traktor »

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2612
Re: Hreko
« Reply #3393 on: February 06, 2021, 11:03:28 PM »
Društvo, skockavam post o ‘hreko strandingu’ Doći će na svoje i hrekoempatičari i antipatični. Imat ćete zadovoljstvo pročitati  autentičnu priču, vidjeti slike i video.  Meni je najtragičnije da mi se gadi kliknuti, večernji, jutarnji, novi, slobodnu i sl. Kliknem  Windy ili Vendee a prije spavanja u pravilu kakav hairy pornić. Lova od osiguranja Pantaeniusa je sjela na račun. Pedantnim Njemcima je trebalo 2 mjeseca da riješe enigmu hreko koja nije ni B od  Bavarie ili J od Jeanneaueaua i hrvatskih popravljača male brodogradnje. Njihov hrvatski surveyor, D. Baf je bio principijelan. Inzistirao je da butik i konfekcija nije isto pa kako god vi to tumačili, i za to mu hvala. :thumbsup:

« Last Edit: February 09, 2021, 10:54:43 PM by traktor »

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2612
Re: Hreko
« Reply #3394 on: February 06, 2021, 11:43:00 PM »
Pozdrav traktoru   :thumbsup:
Lipo mu stoje mobilne panelke,bimini panelke jedino boja nova žuta sa zelenim mi se nesviđa .

Pera, to je render na koji sam naprdio mobilne panelke samo da se vidi o cemu se radi. Da hreko potpuno ne izgubi onu komponentu eko u imenu  i maksimalno uvazi boga Ra, dodatnih 400W  :notworthy: Trup  ce biti ofarban slicnom bojom. Sivom.

Unisteno bizero koji se nakon pola sata oluje unatoc Selden stopera poceo odrolavati morao sam spustiti. Sile su bile toliko jake da se podizac bizera zaglavio u stoperu pa sam ga odrezao nozem da bi spasio jarbol  a jedro je palo u more i brod ga je spestao jer su ga valovi povuklo pod trup. Dustom sails ce mi napraviti novi, napraviti cemo jednu interesantnu kombinaciju. Posto se radi o dva jedra port ce biti u crveno bijeloj kombinaciji a sb u zeleno bijeloj da brod dobije malo zivosti. U sklopljenoj kombinaciji  crvena i zelena ce se morati  'pomiriti' nekom svemirskom bojom (To ti je kao kada na semaforu svjetli crveno i zeleno u isto vrijeme :angel9:)    a u leptiru ce biti zivahne  kako samo one znaju.

Offline more

 • Admiral flote
 • **********
 • Posts: 4325
Re: Hreko
« Reply #3395 on: February 07, 2021, 11:44:31 AM »
Traktore, hvalabogu da si uspio savladati administrativnu prepreku daljnjem prisustvu u našem Forumu. Isti bezvezni slučaj sam i ja nedavno doživio.
         Jako mi je drago da nastavljaš sa svojim stvaralaštvom. Ovaj tvoj objavljeni plan usavršavanja konstrukcije Hreka je nešto što me podsjeća na konstrukciju auta james bonda. Malo tko si može nešto takvo priuštiti. Ideš prema ekskluzivnosti, raduje me, valjda ćeš nam omogućiti da pratimo gradnju barke iz snova!

Offline Ante_Ri

 • Barba
 • *****
 • Posts: 769
Re: Hreko
« Reply #3396 on: February 07, 2021, 12:20:38 PM »
I kakva je steta bila na Hreku? Hoce li se popraviti i dalje ploviti?
Je li nesto puklo prije nasukavanja ili je zaoralo sidro?

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2612
Re: Hreko
« Reply #3397 on: February 07, 2021, 04:53:43 PM »
Ante, ja cu nastojati sto konstruktivnije opisati incident jer volim ovaj forum i on voli mene. Odmah da ti kazem da je '90%' remetilackog faktora 'prirodne predestiniranosti' ljudski  a taj ljud sam ja. Da se odmah razumijemo, 7 dana smo bili bez kapi alkohola. Ako nas je sto opilo to je carolija vremena, prostora i dva bica koja su se tu, kako bi zoko rekao, slucajno nasli :icon_smile:

Na brodu nisu tako velike stete, mislim strukturalne,  a par rupa kroz koje jedva mozes provuci ruku  ce se zakrpati.  ‘Sendvic’ ostecenja su uglavnom A i B tipa.  Najvise su stradale kobilice koje ce se jednostavno zamjeniti. Napraviti sa strane poput dva trupa malog sportskog katamarana i zalijepiti di su bile. Iskoristit cu da neke stvari promjenim pa ce mi srce biti na mjestu, Popravak nece tako puno kostati a i sam cu na njemu puno raditi jer imam iskustva i to me veseli.
Strpi se malo, ja nisam vise ono sto sam bio, treba mi vise vremana ali ti i puno njih koje 'empatiram' dobit ce ono sto vjerovatno od mene ocekuju. A to je jedna lekcija, nije zivotna. obicna poucna epizoda s dovoljno poruka. U svakom slucaju od nekog tko nije sebican, ne skriva jer nema sto. Ima slabosti ali nije p****.
« Last Edit: February 10, 2021, 07:46:09 AM by traktor »

Offline Groff

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 243
 • Gender: Male
Re: Hreko
« Reply #3398 on: February 07, 2021, 08:20:14 PM »
👍😎🇭🇷

