Slane tehnike > Brodska kuhinja i ribolov

Recepti

(1/2) > >>

Dario:
Ajmo malo o receptima za pripremu hrane na brodu, jednostavni a hranjivi

GRINGO_ZD:
Znam da će ovaj u ove dane izazvati namrštena lica ali....

Pašta (tjestenina) i tunjevina
Pretpostavljam da svi znate iskuhati paštu, kao i sitntne trikove npr, solite vodu tek kad zakipi, brže je i štedi se plin. Samo jedan mali savjet kod odabira jednostavnije je sa kratkom paštom, lakše je ocijediti vodu bez cjedila, pomažući se tanjurom ili poklopcem. E da pripazite na paštu "puži" okrutno je za jezik kad probate je li kuhano a unutra ostane malo vode VRELE.
Preporuka je paštu kad je iskuhana ocijediti i vratiti u istu posudu, ocijediti jer ako se ostavi u vodi od kuhanja raskuha se i postane ljepilo, vratiti je u posudu da se ne ohladi.
Ako je ne koristite odmah ili svu malo ulja, maslaca ili margarina spriječit će nastajanje sljepljene amorfne mase.

e sa "začinjanje" sa tunjevinom, najjeddnostavnije jer se može samo dodati tunjevinu ili postupiti kao da se radi šug.
1. samo otvoriti tunjevinu, (odstranite njeno ulje ako imate pri ruci maslinovog!) smrvite tunjevinu i dodajte pašti, u pravilu ne ide sir sa morskim dodatcima pašti ili rižima.
2. ocijedite ulje, smrvite tunjevinu, zafrižite malo kapule na ulju dodatejte tunjevinu, i zaćini po želji
3. u zagrijani šug od pomidora dodate smrvljenu i ocijeđenu tunjevinu.
4. pašta (riži) na hladno, ohlađenu paštu ili riži (sa tretmanom da se ne zalipe) pomiješate sa uljem, tunjevinom,i svim ostalim što vam padne na pamet i pod ruku (osim mlijeka, šečera i čokolade) , krastavci, izrezani pomidor, kukuruz, tvrdo kuhana jaja..... što raznolikije to bolje.... odličan ljetni obrok, osvježava.
Leo

Dario:

--- Quote from: GRINGO_ZD on January 01, 2009, 12:26:51 PM ---
Ako je ne koristite odmah ili svu malo ulja, maslaca ili margarina spriječit će nastajanje sljepljene amorfne mase.


--- End quote ---

dobar savjet

jazavac:
Već sam probao par inačica gornjeg recepta. Preporučam ga zbog jednostavnosti pripreme, ukusan i hranjiv obrok ;)Tortelini sa npr. pršutom ili mesom (sirom ko voli), oni suhi pakirani u celofanu, lako se čuvaju na brodu i jednostavni su za kuhanje. Pripremaju seisto kao i pašta.  Ako imate kakvu šunku, vratinu, slaninu ili nešto slično, usitni se i malo poprži na tavici, te doda i pomiješa. Može se kombinirati i sa nekim umakom, ili samo sa običnom tjesteninom. ako je tavica teflonska, ne treba dodavati masnoću za prženje pa je poslije lakše očistiti tavicu ;)


Puž volak, (karvoj) na salatu
Često ih se nađe u velikom broju kad se sidri u kakvoj pješčanoj uvali, i na 2-3 m 'dubine'. Ovo preporučam kad se nađe par brodova zajedno, da se podijele poslovi. Dakle, karvoji se skuhaju (oko 5-10min nakon što voda zakipi), te odvoje poklopci i izvuče meso iz školjke kakvom jačom iglom, manjim odvijačem, tankim nožem i sl. Zadak, ako izađe, se baca. Pošto je dosta žilav, treba ga narezati na sitnije komade. Za to vrijeme skuhati krumpir (u morskoj vodi), potom ga oguliti i narezati na manje komade. Omjer krumpira i školjke neka bude oko 60-70% krumpira a 30-40% mesa školjke.
Začiniti maslinovim uljem, te po želji i ukusu dodati mljevenog papra, češnjaka, octa ili limunovog soka, soli ili sitno narezanih fileta slanih inćuna. Servirati uz primjereno rashlađenu Žlahtinu ;D. dobar tek!
Napomena - umjesto karvoja (kojeg je najlakše naći) može se upotrijebiti  i kunjka, postupak je sličan.

stibra:
Evo još jedno jednostavno jelo:

Narezat sitnije pancetu i bacit na maslinovo ulje, samo da lagano postane staklasta i počne puštati miris.
Par režnjeva češnjaka sitno nasjeckati i pola toga baciti na pancetu, dodati svježu papriku narezanu na tanke rezance, samo par krišaka crvenog luka i lagano miješati 2-3 minute da se paprika opusti. Paziti da češnjak ne zagori, po potrebi kapnuti još maslinovog ulja i paziti na plamen.
Dodati pelate ili sličan oblik rajčice, promiješati i pustiti da krčka 5 minuta na laganoj vatri.
Dodati ostatak češnjaka, promiješati i dodati par komadića feta sira, pustiti ga da se rastopi, ali ne do kraja, već da ostanu bijeli tragovi.

Popapriti i posipati sa svježim listićima bosiljka (koje ste ukrali talijanu sa susjednog broda ili dobili od njegove žene ako ju je vodio sa sobom).

Skuhat paštu i poslužiti vruću paštu i umak!

Umak možete modificirati ovisno koje svježe povrće imate, npr. malo tikvica umjesto paprika ili oboje i slične kombinacije.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version