Mislim da mi je obećanje najlogičnije ispuniti u nekoliko postova. Romane nitko ne čita pa preostaju ili pjesmice ili recitacije. U svakom slučaju do proljeća treba izdurat ove bure i južine
Debela većina nas plovi u toplom dijelu godine, i neš ti, natrpa se u osmi mjesec. Po pravilu depresije nadiru sa zapada (za razliku od agresija), Sve je to u pravilu pravilno , ali pošto u hrvata pravilo potvđuje iznimke, njih se više uvažava-. Ako niste skužili što pjesnik trkelja, u regionu se to najlakše objasni fašizmom i antifašizmom. Nije sigurno što dolazi sa istoka što sa zapada,Tko ne vjeruje neka pročita twit od trumpa.
Vakula je dva dana prije najavio da stabilnoj anticikloni počnju noge otkazivati. Ponašanje maestrala atipično. Zaspe u pol dana a ujutro ne izlazi iz kreveta. (slovenske statistike kažu da je najveća potrošnja uniona i zlatoroga dok pušu slabi maestrali) to znači da će okrenit na južin i depresiju.
E sad dosta zafrkancije. Trebali smo u 10 dana “uplovit u Dubrovnik”, vremena ko u priči. Pošto je sveopće poznato da hreko ne može ploviti u vjetar, nema ni nafte ni struje ni vode, odlučili smo čekati da se stvar spontano nagne , da uzbrdica postane nizbrdica i hrek dobije šansu da se zakotrlja. Bili u Mrtvaškoj na Kapriju ta dva dana mlitavog juga s ‘pet’ konopa s kraja i mora. Nismo se ni budili kad je 3/8 prošla tarapana koja je u Zadarskom kraju učinila dar mar. Na Bojanino inzistiranje smo se dogovorili

da ćemo promjene radi, promjenu dočekati u nedalekoj Podoštrici na Zmajanu. Bajkovita valica zaštićena od bure i juga ( otvorena direktno na zapad) za koju su dečki kad su me pitali ‘a di van se barba razbija brod’ sjetno rekli: ‘A tamo pod bore’, aludirajući di su cure dovodili.
Inače Bojana osim da voli promjene, poznata je po uzrečici “ Ma ne trubi , kaži ti meni kakva je sinoptička situacija” Problem sinoptičke kao Windyja je globalizam. Lokalne situacije ne zarezuju. Za lokane situacije pomazu ‘radari’ ali i njih ima koji se upustaju u prognoze i eventualno ne pokažu da je stvar promjenila smjer za 90 stupnjeva u realnom vremenu.
Za velike nesreće kažu da treba ‘7’ pogrešnih odluka u nizu. Za vikend kapetane dovoljna je jedna u nizu

Kod mene ih se dogodilo bar tri. To je ovako izgledalo. Dejan iz radničke fronte je bio lovac, a pitanja tipa ‘budi se istok i zapad, budi se sjever i jug, koja njemu neobično leže.
Lokas:-Windy kaže da će sutra navečer slabo jugo okrenut na buricu gdje ćete se sidriti?.
Ja:- Podoštrica na Zmajanu
.-Ne. Nozdre na Kapriju.
Lokas:-Gledate Weather Radar i vidite da ste između dvije tamne mase koje se brzo kreću prema sjeveroistoku. Što ćete?
Ja -Ostati, poremećaj će proći zapadno i istočno od nas.
- Ne. Provjeriti koliko se svakih sati apdejta animacija. Ciklona se u pravilu kreće 30-50 km na sat i pri tome se još i ‘suprotno’vrti
Lokas:-Poslije ručka gledate Sicario i kad film svrši ugledate na zapadu u daljini sivi zid. Što ćete napraviti?.
Ja: -Ostati na dva sidra i misliti kako je to onaj poremećaj koji putuje na sjever (oštro/lebić) kao i dan prije preko Ugljana.
Ne. Što žurnije isploviti oko rta u valu petsto metara istočnije.
U desetak minuta dok je Mujo u meni uvjerovao Fatu da ne vjeruje svojim očima vjetar je sudeći po brzini prešao dvadesetak km i iz smjera punenta u pet sekundi bacio brod na kraj. Bruce od 17,5 kg na lancu je zaorao a 15 kg Vetus danfortu puko jedan list. “ Ja san mislila da ćeš ko uvijek nešto smisliti ”.
Upalio motor i probo prebaciti konop s krme na provu. Osto bez lipe na ploči, srećom svi prsti na broju.
Prvi udarac te obori s nogu a onda sat dva batine. Ko staićevo. Na kopno smo lako izašli jer brod ‘nema gaza’. Interesantno, nema straha ni posebnog uzbuđenja, samo neka tuga dok to gledaš.
Kao i uvijek mogao bi sad pričati Markove konake ali to je bilo to. Vidiš a ne vidiš, u mozgu bila slika a oči služile za ljepotu. Ko želi doznat više, naprimjer na što se kraljević najviše pali a koju pozu voli kosovka djevojka neka pita. Recimo, zašto smo bili vezani za kraj?