Author Topic: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)  (Read 102799 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« on: November 06, 2011, 02:54:47 PM »
Bok,

Kako mi je orada postala jako zanimljiva riba za lovit, počeo sam proučavati malo razne tehnike ribolova i mamaca, pričati sa dosta ljudi, ali bih želio doći do još više informacija o tome kako lovite orade.

Počeo sam loviti orade jako primitivno, sa broda, na prst, pahulja kruha, bez olova ili vrtilica,  i poneka ulovljena porcijašica, svaka veća mi je potrgala predvez ili zdrobila udicu. I užasno je bilo teško spustiti pahulju kruha do dna, a da je ne pokupe bukve, špari i slično.
Opametio sam se i počeo koristiti mali štap i polako sa pahulje prelaziti na mekano elastično tijesto napravljeno od kruha. Kugle kruha puno brže tonu od pahulje i imaju šanse doći do dna.
Ono što sam primjetio je da će orada uvijek, baš uvijek uzeti kruh bez ikakvog razmišljanja i progutati ga. Naravno, ako imate dovoljno tanak najlon, bez ikakvog olova, dakle samo ako je pahulja ili kugla prirodno tonula, bez da ju je olovo vuklo prema dolje.

Ukratko osnovna tehnika za lov s broda izgleda ovako:
- usidren navečer na dubini 7-15 metara, skoro obavezno iznad pijeska ili može nekog kamena
- ultra lagani štap, dužine oko 2 metra, težina bacanja 0-5 grama (može proći od 5-10 isto)
- osnovni najlon najdeblji 0.15, predvez 0.10-0.14, flourcarbon, mada je ok imati osnovni najlon sa flourcarbon premazom, debljine 0.12, nosivosti 2 kg i direktno vezati udicu na glavni najlon. Nikakve kopče, niti vrtilice, bez ikakvog olova, samo mali čvor za vezati predvez.
- udice koje sam do sad koristio, isključivo Gamakatsu zlatne, plosnate sa širokim vratom, male veličine
- kruh star 2 dana, umijestiti sa vodom i dobro iscijediti škrob, mijesiti 5 minuta da se dobije elastična jako mekana smjesa koja se ne lijepi za prste
- na udicu stavljati velike kugle kruha, skoro duplo veće od udice, pokriti cijelu udicu.
- bacati dalje od broda
- vrijeme ribolova: od svitanja do 10-11 sati ujutro (naravno ako je apsolutna tišina u okolici) i popodne iza 16 sati do mraka i ponekad i po mraku (mada se navečer teško riješiti bukvi)

Bitno je da se ne radi nikakvo prihranjivanje, eventualno 2-3 kugle iste veličine kao na udici, baciti zajedno sa udicom.

Pitanje jako tankog najlona i predveza? Sa osjetljivim štapom i finom kočnicom na roli, bez problema se sa najlonom nosivosti 2 kg može izvući orada od 2,3 ili 4 kg. Bitno je samo loviti negdje gdje nema stijena gdje se orada može zavući, zato je pijesak idealan. Bitno je stalno skupljati najlon, u svakoj prilici koju riba pruži, da se ipak kontrolira da ne ode tamo gdje je zamislila.

E sad, kako loviti na isti način sa obale? :) Ili ako je brod usidren ili na bovi predaleko od dna s pijeskom da bi dobacili dovoljno daleko samo sa kuglom kruha na udici.
Trenutno mogu baciti samo malu kuglu kruha sa ultra light štapom od 2 metra, negdje oko 15-20 metara, sa 0.10 najlonom. Naravno, ako vjetar ne puše u lice :)
Problem sa tako dalekim izbačajima je da će biti teško vidjeti kad neka druga riba skine kruh, pa će se pecati sa praznom udicom bespotrebno vrijeme. Dodatno vjetar i valovi mogu takav ribolov totalno upropasititi, jer će odnesti najlon u nepoželjnom pravcu.

Slučajno sam našao na tavanu (nisam ga duže koristio), jedan fini match stap od 4.20, i pala mi je napamet odlična ideja za lov sa obale ili sa broda kad treba daleko bacati i kod lova na valovima i vjetru.
Naime, koristite klasičnu match tehniku sa wagler plovcima ili šaranskim vagler plovcima sa kopčom na vrhu plovka. Bitno je samo pronaći što manje vidljive plovke, prozirne poželjno.
Vagler plovci moraju biti sa olovom dovoljnim za potapanje da se iznad površine mora vidi samo antena, tj. da ne morate dodavati olovo na najlon. Na plovak okačite kopču i vrtilicu sa fino obrađenim metalom koji neće oštetiti najlon ili sa malo širim wagler kopčama (sa plastičnim umetkom) kako bi najlon što lakše klizio, da kugla kruha može normalno tonuti.

