Nautica Portal | Centralno mjesto nautičara

Slane tehnike => Brodska kuhinja i ribolov => Topic started by: stibra on November 06, 2011, 02:54:47 PM

Title: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 06, 2011, 02:54:47 PM
Bok,

Kako mi je orada postala jako zanimljiva riba za lovit, počeo sam proučavati malo razne tehnike ribolova i mamaca, pričati sa dosta ljudi, ali bih želio doći do još više informacija o tome kako lovite orade.

Počeo sam loviti orade jako primitivno, sa broda, na prst, pahulja kruha, bez olova ili vrtilica,  i poneka ulovljena porcijašica, svaka veća mi je potrgala predvez ili zdrobila udicu. I užasno je bilo teško spustiti pahulju kruha do dna, a da je ne pokupe bukve, špari i slično.
Opametio sam se i počeo koristiti mali štap i polako sa pahulje prelaziti na mekano elastično tijesto napravljeno od kruha. Kugle kruha puno brže tonu od pahulje i imaju šanse doći do dna.
Ono što sam primjetio je da će orada uvijek, baš uvijek uzeti kruh bez ikakvog razmišljanja i progutati ga. Naravno, ako imate dovoljno tanak najlon, bez ikakvog olova, dakle samo ako je pahulja ili kugla prirodno tonula, bez da ju je olovo vuklo prema dolje.

Ukratko osnovna tehnika za lov s broda izgleda ovako:
- usidren navečer na dubini 7-15 metara, skoro obavezno iznad pijeska ili može nekog kamena
- ultra lagani štap, dužine oko 2 metra, težina bacanja 0-5 grama (može proći od 5-10 isto)
- osnovni najlon najdeblji 0.15, predvez 0.10-0.14, flourcarbon, mada je ok imati osnovni najlon sa flourcarbon premazom, debljine 0.12, nosivosti 2 kg i direktno vezati udicu na glavni najlon. Nikakve kopče, niti vrtilice, bez ikakvog olova, samo mali čvor za vezati predvez.
- udice koje sam do sad koristio, isključivo Gamakatsu zlatne, plosnate sa širokim vratom, male veličine
- kruh star 2 dana, umijestiti sa vodom i dobro iscijediti škrob, mijesiti 5 minuta da se dobije elastična jako mekana smjesa koja se ne lijepi za prste
- na udicu stavljati velike kugle kruha, skoro duplo veće od udice, pokriti cijelu udicu.
- bacati dalje od broda
- vrijeme ribolova: od svitanja do 10-11 sati ujutro (naravno ako je apsolutna tišina u okolici) i popodne iza 16 sati do mraka i ponekad i po mraku (mada se navečer teško riješiti bukvi)

Bitno je da se ne radi nikakvo prihranjivanje, eventualno 2-3 kugle iste veličine kao na udici, baciti zajedno sa udicom.

Pitanje jako tankog najlona i predveza? Sa osjetljivim štapom i finom kočnicom na roli, bez problema se sa najlonom nosivosti 2 kg može izvući orada od 2,3 ili 4 kg. Bitno je samo loviti negdje gdje nema stijena gdje se orada može zavući, zato je pijesak idealan. Bitno je stalno skupljati najlon, u svakoj prilici koju riba pruži, da se ipak kontrolira da ne ode tamo gdje je zamislila.

E sad, kako loviti na isti način sa obale? :) Ili ako je brod usidren ili na bovi predaleko od dna s pijeskom da bi dobacili dovoljno daleko samo sa kuglom kruha na udici.
Trenutno mogu baciti samo malu kuglu kruha sa ultra light štapom od 2 metra, negdje oko 15-20 metara, sa 0.10 najlonom. Naravno, ako vjetar ne puše u lice :)
Problem sa tako dalekim izbačajima je da će biti teško vidjeti kad neka druga riba skine kruh, pa će se pecati sa praznom udicom bespotrebno vrijeme. Dodatno vjetar i valovi mogu takav ribolov totalno upropasititi, jer će odnesti najlon u nepoželjnom pravcu.