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2612
Re: Hreko
« Reply #3399 on: February 12, 2021, 11:42:58 PM »
Mislim da mi je obećanje najlogičnije ispuniti u nekoliko postova. Romane nitko ne čita pa preostaju ili pjesmice ili recitacije. U svakom slučaju do proljeća treba izdurat ove bure i južine

Debela većina nas plovi u toplom dijelu godine, i neš ti, natrpa se u osmi mjesec.  Po pravilu  depresije nadiru sa zapada (za razliku od agresija),  Sve je to u pravilu pravilno , ali pošto  u hrvata pravilo potvđuje iznimke,  njih se više uvažava-.  Ako niste skužili što pjesnik trkelja, u regionu se to najlakše objasni fašizmom i antifašizmom. Nije sigurno što dolazi sa istoka što sa zapada,Tko ne vjeruje neka pročita  twit od trumpa.
 
Vakula je dva dana prije najavio da stabilnoj anticikloni počnju noge otkazivati. Ponašanje maestrala  atipično. Zaspe u pol dana a ujutro ne izlazi iz kreveta.  (slovenske  statistike kažu da je najveća potrošnja uniona i zlatoroga dok pušu slabi maestrali) to znači da će okrenit na južin i depresiju.   
E sad dosta  zafrkancije. Trebali smo u 10 dana “uplovit u Dubrovnik”, vremena ko u priči.  Pošto je sveopće poznato da hreko ne može ploviti u vjetar, nema  ni nafte  ni struje ni vode, odlučili smo čekati da se stvar spontano  nagne , da  uzbrdica postane nizbrdica i hrek dobije šansu da se zakotrlja.   Bili u Mrtvaškoj na Kapriju ta dva dana mlitavog juga  s ‘pet’ konopa  s kraja i  mora. Nismo se ni budili kad je 3/8 prošla tarapana  koja je u Zadarskom kraju učinila dar mar.  Na Bojanino  inzistiranje  smo se dogovorili  :angel4:  da ćemo promjene radi,  promjenu dočekati u  nedalekoj Podoštrici  na Zmajanu.  Bajkovita  valica zaštićena od bure i juga ( otvorena direktno na zapad) za  koju su dečki  kad su me pitali ‘a di van se barba razbija brod’ sjetno rekli:  ‘A tamo pod bore’, aludirajući di su cure  dovodili.
Inače Bojana osim da voli promjene, poznata je po uzrečici “ Ma ne trubi , kaži ti meni kakva je sinoptička situacija” Problem sinoptičke kao Windyja je globalizam.  Lokalne situacije ne zarezuju. Za lokane situacije pomazu ‘radari’  ali i  njih ima koji se upustaju u prognoze i eventualno  ne pokažu da je stvar  promjenila smjer za 90 stupnjeva u realnom vremenu.

Za velike nesreće kažu da treba ‘7’ pogrešnih odluka u nizu. Za vikend kapetane dovoljna je jedna u nizu  :icon_biggrin: Kod mene ih se dogodilo bar tri. To je ovako izgledalo. Dejan iz radničke fronte je bio lovac, a pitanja  tipa ‘budi se istok i zapad, budi se sjever i jug, koja  njemu neobično leže.
   
Lokas:-Windy kaže da će sutra navečer slabo jugo okrenut na buricu gdje ćete se sidriti?.
Ja:- Podoštrica na Zmajanu
.-Ne. Nozdre na Kapriju.

Lokas:-Gledate Weather Radar i vidite da ste između dvije tamne mase koje se brzo kreću prema sjeveroistoku. Što ćete?
Ja -Ostati,  poremećaj će proći zapadno i istočno od nas.
- Ne. Provjeriti  koliko se svakih sati apdejta animacija. Ciklona se u pravilu kreće 30-50 km na sat i pri tome se još i ‘suprotno’vrti

Lokas:-Poslije ručka  gledate  Sicario i kad film svrši  ugledate  na zapadu u daljini sivi zid. Što ćete napraviti?.
Ja: -Ostati na dva sidra i misliti kako je to onaj poremećaj koji putuje na sjever (oštro/lebić)  kao i dan prije  preko Ugljana.
Ne. Što žurnije isploviti  oko rta  u valu petsto  metara istočnije.

U desetak  minuta dok je  Mujo u meni uvjerovao Fatu da ne vjeruje svojim očima vjetar je sudeći po brzini prešao dvadesetak  km i iz smjera punenta   u pet  sekundi bacio brod na kraj. Bruce od 17,5 kg na lancu  je zaorao a  15 kg  Vetus danfortu  puko jedan list. “ Ja san mislila da ćeš ko uvijek nešto smisliti ”. :binkybaby:
Upalio motor i probo  prebaciti konop s krme na provu. Osto bez lipe na ploči, srećom svi prsti na broju.
 
Prvi udarac te obori s nogu a onda sat dva batine. Ko staićevo. Na kopno smo lako izašli jer brod ‘nema gaza’.  Interesantno, nema straha ni posebnog uzbuđenja, samo neka tuga dok to gledaš.
Kao i uvijek mogao bi sad pričati  Markove konake ali to je bilo to. Vidiš a ne vidiš, u mozgu bila slika a oči služile  za ljepotu. Ko želi doznat više, naprimjer na što se kraljević najviše pali a koju pozu  voli kosovka djevojka neka pita.  Recimo, zašto smo bili vezani za kraj? :angel9: