Slane tehnike > Brodska kuhinja i ribolov

Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)

(1/6) > >>

stibra:
Bok,

Kako mi je orada postala jako zanimljiva riba za lovit, počeo sam proučavati malo razne tehnike ribolova i mamaca, pričati sa dosta ljudi, ali bih želio doći do još više informacija o tome kako lovite orade.

Počeo sam loviti orade jako primitivno, sa broda, na prst, pahulja kruha, bez olova ili vrtilica,  i poneka ulovljena porcijašica, svaka veća mi je potrgala predvez ili zdrobila udicu. I užasno je bilo teško spustiti pahulju kruha do dna, a da je ne pokupe bukve, špari i slično.
Opametio sam se i počeo koristiti mali štap i polako sa pahulje prelaziti na mekano elastično tijesto napravljeno od kruha. Kugle kruha puno brže tonu od pahulje i imaju šanse doći do dna.
Ono što sam primjetio je da će orada uvijek, baš uvijek uzeti kruh bez ikakvog razmišljanja i progutati ga. Naravno, ako imate dovoljno tanak najlon, bez ikakvog olova, dakle samo ako je pahulja ili kugla prirodno tonula, bez da ju je olovo vuklo prema dolje.

Ukratko osnovna tehnika za lov s broda izgleda ovako:
- usidren navečer na dubini 7-15 metara, skoro obavezno iznad pijeska ili može nekog kamena
- ultra lagani štap, dužine oko 2 metra, težina bacanja 0-5 grama (može proći od 5-10 isto)
- osnovni najlon najdeblji 0.15, predvez 0.10-0.14, flourcarbon, mada je ok imati osnovni najlon sa flourcarbon premazom, debljine 0.12, nosivosti 2 kg i direktno vezati udicu na glavni najlon. Nikakve kopče, niti vrtilice, bez ikakvog olova, samo mali čvor za vezati predvez.
- udice koje sam do sad koristio, isključivo Gamakatsu zlatne, plosnate sa širokim vratom, male veličine
- kruh star 2 dana, umijestiti sa vodom i dobro iscijediti škrob, mijesiti 5 minuta da se dobije elastična jako mekana smjesa koja se ne lijepi za prste
- na udicu stavljati velike kugle kruha, skoro duplo veće od udice, pokriti cijelu udicu.
- bacati dalje od broda
- vrijeme ribolova: od svitanja do 10-11 sati ujutro (naravno ako je apsolutna tišina u okolici) i popodne iza 16 sati do mraka i ponekad i po mraku (mada se navečer teško riješiti bukvi)

Bitno je da se ne radi nikakvo prihranjivanje, eventualno 2-3 kugle iste veličine kao na udici, baciti zajedno sa udicom.

Pitanje jako tankog najlona i predveza? Sa osjetljivim štapom i finom kočnicom na roli, bez problema se sa najlonom nosivosti 2 kg može izvući orada od 2,3 ili 4 kg. Bitno je samo loviti negdje gdje nema stijena gdje se orada može zavući, zato je pijesak idealan. Bitno je stalno skupljati najlon, u svakoj prilici koju riba pruži, da se ipak kontrolira da ne ode tamo gdje je zamislila.

E sad, kako loviti na isti način sa obale? :) Ili ako je brod usidren ili na bovi predaleko od dna s pijeskom da bi dobacili dovoljno daleko samo sa kuglom kruha na udici.
Trenutno mogu baciti samo malu kuglu kruha sa ultra light štapom od 2 metra, negdje oko 15-20 metara, sa 0.10 najlonom. Naravno, ako vjetar ne puše u lice :)
Problem sa tako dalekim izbačajima je da će biti teško vidjeti kad neka druga riba skine kruh, pa će se pecati sa praznom udicom bespotrebno vrijeme. Dodatno vjetar i valovi mogu takav ribolov totalno upropasititi, jer će odnesti najlon u nepoželjnom pravcu.