Slučajno sam našao na tavanu (nisam ga duže koristio), jedan fini match stap od 4.20, i pala mi je napamet odlična ideja za lov sa obale ili sa broda kad treba daleko bacati i kod lova na valovima i vjetru.
Naime, koristite klasičnu match tehniku sa wagler plovcima ili šaranskim vagler plovcima sa kopčom na vrhu plovka. Bitno je samo pronaći što manje vidljive plovke, prozirne poželjno.
Vagler plovci moraju biti sa olovom dovoljnim za potapanje da se iznad površine mora vidi samo antena, tj. da ne morate dodavati olovo na najlon. Na plovak okačite kopču i vrtilicu sa fino obrađenim metalom koji neće oštetiti najlon ili sa malo širim wagler kopčama (sa plastičnim umetkom) kako bi najlon što lakše klizio, da kugla kruha može normalno tonuti.

Dakle, nikakvo olovo na najlonu, samo čvor za predvez i mali silikonski štoper za osigurati da plovak ne padne na udicu kod bacanja. Dakle, ne koristiti nikakav štoper za fiksiranje plovka i mamca na određenu dubinu, već da udica sa kruhom može pasti slobodno na dno.
Ovisno o uvjetima vjetra i valova, eksperimentirajte sa waglerima sa kopčom na donjem dijelu i sa kopčom na gornjem dijelu (često korišteno za šaranski ribolov). Preporuka ne koristiti najlon koji tone kad nema većih valova i vjetra, jer je lakše vidjeti griz direktno na najlonu ako dio još pliva na površini. Za te uvjete mirnog mora i laganog vjetra, bolje mi je loviti sa kopčama na vrhu plovka, tako da dio najlona pliva na moru. Za jači vjetar, onda bolje koristiti tonući najlon ili ga bar potopiti sa malim trazajem vrha štapa sa štapom u moru.

Match štap bi za takav ribolov trebao biti što nježniji, težine bacanja ne preko 15 g, idealno od 5-10 grama ako ga možete nabaviti i to najbolje klasičan trodjelni match. Inače loviti sa malo većim kuglama kruha.
Vagler plovke nabaviti što lakše, recimo 4-6 grama (napomena opet, bez potrebe za dodatnim otežavanjem olovom).

Planiram sad idući vikend probati loviti na novi način, sa ogromnim kuglama kruha (promjera 2 cm) sa težim waglerima i isprobavati koliko će kruh ostati na udici i koliko će moći tonuti na većoj udaljenosti (recimo 40-50 metara).

Kod lova sa matchom, treba imati jako osjetljiv prst i lagano popuštati najlon sa role kako bi kugla kruha tonula. Puno je lakše loviti niz vjetar naravno ili kad je mirno :)

E sad, način ribolova sa match štapom ne treba ograničiti na kruh, već ponuditi oradi i druge klasične mamce za orade. Zašto npr. ne bi ponudili bibija, bez ikakvog olova naravno, sve isto kao i kruh.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 06, 2011, 03:00:50 PM
Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale:
(https://lh4.googleusercontent.com/-pkldsgP2U6E/TraSyby0XEI/AAAAAAAAJIg/MJGEVOfZxG4/s640/orada.jpg)

Lovio sam na jako teškoj poziciji sa puno kamena i betonski dio mola koji je dublje u moru iznad kamena. Još jedna takva mi je pobjegla jer nisam pazio na štap, zavukla se doslovno ispod nogu pod mol i potrgala najlon. Sa obale, obavezno koristiti duži štap i držati ga u ruci i stalno paziti :)
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: vragec32 on November 06, 2011, 05:22:31 PM
Ova je ulovljena (1.2 kg) na najlon 0.12, predvez 0.10, sa obale ...
Bravo majstore!  happy0034
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: gindac on November 06, 2011, 09:17:57 PM
Jesi li probao sa gauda sirom
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 06, 2011, 09:27:10 PM
Jesi li probao sa gauda sirom

Kako sir staviti da se čvrsto drži na udici i da se udica ne vidi? Sa iglom ga uvući u veći komad i onda ga obrezati?
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 16, 2011, 09:08:51 PM
Zar nema ribiča na forumu ili skrivaju svoje tajne???  :confused:

Dajte malo o tehnikama lova na dagnju, kako staviti udicu u dagnju da ne padne sa udice, kako zakvačiti za mišić, sa koje strane, kako prepoznati pravu stranu po boji, neka slika? Koliko zatvarate školju nakon umetanja udice, kako lovite, sa koliko olova, bez olova, na kakvom dnu, kraj obale gdje ima dagnji u plitkom, u koje doba dana, itd :)
Ako lovite na lignju, koji komad lignje, kako velik, na koji način ga stavljate na udicu??

