Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Općenito / Re: Ratne mornarice drugih zemalja
« Last post by traktor on Today at 10:18:58 AM »

Svaka čast na energiji :thumbsup:, Evo malo zafrkancije s par zrna soli i papra da jelo malo promjeni okus. 

Da nas malo uveseliš  kojom  kilotonom  piksela breona, gologulaga,  bunkeriranih vizura molata, visa, lastova, i sličnih ‘ostrva’ koje priroda pokušava  opriroditi ali čovjek neda.  Bakarskih, raških, šibenskih, dugoratskih brda ’sirovina’ na kopnu i moru.  Ovi sidneji, ploveći aerodromi, avioni sa sedam cijevi 30 mm/sec, opera poput čeljusti  kitopsine su kapić bljutavi.
 Kagada otočić svojom uglavnom ružnom povijesti i nostalgičnom ‘industrijskom baštinom’ me podsjetio na  grad Fium Piong. Tu u regiji imaš fantastični materijal za postanje. Legendarnu legende legendu Galeb. Koji klinac se motaš po kojekakvim meksikanskim zaljevima i smrdljivim platformama kad ti je suho zlato pod nosom a ti za ljepotu  imaš i oko i bubrege. 
Nakon puno  godina gledam domaću tv. Red lidla, bauhausa, kauflanda, interspara, telekoma, red slaninice. Svaka druga reklama za rješenje kojekakvih  boleština. Nekad radio u tom fahu pa se mrvicu  razumin. Jedan lijek mi se čini izvrstan protiv viška nostalgije. Flobian.  Inače ovi moji iz sela, većina su doktori, ( ostatak profesori), kažu da je umjereno prditi znak izvrsnog  mentalnog zdravlja . 
2
Motorni brodovi, gumenjaci / Prva registracija i obvezna oprema
« Last post by Zen on Today at 09:55:06 AM »
Pozdrav svima

1. Ako se kupuje novo plovilo tipa Merry Fisher 795, Antares 8...za gospodarsku namjenu (charter), sta treba dodatno imati od obavezne opreme? VHF, trubu.... Posebno me zanima da li treba imati pomocno plovilo? Vidim da ga neki imaju na krovu brodice a neki ne. Da li se moze bez njega?

2. Ako ce mi to isto plovilo biti vezano vecinom recimo u Zadru (tokom sezone pogotovo), da li ga ja mogu prvi puta porinuti u more u Rijeci (tu mi je prebivaliste) i upis i registraciju brodice rijesiti u Rijeci ali sa lukom upisa i registarskom oznakom Zd? Brod bi mi onda bio u Rijeci par mjeseci (da se izgustam i ugradim jos sta ako mi zafali) te bi zatim otisao za Zadar.
Tehnicki pregled plovila je svake 2 godine pa mi je zgodnije da ima ZD oznaku i tamo se napravi pregled.
Koliko sam procitao, prve godine nema pregleda za nova plovila vec se samo zahtjev ispuni sa popisom opreme.
3
Jedrenje / Re: Nova olimpijska klasa - pučinsko jedrenje za mješoviti par
« Last post by Eventum on Yesterday at 08:25:11 PM »
Rado ćemo i na Nautica-portal.com popratiti vaše aktivnosti i medijski probati pomoći u realizaciji navedenog, pa nas svakako kontaktirajte za daljnje dogovore na info@nautica-portal.com.
4
Jedrenje / Re: Nova olimpijska klasa - pučinsko jedrenje za mješoviti par
« Last post by vice on Yesterday at 07:45:23 PM »
Pozdrav,svima
Vezano uz ovu temu volio bi vas svih obavijestiti da smo iznajmili kalupe i projekte od Reachera 780 ,te da u idućim tjednima krećemo sa proizvodnjom istoga.Plan je prvih 5-6 brodova ponuditi našim jedriličarima po najboljoj mogućoj cijeni te započeti razvoj klase.Ideja je da se organizira offshore cup natjecanje od nekih 7-8 regata duž Jadrana (sušac,Jabuka,Galiola,long Island race,Pelješka,te možda neka u našoj organizaciji).Ukoliko uspijemo u tome vrlo je izgledno da bi se organiziralo i PH u mix dvojcu na identičnim brodovima.
Vjerujem da ste svi koji ste jedrili na Reacheru uočili veliki potencijal.Mi ćemo ga više prilagoditi regatama ,a manje cruisingu kako je zamišljeno u začetku.Brod će svejedno imati popriličan unutarnji komfor,te će se s njim jako lijepo obiteljski jedriti i boraviti na moru.
Ništa nije mijenjano na duljini jarbola i lantine.Ipak povećat ćemo površinu gennakera te obavezno opremiti brod sa roll drifterom.
Ako vas što dodatno zanima slobodno me kontaktirajte .
Ozretić Vicko
5
Općenito / Re: Luke, lučicei sidrišta
« Last post by Strici on Yesterday at 05:03:23 PM »
Mislio sam „isplovit“ iz Sidneija, ali ne stignem, jer je toliko toga, upravo fascinirajuće za vidjeti, pa ostajem još po luci. Znao sam da je veliko i lijepo, ali sad sam jako iznenađen. Sviđa mi se, ali samo sviđa.

