Slane tehnike > Ispod površine

Potapaju divovski teleskop tri kilometra ispod Mediterana

(1/1)

NP Tim:
Europski znanstvenici planiraju na dubini od tri tisuće metara ispod Mediteranskog mora postaviti više od 800 metara dugi teleskop kojim žele otkriti nove tajne svemira.

Teleskop, vrijedan gotovo dvije milijarde kuna, služit će za detektiranje za sada nedostižnih neutrina, čestica koje bombardiraju Zemlju iz svemira.
Ove visoko energetski nabijene čestice obično prođu direktno kroz planet, a da ih niti ne registriramo, ali se znanstvenici nadaju da će uz pomoć budućeg teleskopa ispod mora, koje je mnogo gušće od zraka, moći pratiti njihov trag i time sagledati svemir na potpuno nov način. U pitanju su elementarne subatomske čestice za koje se smatra da potiču iz ostataka eksplodirajućih zvijezda ili supermasivnih crnih rupa. Ove čestice, koje putuju brzinom bliskoj svjetlosti, većinom prolaze kroz Zemlju bez štetnih posljedica, ali se povremeno ipak sudaraju s atomima. Pri sudaru se otpuštaju druge čestice, kao što su muoni, te val koji prouzrokuje kratak bljesak plave svjetlosti, koja se može detektirati senzorima. Prateći trag ove svjetlosti fizičari će moći odrediti izvor neutrina i tako izgraditi novu sliku o nebu.

Za izgradnju teleskopa upotrijebit će se više od 12.000 senzora veličine lopti za plažu. Niz detektora na žicama dužine oko 800 metara bit će potopljeno od morskog dna na gore, oko tri kilometra ispod površine, a održavat će se u vodi uz pomoć bova. Projekt, financiran od Europske unije, trebao bi, prema očekivanjima znanstvenika, otkriti nove detalje o najmoćnijim događajima u svemiru, uključujući supernove i Veliki prasak, trenutak za koji se smatra da je početak svemira.

Novi uređaj, nazvan Multi-kubni kilometarski neutrino teleskop ili KM3Net, mogao bi pomoći i pri otkrivanju potpuno novih, nepoznatih fenomena koji se ne mogu detektirati konvencionalnim metodama za promatranje neba. Manji prototip KM3Net-a već je u funkciji i postavljen je kod južne obale Francuske, a očekuje se da će rad na većem prototipu početi u sljedeće tri godine. “Ovo će otvoriti novi prozor u naš svemir”, izjavio je Lee Thompson, predavač neutrino fizike na Sveučilištu Sheffield, kojemu je uz rad na projektu zabavna činjenica da će za otkrivanje tajni svemira ipak trebati pogledati na dno mora.

http://scubalife.hrNavigation

[0] Message Index

Go to full version