Onda npr. koliko je velika razlika kad lovite sa 3 različita načina što se role tiče:
- baitrunner rola
- obična rola sa otvorenim preklopnikom da struna može sama silaziti bez otpora
- obična rola sa zatvorenim preklopnikom i potpuno opuštena kočnica (ipak ima mrvicu otpora uvijek)

Koliko dugo čekate prije kontre?

Lovio sam povremeno orade na bibija, smrznutog i svježeg, pa evo par trikova:
- svježi je puno bolji, jer je čvrst i neće se skupiti, već ostati ravan na najlonu
- kad smrzavate bibije, umotajte ga u papir i tako složite u neku plastičnu posudu i onda u zamrzivač. Kad vam zatreba, lagano odvojite 3-4 komada, koliko vam treba, malo pričekate da omekšaju i onda iglom navučete predvez sa udicom. Tako još blago smrznuti će isto ostati ravan na udici
- probao sam ih usoliti nakon odmrzavanja i držati u teglici, bez tekućine, samo puno soli i lagano odlijevati tekućinu. Nažalost ubrzo postanu mekani i kad se navuku na predvez, lagano se skupe prema udici i orada to uzima sa više sumnje

Da li je netko probao loviti sa blago tonućim malim bibijem bez ikakvog olova na laganoj udici? Samo da lagano padne na dno. Da li bi ga orada htjela uzeti u trenutku padanja ako ga vidi, prije dna?

Onda, koju primamu koristite za oradu? Neku gotovu hranu ili nešto sami miješate? Kako sa prihranom otjerati sitnu ribu?
Da li se orada boji ako se prihranjuje sa krvi ili sa krvavom ribom, utrobom, što će privući grabljivice brzo i potjerati sitnu ribu.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: traktor on November 18, 2011, 01:53:30 AM
mislim da bi se mi forumasi trebali kloniti izlova nedoraslih primjeraka orade a narocito  slikanja  za promotivne potrebe. :)

(http://s12.postimage.org/zapjproyh/DSC00370.jpg) (http://postimage.org/image/zapjproyh/)
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 21, 2011, 10:36:49 AM
Ne vjerujem da si ikad pustio ulovljenu oradu iznad pola kile nazad u more, ali slobodno komentiraj :)

Inače, ako ne namjeravam odmah pojesti neku ribu, puštam ih nazad i na rijekama i na moru, pogotovo velike primjerke. Veća je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 21, 2011, 10:47:13 AM
Nego, nastavak tehnike lova wagglerom na moru. Lovio sam ovaj vikend plivajućim najlonom (zaboravio sam špulu sa namotanim tonućim), koji mogu potopiti jedino trzajem štapa nakon bacanja. Nažalost, dovoljno je već samo malo vjetrića da vam takav najlon stvara probleme.
Dakle, zaboravite na plivajući najlon i koristite samo tonuće najlone, ako je jači vjetra i brzotonuće.

Što se waggler plovaka tiče, imajte pri ruci zamjenjive antene u bojama ili plovke različitih boja. Ako vam je sunce u vidnom polju, obavezno crne antene sa pokojom crvenom crtom, inače dobra vidljivost je sa klasičnim crveno žutim antenama.
Šaranski waggleri sa kopčom na vrhu (koji se mogu pronaći u našim dućanima) su uglavnom previše otežani (isprobao nekoliko ovaj vikend) i vidi se samo crveni vrh plovka, tako da ih možete koristiti samo na potpunoj bonaci (onda u kombinaciji sa plivajućim najlonom).

Waggler kopče su obavezne, nemojte ni pokušavati loviti sa običnim kopčama i vrtilicama, najlon ne klizi tako dobro kao kroz pravu waggler kopču.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: traktor on November 21, 2011, 02:17:30 PM
Malo se zafrkavam i dobro je da se ne ljutis. Od silnih orada koje sam pustio ne sjecam se da je koja bila iznad pol kile ;). "Veća je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg". Ovu tvrdnju bi trebao malo prostudirat, ne kuzim od prve.
Nisam ti ja neki znanstveni  tip a vidim da ti to sve na jednom visem nivou furas. U svakom slucaju tema ti je interesantna. 
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 21, 2011, 03:38:47 PM
Zašto puštati male ribe i zašto puštati velike ribe?  happy0034
Tu ne govorim o srdelama, gavunima i slično.