Ovdje največi otok ( največi, a ustvari svi su mali) papagaj, kako ja izvrćem jer mi je originalno teško izgovoriti, pa preveo jer je to onda „Kakadu“
6
Mornarske tehnike / Re: Prijevod ISSA materijali za učenje
« Last post by bakula on Yesterday at 02:23:13 PM »
Pravo cu ti rec, meni je svejedno, ja imam i jednu i drugu kao i drzavljanstva, putovnice i vozacke kao i penzije, (i britansku i hrvatsku) znaci mogu sjedat na dvije stolice samo ovo guranje kroz parlament EU ili dje vec, o nekoj "zajednickoj" komercionalnoj dozvoli, sto se ono rece, nemoj da se nekom obije o glavu pa da poslije bude, bolje da nijesmo cackali mecku.
7
Općenito / Re: Ratne mornarice drugih zemalja
« Last post by Strici on Yesterday at 12:23:46 PM »

Ustvari i neznam kako je nastala ova slika, a vjerojatno se netko zezao?  :icon_scratch:
Tu je jedan A-10 sletio na palubu nosača, a taj avion nema sa nosačima veze (?), osim daljnje da daje mornaričkoj pješadiji podršku.
Možda bi i mogao poletjeti? iako nema kuku za ga potegnuti, ali sletjeti nikako, jer za sletjeti mora imati zaustavnu kuku koja opet mora biti dobro spojena  konstrukcijom pojčanja s trupom aviona :icon_scratch:. Tako je ova slika po meni nestvarna:Ali kako ima mnogo "fanova" tog aviona; ko zna?
8
Teško je biti optimist... Francuzi su u offshore jedrenju tata i mama imaju na stotine figarista koji za doručak odvoze 200 nm solo Na Figarima po 35-40 čv vjetra.
Gledao sam malo tko se sve prijavio i ima svega od Volvo Ocean race jedriličara i Figarista i Olimpijskijh jedriličara u malim klasama ... stvarno impresivno društvo.
Jeanneau 3300 po meni ima najviše izleda s obzirom da su Francuske igre .... Iako su i Dehler 30 OD ili L30 odlični izbor, negdje je bio i J99 u igri.

Nekako i nije popraćeno baš medijski sve to skupa koliko bi htjeli ... treba kopati da bi dobio informacije.
 
9
Mornarske tehnike / Re: Prijevod ISSA materijali za učenje
« Last post by skipper_zg on Yesterday at 09:23:46 AM »
Više manje sve stoji... Osobno sudjelujem u Medskippers projektu i sljedeći tjedan imamo online interview i trebalo bi se to privesti kraju ... Sve članice su pristale osim Hrvatske koju se ostavilo za kraj. Ne mislim da će tu biti nekih većih promjena... više se radi o međusobnom priznavanju.

Sa RYA ne možeš komercijalno ploviti u HR :-) i puno drugih zemalja, ali da je priznata svjetski to se slažem apsolutno.

Za sve treba imati sustav, jasne ciljeve i puno raditi... Mi nismo mijenjali naš zakonodavni okvir skoro nikad... neke kozmetičke izmjene i to je sve kao i u svim drugim granama jer je kod nas najvažnije da NE TALASAŠ

10
Općenito / Re: Luke, lučicei sidrišta
« Last post by Strici on January 21, 2021, 07:10:53 PM »
U luci (zaljevu) je i poznata Sidnejska opera,

Sidnejski most i mnoštvo nacionalnih i svjetskih znamenitosti, a luka služi i kao morski ulaz u neke dijelove Sidneja.
Na otoku Cockatoo (Kakadu) nekad je bila osuđenička kolonija, zatvor, popravni dom, strukovna i vjerska škola za djevojke i dva najveća brodogradilišta u Australiji.Brodogradilišta su zatvorena još u 1992 godine, a u srpnju 2010 god. otok je dodan na UNESCO-ov popis svjetske baštine.Ostalo od brodogradilišta
Danas je otok Cockatoo (Kakadu) ocijenjen kao primjer australskog razvoja; od osuđeničke kolonije do industrijske i pomorske države.
Pages: [1] 2 3 ... 10
najveci nauticki portal Jedriličarski klub Val iom-cro regate online Jedriličarski klub Jugo Hrvatski jedrilicarski portal Capravela Jedriličarski klub Samobor