Slučajno sam našao na tavanu (nisam ga duže koristio), jedan fini match stap od 4.20, i pala mi je napamet odlična ideja za lov sa obale ili sa broda kad treba daleko bacati i kod lova na valovima i vjetru.
Naime, koristite klasičnu match tehniku sa wagler plovcima ili šaranskim vagler plovcima sa kopčom na vrhu plovka. Bitno je samo pronaći što manje vidljive plovke, prozirne poželjno.
Vagler plovci moraju biti sa olovom dovoljnim za potapanje da se iznad površine mora vidi samo antena, tj. da ne morate dodavati olovo na najlon. Na plovak okačite kopču i vrtilicu sa fino obrađenim metalom koji neće oštetiti najlon ili sa malo širim wagler kopčama (sa plastičnim umetkom) kako bi najlon što lakše klizio, da kugla kruha može normalno tonuti.

Dakle, nikakvo olovo na najlonu, samo čvor za predvez i mali silikonski štoper za osigurati da plovak ne padne na udicu kod bacanja. Dakle, ne koristiti nikakav štoper za fiksiranje plovka i mamca na određenu dubinu, već da udica sa kruhom može pasti slobodno na dno.
Ovisno o uvjetima vjetra i valova, eksperimentirajte sa waglerima sa kopčom na donjem dijelu i sa kopčom na gornjem dijelu (često korišteno za šaranski ribolov). Preporuka ne koristiti najlon koji tone kad nema većih valova i vjetra, jer je lakše vidjeti griz direktno na najlonu ako dio još pliva na površini. Za te uvjete mirnog mora i laganog vjetra, bolje mi je loviti sa kopčama na vrhu plovka, tako da dio najlona pliva na moru. Za jači vjetar, onda bolje koristiti tonući najlon ili ga bar potopiti sa malim trazajem vrha štapa sa štapom u moru.

Match štap bi za takav ribolov trebao biti što nježniji, težine bacanja ne preko 15 g, idealno od 5-10 grama ako ga možete nabaviti i to najbolje klasičan trodjelni match. Inače loviti sa malo većim kuglama kruha.
Vagler plovke nabaviti što lakše, recimo 4-6 grama (napomena opet, bez potrebe za dodatnim otežavanjem olovom).

Planiram sad idući vikend probati loviti na novi način, sa ogromnim kuglama kruha (promjera 2 cm) sa težim waglerima i isprobavati koliko će kruh ostati na udici i koliko će moći tonuti na većoj udaljenosti (recimo 40-50 metara).

Kod lova sa matchom, treba imati jako osjetljiv prst i lagano popuštati najlon sa role kako bi kugla kruha tonula. Puno je lakše loviti niz vjetar naravno ili kad je mirno :)

E sad, način ribolova sa match štapom ne treba ograničiti na kruh, već ponuditi oradi i druge klasične mamce za orade. Zašto npr. ne bi ponudili bibija, bez ikakvog olova naravno, sve isto kao i kruh.

stibra:
Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale:


Lovio sam na jako teškoj poziciji sa puno kamena i betonski dio mola koji je dublje u moru iznad kamena. Još jedna takva mi je pobjegla jer nisam pazio na štap, zavukla se doslovno ispod nogu pod mol i potrgala najlon. Sa obale, obavezno koristiti duži štap i držati ga u ruci i stalno paziti :)

vragec32:

--- Quote from: stibra on November 06, 2011, 03:00:50 PM ---Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale ...

--- End quote ---
Bravo majstore!  happy0034

gindac:
Jesi li probao sa gauda sirom

stibra:

--- Quote from: gindac on November 06, 2011, 09:17:57 PM ---Jesi li probao sa gauda sirom

--- End quote ---

Kako sir staviti da se čvrsto drži na udici i da se udica ne vidi? Sa iglom ga uvući u veći komad i onda ga obrezati?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version