Od male ribe se čovjek ne može najesti, a riba može narasti veća, usput dostići spolnu zrelost ako preživi, mrijestiti se više puta, itd.

Velika riba nije nikad ukusna kao manja riba, pravilo vrijedi uvijek, za sve vrste ribe koje poznajem (naravno, ne treba loviti bebe radi hrane). Naravno da će neki tvrditi da se mogu samo najesti od velike ribe, jer su tamo kosti kao prsti na ruci, pa je jednostavnije jesti velike komade (ali takvi zapravo nemaju pojma što je ukusna riba, ili su snobovski razlozi u pitanju).
Velika riba je sigurno spolno zrela i korist od njezinog mrijesta će biti neusporedivo veća od male ribe (jer je otpornija, snažnija, i manja je vjerojatnost da će nastradati od nekog predatora, uključujući i čovjeka).
Ako pustimo veliku ribu, netko je opet može uloviti i guštati u drilu.

Što se štete tiče, nije problem ako netko ulovi manju ili veću ribu i pojede je. Problem je u onima koji love više nego što im treba ili love ribu za prodaju.

Što se gušta ribolova tiče, jednako je uzbudljivo loviti oradu od 5 kg na najlon od 0.35, sa jakim šaranskim štapom, velikom rolom ili oradu od pola kile sa ultralaganim štapom do 10g, najlonom od 0.08, malom rolom i ultra sitnom udicom. Još je veći gušt kad na ultralagani pribor zagrize nešto veće, onda nastaju slatke muke i izvlačenje ribe po sat vremena. Još k tome, veliku ribu čekaš danima, mjesecima, godinama, a manje ribe možeš loviti svakodnevno i guštati se. Nemaš se baš s čim kurčiti pred drugim ljudima, ali da li je to bitno?

Inače gastronomski, najbolja je svježa riba koju uloviš i odmah pripremiš za jelo :) Kovač koji je odstajao na ledu dva dana, ne hvala, rađe bih svježu bukvu.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 21, 2011, 03:48:45 PM
Malo se zafrkavam i dobro je da se ne ljutis. Od silnih orada koje sam pustio ne sjecam se da je koja bila iznad pol kile ;). "Veća je korist pustiti ribu od 5 kg nazad u more nego malu od pola kg". Ovu tvrdnju bi trebao malo prostudirat, ne kuzim od prve.
Nisam ti ja neki znanstveni  tip a vidim da ti to sve na jednom visem nivou furas. U svakom slucaju tema ti je interesantna.

Lovim orade tek nekoliko godina, a zadnje dvije godine sam počeo malo učiti o njima :) Hvala Ljubici na osnovama!
Kako je često nespretno imati na brodu svježe bibije ili pronaći svježe dagnje, a nekad nemaš ni ledenicu, a žene stalno prigovaraju na smrad usoljenih bibija, kruh mi se čini kao mamac koji je uvijek dostupan, a žene sretne :)

Promatrao sam više puta orade, salpe, arbune, ušate i slično ispod broda na pijesku i baš uvijek, bez ikakvog razmišljanja su odmah uzele i progutale kuglu ili pahulju kruha, samo je bitno da se radi o tankom predvezu, bez olova. Puno veći mudraci su bukve, koje su se naučile grickati lagano kruh na udici, pogotovo one manje, velike isto bez  razmišljanja uzmu kruh.
Najveći problem sa kruhom je kako ga spustiti do dna, bez da sitna napast to pojede. Zato je bitno NE prihranjivati kruhom, osim sa ponekom kuglom iste veličine na koju lovite.

Zaboravio sam napisati da je obavezno nabaviti praćku za lov sa obale i povremeno praćnuti kuglu, dvije kruha kraj plovka.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: traktor on November 21, 2011, 10:42:02 PM
Odmah da ti kazem da za sada ne bum nista  kupil od ovoga sto nudis. To sto se motam oko tvoga standa je zato sto ovaj cas imam vremena i ucinilo mi se interesantno( treci dan opake gripe pa se ne smijem puno umarat ;). Ja drugo ni neznam lovit nego orade i slicne sparide. I lignje i panula i puska  su daleko iza. A sto je najbolje( vjerovatno ces reci da bagateliziram) lovim ih tako da se sidrim ili vezem na pozicije i bacim dva stapa koja zataknem u cijevi za to napravljene ( ometac, crv). Ne kompliciram nego tu i tamo izvucem ribu. 90% roba 2-4 u kilo. Ne sjecam se kad smo na krstarenju bili bez dobre ribe. Jasno je da je vazna i pozicija i vrijeme i masa ostalih faktora ali nakon 40 godina prakse nema puno razmisljanja i masu stvari odredis nesvjesno.Ne znam, ali ja na moru nikad nemam toliko vremena da se zafrkavam sa ovim detaljima koje ti spominjes.