Dakle, nikakvo olovo na najlonu, samo čvor za predvez i mali silikonski štoper za osigurati da plovak ne padne na udicu kod bacanja. Dakle, ne koristiti nikakav štoper za fiksiranje plovka i mamca na određenu dubinu, već da udica sa kruhom može pasti slobodno na dno.
Ovisno o uvjetima vjetra i valova, eksperimentirajte sa waglerima sa kopčom na donjem dijelu i sa kopčom na gornjem dijelu (često korišteno za šaranski ribolov). Preporuka ne koristiti najlon koji tone kad nema većih valova i vjetra, jer je lakše vidjeti griz direktno na najlonu ako dio još pliva na površini. Za te uvjete mirnog mora i laganog vjetra, bolje mi je loviti sa kopčama na vrhu plovka, tako da dio najlona pliva na moru. Za jači vjetar, onda bolje koristiti tonući najlon ili ga bar potopiti sa malim trazajem vrha štapa sa štapom u moru.

Match štap bi za takav ribolov trebao biti što nježniji, težine bacanja ne preko 15 g, idealno od 5-10 grama ako ga možete nabaviti i to najbolje klasičan trodjelni match. Inače loviti sa malo većim kuglama kruha.
Vagler plovke nabaviti što lakše, recimo 4-6 grama (napomena opet, bez potrebe za dodatnim otežavanjem olovom).

Planiram sad idući vikend probati loviti na novi način, sa ogromnim kuglama kruha (promjera 2 cm) sa težim waglerima i isprobavati koliko će kruh ostati na udici i koliko će moći tonuti na većoj udaljenosti (recimo 40-50 metara).

Kod lova sa matchom, treba imati jako osjetljiv prst i lagano popuštati najlon sa role kako bi kugla kruha tonula. Puno je lakše loviti niz vjetar naravno ili kad je mirno :)

E sad, način ribolova sa match štapom ne treba ograničiti na kruh, već ponuditi oradi i druge klasične mamce za orade. Zašto npr. ne bi ponudili bibija, bez ikakvog olova naravno, sve isto kao i kruh.
« Last Edit: November 30, 2011, 11:11:52 PM by stibra »

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #1 on: November 06, 2011, 03:00:50 PM »
Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale:


Lovio sam na jako teškoj poziciji sa puno kamena i betonski dio mola koji je dublje u moru iznad kamena. Još jedna takva mi je pobjegla jer nisam pazio na štap, zavukla se doslovno ispod nogu pod mol i potrgala najlon. Sa obale, obavezno koristiti duži štap i držati ga u ruci i stalno paziti :)
« Last Edit: November 06, 2011, 03:03:30 PM by stibra »

Offline vragec32

 • Kontra-admiral
 • *******
 • Posts: 1807
 • Gender: Male
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #2 on: November 06, 2011, 05:22:31 PM »
Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale ...
Bravo majstore!  happy0034

Offline gindac

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 367
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #3 on: November 06, 2011, 09:17:57 PM »
Jesi li probao sa gauda sirom
Za one koji ne znaju kamo idu nema povoljnog vjetra

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #4 on: November 06, 2011, 09:27:10 PM »
Jesi li probao sa gauda sirom

Kako sir staviti da se čvrsto drži na udici i da se udica ne vidi? Sa iglom ga uvući u veći komad i onda ga obrezati?

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #5 on: November 16, 2011, 09:08:51 PM »
Zar nema ribiča na forumu ili skrivaju svoje tajne???  :confused:

Dajte malo o tehnikama lova na dagnju, kako staviti udicu u dagnju da ne padne sa udice, kako zakvačiti za mišić, sa koje strane, kako prepoznati pravu stranu po boji, neka slika? Koliko zatvarate školju nakon umetanja udice, kako lovite, sa koliko olova, bez olova, na kakvom dnu, kraj obale gdje ima dagnji u plitkom, u koje doba dana, itd :)
Ako lovite na lignju, koji komad lignje, kako velik, na koji način ga stavljate na udicu??

