Sport > Jedrenje

Vendee globe

(1/7) > >>

Maestral:
Natjecateljsko jedrenje a time i jedrilice u medijski i sponzorski najjačim regatama (Vendee globe, America cup ...) otišle su velikim koracima u tehnološke i futurističke vode, isto kao i formula 1, koja sa stvarnošću na cestama nema više ništa. Danas su ovi jedriličarski bolidi toliko sofisticirani, skupi a istovremeno napravljeni na totalnom limitu, da su lomovi i havarije uslijed teškog mora nešto, što mora svaka posada ili solo natjecatelj uzeti u obzir. Možda ide natjecateljsko jedrenje tehnološki u tom pravcu radi veće medijske atraktivnosti, ali ... Koliko je to još blizu onom iskonskom dodiru sa morem neću suditi. Meni sve ovo više sliči jednom velikom tehnološkom cirkusu nego pravom jedrenju i natjecanju na valovima mora i prirode.
Ovaj video vrlo lijepo prikazuje sve oko jedne takve regate (Vendee globe). Isplati se pogledati (makar preskakivanjem minuta) tu malo dužu reportažu koja otkriva sve skrivene i malo manje skrivene radnje oko pripreme brodova za isplovljavanje i samo isplovljavanje.


Eventum:

--- Quote from: Maestral on December 06, 2020, 01:17:10 PM ---Natjecateljsko jedrenje a time i jedrilice u medijski i sponzorski najjačim regatama (Vendee globe, America cup ...) otišle su velikim koracima u tehnološke i futurističke vode, isto kao i formula 1, koja sa stvarnošću na cestama nema više ništa. Danas su ovi jedriličarski bolidi toliko sofisticirani, skupi a istovremeno napravljeni na totalnom limitu, da su lomovi i havarije uslijed teškog mora nešto, što mora svaka posada ili solo natjecatelj uzeti u obzir. Možda ide natjecateljsko jedrenje tehnološki u tom pravcu radi veće medijske atraktivnosti, ali ... Koliko je to još blizu onom iskonskom dodiru sa morem neću suditi. Meni sve ovo više sliči jednom velikom tehnološkom cirkusu nego pravom jedrenju i natjecanju na valovima mora i prirode.
Ovaj video vrlo lijepo prikazuje sve oko jedne takve regate (Vendee globe). Isplati se pogledati (makar preskakivanjem minuta) tu malo dužu reportažu koja otkriva sve skrivene i malo manje skrivene radnje oko pripreme brodova za isplovljavanje i samo isplovljavanje.--- End quote ---

Slažem se, mada i pored svega toga ostaje da skiperi moraju imati znanja i i vještine, kao i hrabrost i odlučnost.

Maestral:
Istina, da brod sam sa svom tehnikom, elektronikom ...  bez skipera ne može sam. Ruku na srce, skiperi imaju 24 satni suport svoje ekipe sa svime što im treba (prognoze, tehnički savjeti ...) pa im to uvelike olakšava "posao". Zašto "posao"? Zato, što je današnje jedrenje ovih regata prije svega posao i biznis, tek posle toga sport i na kraju vrlo vrlo malo avantura i čežnja za morskim prostranstvima.

Eventum:
http://nautica-portal.com/index.php/nautica-portal-com/kratke-vijesti/2303-vendee-globe-spasio-kolegu

Moraš priznati da je incident koje je imao Escoffier, kao i njegovo spašavanje, imalo barem natruhe avanture.
 tong47

Maestral:
Priznajem! Ali on je ipak jedan rijedak slučaj ovakve avanture - prave avanture na ovim regatama. Da ti se brod prepolovi i za čas potone, to se ne dogadja često. Evo videa njegovog prekrcavanja na francuski ratni brod.A ovdje još kako je u "utrobi" i na palubi bolida - u lijepom vremenu, ne bih htio ni u snu znati, kako to izgleda u "pravim" valovima i vjetrovima. Jedrilica? Da, isto toliko koliko formula 1 auto.


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version