 To da je  bolja i ukusna manja riba,  bi se  slozio( jasno ne manja od porcijske) ali da se mora isti cas spremiti apsolutno se ne slazem. Najbolja je kad je dva dana bila u frizeru na +/- 0 stupnjeva. Superfriska riba se na gradelama doslovce raspadne.  Koliko znam i sa zivotinjskim mesom je slicna prica, prije konzumacije  ono mora odredjeno vrijeme 'izfermentirati'
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 22, 2011, 09:15:34 AM
Hm, zašto onda ribu lovit za jesti, jer onda lakše u ribarnici kupit ribu staru dva dana? :)
Oprosti, ali debelo se osjeća razlika u okusu ribe odmah iz mora i one od dva dana (kako god je čuvao). Ne sjećam se da mI se svježa riba raspadala na roštilju. O okusu lešo ribe neću ni pričati :)
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Seriola Dumerili on November 22, 2011, 11:03:44 AM
Superfriska riba se na gradelama doslovce raspadne.
Ovisi kako koja vrsta. Salpa i sarag se stvarno deformiraju. Zubo, orada bas i ne. Nije lose staviti ih par sati u frizider da se koza posusi.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 22, 2011, 02:24:45 PM
Pod deformiranjem misliš na savijanje repa prema gore, tj. cijele ribe u luk? To se lako moze spriječiti sa dva reza nožem prije pečenja
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Seriola Dumerili on November 22, 2011, 04:06:53 PM
Pod deformiranjem misliš na savijanje repa prema gore, tj. cijele ribe u luk? To se lako moze spriječiti sa dva reza nožem prije pečenja
Riba se iskrivi u luk i potpuno odvoji od srednje kosti i to so obje strane, a rep se prakticki prelomi sam od sebe. A slikam prvom prilikom.
Hm, jedini rez koji priznajem je uzduzni uz "banjasugu" kod vece ribe da se ispece do kosti. Vecu ribu, 2.5+ kila rezem na fete po preporuci koga od povjerenja. Kogo kaze da se bjelancevine termicki obradjuju do 20 max. 25 minuta :)
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 22, 2011, 07:34:02 PM
Na ribi okomito na liniju, napraviš dva mala reza sa svake strane, jedan 2 cm, drugi 3-4 cm od početka repa, na obje strane ribe (neka srednja veličina ribe, od porcijašice do pola kile). Ne moraju biti duboki rezovi, i riba se neće savijati.
Savijanje ribe u luk je problem više kod sitnije ribe kad se peče na roštilju, nego kod krupne.

Svježa bijela riba direktno iz mora, npr. pola kile, ne treba biti na roštilju duže od 7-8 minuta (3-4 minute po strani), možda je i to previše. Kilašica, možda malo duže, recimo 10-12 minuta. Ako je žar jaki, onda to sve može biti duplo kraće :)
E sad nekome smeta mrvicu krvi kod kostiju, ali i to je bolje nego prepečena riba.

Veću ribu je uvijek bolje na fete prerezat nego u komadu peći na roštilju ili kod nekih vrsta riba koje imaju više mliječno meso, bolje ih je filetirati na dva velika fileta, jer se na fete raspadnu, tj. rascvjetaju.

Nego, vratimo se bar na oradu, ako je već rasprava otišla u gastronomskom smislu :)
Oradu je meni doslovno šteta peći na roštilju. Ne kažem da mi nije dobra na roštilju, ali onako svježu iz mora, treba baciti direktno u vodu i napraviti dobru juhu i ribu pojesti lešo, sa dobrim maslinovim uljem. Isto je sa škarpinom, to je sve grijeh peći :)
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 30, 2011, 09:04:04 PM
Nego vratimo se tehnikama.