Onda npr. koliko je velika razlika kad lovite sa 3 različita načina što se role tiče:
- baitrunner rola
- obična rola sa otvorenim preklopnikom da struna može sama silaziti bez otpora
- obična rola sa zatvorenim preklopnikom i potpuno opuštena kočnica (ipak ima mrvicu otpora uvijek)

Koliko dugo čekate prije kontre?

Lovio sam povremeno orade na bibija, smrznutog i svježeg, pa evo par trikova:
- svježi je puno bolji, jer je čvrst i neće se skupiti, već ostati ravan na najlonu
- kad smrzavate bibije, umotajte ga u papir i tako složite u neku plastičnu posudu i onda u zamrzivač. Kad vam zatreba, lagano odvojite 3-4 komada, koliko vam treba, malo pričekate da omekšaju i onda iglom navučete predvez sa udicom. Tako još blago smrznuti će isto ostati ravan na udici
- probao sam ih usoliti nakon odmrzavanja i držati u teglici, bez tekućine, samo puno soli i lagano odlijevati tekućinu. Nažalost ubrzo postanu mekani i kad se navuku na predvez, lagano se skupe prema udici i orada to uzima sa više sumnje

Da li je netko probao loviti sa blago tonućim malim bibijem bez ikakvog olova na laganoj udici? Samo da lagano padne na dno. Da li bi ga orada htjela uzeti u trenutku padanja ako ga vidi, prije dna?

Onda, koju primamu koristite za oradu? Neku gotovu hranu ili nešto sami miješate? Kako sa prihranom otjerati sitnu ribu?
Da li se orada boji ako se prihranjuje sa krvi ili sa krvavom ribom, utrobom, što će privući grabljivice brzo i potjerati sitnu ribu.
« Last Edit: November 16, 2011, 09:13:29 PM by stibra »

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2631
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #6 on: November 18, 2011, 01:53:30 AM »
mislim da bi se mi forumasi trebali kloniti izlova nedoraslih primjeraka orade a narocito  slikanja  za promotivne potrebe. :)


« Last Edit: November 18, 2011, 08:14:26 PM by traktor »

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #7 on: November 21, 2011, 10:36:49 AM »
Ne vjerujem da si ikad pustio ulovljenu oradu iznad pola kile nazad u more, ali slobodno komentiraj :)

Inače, ako ne namjeravam odmah pojesti neku ribu, puštam ih nazad i na rijekama i na moru, pogotovo velike primjerke. Veća je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg.

Offline stibra

 • Viceadmiral
 • ********
 • Posts: 2083
 • Gender: Male
 • 5o5
  • Sailing Blog
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #8 on: November 21, 2011, 10:47:13 AM »
Nego, nastavak tehnike lova wagglerom na moru. Lovio sam ovaj vikend plivajućim najlonom (zaboravio sam špulu sa namotanim tonućim), koji mogu potopiti jedino trzajem štapa nakon bacanja. Nažalost, dovoljno je već samo malo vjetrića da vam takav najlon stvara probleme.
Dakle, zaboravite na plivajući najlon i koristite samo tonuće najlone, ako je jači vjetra i brzotonuće.

Što se waggler plovaka tiče, imajte pri ruci zamjenjive antene u bojama ili plovke različitih boja. Ako vam je sunce u vidnom polju, obavezno crne antene sa pokojom crvenom crtom, inače dobra vidljivost je sa klasičnim crveno žutim antenama.
Šaranski waggleri sa kopčom na vrhu (koji se mogu pronaći u našim dućanima) su uglavnom previše otežani (isprobao nekoliko ovaj vikend) i vidi se samo crveni vrh plovka, tako da ih možete koristiti samo na potpunoj bonaci (onda u kombinaciji sa plivajućim najlonom).

Waggler kopče su obavezne, nemojte ni pokušavati loviti sa običnim kopčama i vrtilicama, najlon ne klizi tako dobro kao kroz pravu waggler kopču.

Offline traktor

 • Admiral
 • *********
 • Posts: 2631
Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
« Reply #9 on: November 21, 2011, 02:17:30 PM »
Malo se zafrkavam i dobro je da se ne ljutis. Od silnih orada koje sam pustio ne sjecam se da je koja bila iznad pol kile ;). "Veća je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg". Ovu tvrdnju bi trebao malo prostudirat, ne kuzim od prve.
Nisam ti ja neki znanstveni  tip a vidim da ti to sve na jednom visem nivou furas. U svakom slucaju tema ti je interesantna. 
« Last Edit: November 21, 2011, 02:25:36 PM by traktor »