Trenutno možete relativno povoljno nabaviti odličan komplet pribora za match tehniku za orade (i druge ribe):
- štap Spro Jana Maisel Match 390 cm (5-20g), Fuji vodilice - po osjećaju štap je do 15 g, cijena oko 590 kn na akciji u Škorpionu (normalna cijena 850 kn)
- rola shimano catana 2500 FB, oko 260 kn
- najlon Falcon match sinking 0.14, 150 m, flourcarbon coated, oko 40 kn (obavezno na rolu staviti podlogu od nekog jeftinog najlona, tako da špula bude puna).
- udice Gamakatsu LS-3310G, zlatna boja, veličina 10, 8, 6, 7, 5 (ja lovim na 8 ili 6 veličinu uglavnom)
- match kopče za waglere Stoppioni (klizne, nemojte da vam uvale u dućanu fiksne)
- wagleri od 3,6,9 grama sa ugrađenim olovom, eventualno +1 ili 2 g sa dodatnim otežanjem, poželjno šarene i potpuno crne antene (ili lakirati šarene u crno, ukradite ženi crni lak za nokte)
- silikonski štoperi (najmanji mogući koje možete kupiti, prozirne ili što manje uočljive)

S tom kombinacijom bi trebali izvući bez problema bilo koju ribu do 3-4 kg.

Ima i odličan DAM-ov match štap, 4.20 u Bahunu, malo jeftiniji, oko 450-500 kn.

Ako više volite Owner udice, oni imaju model sa sličnim oblikom udice kao Gamakatsu LS3310G, boja je mat siva, ne znam sad napamet oznaku, bacio sam pakiranje, veličine iste. Owner nije tako oštar kao Gamakatsu, ali su ti modeli malo jači od Gamakatsua (za slučaj da se zabije u sredinu usta).

Udice vežete direktno na glavni najlon ili na još tanji predvez od 0.10 ili 0.12., ako očekujete manje ribe.


Kad orada uzima kruh, skoro obavezno krene u stranu lagano plivat i udica se u 99% slučajeva zabija u bočni rub usta, gdje nema one tvde pločice i neće vam zdrobiti malu udicu.

Kako kontrirati sa dugačkim osjetljivim štapom i malom udicom i tankim najlonom? Kontra mora biti kontinuirana, nježnija, bez velikog i jakog trzaja kao kad lovite sa bibijem ili sličnim mamcima. Kočnica na roli mora biti malo lakše popuštena, jer ako prejako kontrirate, rola mora osigurati da najlon neće pući kod prve kontre. Kod uzimanja kruha, treba kontrirati odmah čim se plovak pomakne (uglavnom će potonuti skroz, iako je potpuno klizni).
Kod izvlačenja orade, štap obavezno držati što više u zraku, kako bi što više vukli ribu prema gore, da se ne spusti prema dnu gdje je veća šansa da negdje ošteti najlon oko kamena ili se zabije između dva kamena. I naravno da nježni štap preuzima sve udare ribe umjesto najlona i kočnice.

Zanimljivo je da je orada u prvoj fazi manje borbena dok ne osjeća veliku udicu u ustima, počne divljati tek kad je privučete nakon nekog vremena blizu površini mora, ali tad je već blizu i može se lakše kontrolirati :)
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on November 30, 2011, 09:18:35 PM
Pretprošli vikend sam na istu tehniku ulovio dva lijepa arbuna, zanimljivo je da su zgrabili kuglu kruha već na pola dubine nakon bacanja, nekih 15-tak sekundi nakon što je plovak pao na površinu mora, kruh je mogao potonuti možda 2 metra (lovio sam na 4-5 metara dubine).

Istom tehnikom možete loviti i brancina, jedino treba eksperimentirati sa štoperom za fiksirati plovak na nekoj dubini ili možda pustiti da potone na dno bez štopera. Recimo sa kozicama ili sa malim živim gavunima. Brumati sa smrdljivim srdelama.
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on December 12, 2011, 10:15:43 PM
Da li netko lovi orade feeder tehnikom? Što stavljate u hranilicu? Da li zabijate udicu u hranu u hranilici ili samo klasično ispod hranilice?

Da li se netko od šaranaša sjetio raditi boile za oradu?
Title: Odg: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: stibra on December 12, 2011, 10:38:42 PM
Našao sam nešto na pijanom tvoru ako vas zanima: http://www.pijanitvor.com/archive/index.php/t-1350.html (http://www.pijanitvor.com/archive/index.php/t-1350.html)

I odlična serija filmića općenito o feeder tehnici: Matt Hayes - How to Feeder fish, Episode 1 (http://www.youtube.com/watch?v=ZCSwfTtCeRM#)
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Strici on August 21, 2015, 04:45:06 PM
Ne veseli me kad pravi i strastveni jedriličari ovdje dijele savjete kako loviti ribe. Kao da nemaju što drugo raditi kad su na brodu nego loviti i to ne baš koju, jednu od najugroženijih, oradu. I kad već, onda se i hvale, čak i slikaju.
Ima za tu svrhu forum o ribolovu na moru, pa kad neka svoja umijeća tamo pokazuju i dokazuju. I ja sam svojevremeno bio na tom forumu, to sam i danas, ali jedva aktivan, jer mi mnogoštošta u vezi ribolova i bezskruplja ne paše.
Zato me uvijek pomalo štrecne, kad vidim da se ovaj ovdje topić podosta otvara i čita.
Nekako mislim da su ovdje nautičari više orijentirani jedrenju i prirodi, da se pomalo i lovi riba, je skoro pa i normalno; ali da se baš otvaraju topići kako se može bolje uhvatiti koja riba, mislim da bi se to trebalo izbjegavati, a svoje znanje znalački na drugim temama pokazati.
Mnogi su i premladi da bi im bilo jasno gdje smo i kakvo nam je "sve u moru", kakvo je nekad bilo, i kakvo nam se piše, odnosno kakvo je već sada. A koliko su premladi, ali i ne i samo premladi, neka se trgnu i malo "skalaju", neka misle na sutra, da im djeca bar još u moru nešto vide. Neka shvate ono "kad ja u penziju, barčicu pa uhvatim kilo ribe....", da toga više nema, i kako će sve manje biti. Tako ako se već lovi riba, pa što se onda još hvaliti. Ako već hvaliti, onda se hvali kako si nadmudrio nekoga tko ima više u glavi nego ti, neš ti mozga od ribe, pa ju prevariti.
Tako pustite nek love oni koji od toga moraju živjeti, ionako im je život gorak, a vi ako već, nemojte se još i hvaliti.
Koliko god da ne volim ribu iz uzgoja, tu i tamo je moram spremiti, a jer je prevelika mojoj supruzi i jesti. I osim da nije jeftina, ispeče se perfektno, to orada o kojoj se ovdje priča, tako da kupnjom iz uzgoja, jedna je više ostala u moru, imala ikru i možda se pomnožila.
Imajte samilosti prema moru, i svemu u njemu; ionako je preiskorišteno i samo je pitanje koliko, odnosno do kad će nam potrajati. :icon_scratch:

(http://up.picr.de/22882003jt.jpg)

Iz uzgoja naravno, dal je lošija nego ona iz prirode, možda kad bi se usporedile. Al nemora baš u guzi svršiti sve najbolje od najboljega. Kao da si ti nešto bolji od drugih :laughing7:
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: kmekme on August 21, 2015, 06:15:43 PM
Molim moderatore da obrišu ovaj spam Stricija. Hvala.
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: pija mali on August 21, 2015, 07:07:47 PM
Strici slažem se s tobom, mada me ovim postom podsjećaš na kataklizmičnu gĐu. Šeparović, nažalost u mnogočemu ste u pravu. ali da se vratim na ovaj post, ja ipak nemislim da ugroza stiže od tunje nautičara ješke koje hoćeš, ronjenja ili kakve vrše, dapače i to je dio podneblja i folklora. nitko ne govori da treba potuć sve što vidiš i ne vidiš, nitko ne govori da treba bacit ćiket (i toga ima) ili potopit prangal od 1000 udic. samo je istina da mi ne pada na pamet ić u peškariju i platit kilo ribe 300kn, za mene je srdela (delikatesa). ali da ne mogu ulovit arbunića i sl. bez grizodušja , ma dajte :angel4:
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Damir s on August 21, 2015, 07:37:03 PM
Od par udica nece se istrijebiti riblji fond. Nekada dok sam plovio na Nedlod Everestu stali smo uz otoke u blizini Jemena bacili sidro u sat vremena znali smo izvuci 1500 Kg ribe kernje palamide poslje je bila festa filipinci i mi Hrvati (jos imam na vodeokaseti snimak) a onda su dosli Rusi i poceli orati dno i to je kraj svega. Isto tako spanjolci oru ispred Senegala pa na gore. U Hrvatskoj sam samo jednom ulovio i to na sablicevu malu zastavicu i to zakacio je za hrbat. Nemojte misliti da jedenjem uzgojene ribe spasavate riblji fond on ga unistavaju sustavno radi zarade, ovdje u Belgiji ribari dobiju par centi po kili i moraju je prodati veletrznici nema ribarnica kao kod nas ili u Spanjolskoj. Umjetno uzgojena ribana puna je antibiotika i ljekova, hrane je sa smjesom isto kao i pilice zna se dogoditi da imaju crve i da je opasna za prehranu, ali to je dio danasnjeg standarda koji svi mi placamo ali je kupujemo je i jedemo sve vise.

Ja sam pobornik da svtko tko plovi na barki ima pravo loviti ribu za svoje potrebe , na kraju bacamo ostatke hrane i ribe to pojedu znaci pridonosimo prirodi (smece nosim nazad u marinu) Za povratak u Hrvatsku planiramo kupiti pribor za ribolov da si popravimo jelovnik ako sto uhvatim, bar se nadam ne samo jesti pastu i konzerve.
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Mala od portala on August 21, 2015, 07:43:29 PM
Molim moderatore da obrišu ovaj spam Stricija. Hvala.

Forum je mjesto gdje se razmjenjuju mišljenja i gdje svatko iznosi svoje. Pa i onda kada se ne slažete s nekim, to nije razlog da se nečije mišljenje briše jer nekome ne odgovara.
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: kmekme on August 21, 2015, 08:33:33 PM
Molim moderatore da obrišu ovaj spam Stricija. Hvala.

Forum je mjesto gdje se razmjenjuju mišljenja i gdje svatko iznosi svoje. Pa i onda kada se ne slažete s nekim, to nije razlog da se nečije mišljenje briše jer nekome ne odgovara.
Radi se o očitom spamu koji nema veze s temom i zdravim razumom. Ako netko želi pisati protiv ribolova i lova općenito i sugerirati da jedemo iz konzuma hranu najblaže rečeno upitne kvalitete za zdravlje, nema problema, ali neka otvori svoju temu.
Ova tema je kao što joj i naslov kaže "Tehnika lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)".
Evo, to je moje mišljenje.
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Y40 on August 21, 2015, 10:18:48 PM
Moram reći, da se i ja slažem s kmekme-tom. Suzdržati se od komentara ako ti nešto nije po guštu je isto lijepa vrlina. Ja sam strastveni jedriličar ali poštujem one koji to nisu a zanima ih na primjer ribolov. Pa neka pišu o svojim iskustvima i djele znanje. Šta ima u tome loše. A ako netko ne voli loviti i jesti ribu neka ne otvara temu. Ništa lakše.
Title: Re: Tehnike lova na oradu (komarču, podlanicu, ...)
Post by: Gec on August 23, 2015, 04:50:31 PM
Mene jako zanima ova tema, iako sam riječni ribič od malih nogu sa lijepim uspjesima, na moru sam totalni početnik. Pokušao sam svašta sa kruhom i ultrapreciznim priborom bez plovka....kao uloviti ću nešto na brzinu za lakši ručak za nas dvoje....malo morgen :violent1: ulovim jednu ribu a nema druge ni za lijek. Problem je finog pribora kad imalo zapuše sve se mrsi, ne možeš zabaciti itd. Na kraju sam odustao od kruha kao meke, mislim da nema ništa bez mesine na udici, čitao sam da je za Oradu dobar Volak, nabrao sam par komada, složio "grunt" sistem sa prolaznim olovom, stavio gore meso od Volka, otpustio sam 3-4 metra najlona da slobodno visi. Nakon desetak minuta je tako drmnulo da je skoro rola sa štapom završila u moru, nisam stigao reagirati jer sam bio na drugom kraju broda. Imao sam premalu udicu, zato se vjerojatno nije zakačila, treba staviti br. 1-3 i hrgu mesine, navodno da prolaze i kocke tvrdog sira 2x2 cm. Tek sam počeo i namjeravam se specijalizirati za ovu ribu, ako što uleti javljam ovdje svakako :icon_biggrin:
E da, od Volka se prsti pofarbaju tako da ih ne možeš oprati sa ničim par dana pa pazite.