NESRE?E, NEZGODE I INCIDENTI NA MORU

Autor Strici, Ožujak 16, 2020, 03:48:46 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Citat: pelig  u Rujan 07, 2022, 08:38:59 PRIJEPODNEZaista nevjerojatno o?uvan. Tim više što je prije potonu?a bio zdrobljen nanosima leda!
O?uvan je zbog hladnog mora. :icon_scratch:

Baš danas slu?ajno naletjeh na HRTi ?etvrti program, prikazivali seriju "Tajne Jadrana" poznatog redatelja Marija Saleta, pa me uhvatila nostalgija.
Negdje sedamdesetih i koju godinu snimali s mnogo poteško?a traže?i KuK SMS Szent Istvan s vanjske strane Premude, tamo u visini seoceta Krial.

Ovdje pluta pred Fažanom

I nikako da ga na?u. Mi smo u to vrijeme mjerili u podru?ju Olib, Silba, Premuda, pa nas je Saletto zamolio za pomo?, pa smo im i pomogli.
U to vrijeme imali smo precizne Kelvin Huges dubinomjere, ne za te svrhe potrebni mislim Atlasov Ehotral, nego vrlo precizni Kelvin Hughes, ali s dava?em koji je bio postavljen za hidrografska mjerenja,  potpuno okomito u odnosu na površinu mora. Dakle vrlo precizno u decimetre, ali samo to?no ispod dava?a; "pegle" kako smo ga nazivali. Da bi našli potopljeni brod morali smo ploviti to?no iznad njega.
Mislim da smo ga tražili dva dana. I našli ga, koliko se sje?am na ravnom pjeskovitom dnu, nekih 65 metara dubine, odredili sekstantima poziciju s dva horizontalna kuta i kao mi otkrili gdje je potopljen.
Muda orlova bi našli, da nam neki ribari nisu pri?ali gdje im zapinju mreže, pa ono tuma?ili po ribarskoj navigaciji "kad se ona punta pokrije s onim zidom, ili brdom, zvonikom..itd", pa ti razumi kad si na moru to bez njega :icon_tongue:.
 Svejedno kako god "iglu u stogu sijena" smo našli i dobro se sje?am 9,5 milja od kapelice Krijal, smjer ne?u re?i, jer sam ipak pravi zaboravio, ali udaljenost je to?na.
No ve? sam o tome pisao, ne znam gdje i što, ali da je na torpediranom i potopljenom bojnom brodu kao mornar artiljerac bio i moj po mami djed i preživio, jer nebih sada ovo pisao.

U toj oklopljenoj bateriji je bio moj djed artiljerac

Ako na?em možda ?u koju rije? više o toj nesre?i na moru.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Sve bruji o ošte?enju plinovoda "Sjeverni tok", a zadnja novost je da je ošte?en i na ?etvrtom mjestu.

Neke pametne glave su  mudro "dijagnosticirale" da je to sabotaža (diverzija kako ja to nazivam), pa se silno naga?a kako i tko je to napravio. Uglavnom zasada se još nisu javili pravi stru?njaci jer i sami nisu stigli sve pregledati, a da se zasigurno ve? dobrano istražuje budimo više nego sigurni.
Tako se za sada od  "velikih" stru?njaka naga?a: podmornica doronila i obavila "ra?u", podvodni dronovi to uradili. Pa doronili diverzanti postavili eksploziv i oštetili mislim Fi 140 cm cijevi plinovoda.
Tako i ja kao neki samozvani veliki "stru?njak" mislim sli?no, ali isto mislim da neka velika podmornica nije doronila do plinovoda iako se spominje da su se neke ruske motale tamo negdje okolo naokolo.
Pa si mislim na mnogo malih diverzantskih, koje pak imaju sve iole ozbiljnije mornarice (jednu sam prije par tjedana malo opisao), da se takvom ili takvim sli?nnim neotkriveno (jer su premazane slojem za neotkrivanje od PEL-ova) iskrcale diverzante, pa ih nakon toga ukrcale i nestale, a daljinski se detoniralo :icon_scratch:.
A tko, e to se i dalje naga?a. Kona?no sam pro?itao da je netko spominjao i Amere, skoro pa nevjerojatno :icon_scratch:, ali ipak danas se zbog profita prave grozne svinjarije.
Nadam se da ?e se ipak doznati prava istina, ako ne odmah, onda kad tad.
U svakom slu?aju to se dade popraviti, ali nažalost ne lako i ne tako brzo, naravno skupo "ko svetog Petra kajgana".
To što je skupo, Nijemcima svejedno ionako tiskara novca radi punom parom (bi mi muda orlova dobili tamo neke silne milijarde da ih nisu natiskali), a kad je Euro toliko "skliznuo", dva tri postotka više nije greda.
Nego za tehni?ki zainteresirane, pogledajte jednu od metoda popravljanja ošte?enog plinovoda prije sedam godina na drugoj strani zemljane kugle, Jakarta plinovoda.
Veoma dobar i zanimljiv video: 
https://youtu.be/EkfY_N94Dy8  
Reparier Jakarta-Pipeline
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Prije dva tjedna ovo se dogodilo u jaht luci "Port Charlotte " na Floridi. Pa onda da kod nas nije "paradise" :icon_joker:

Pa da motornjaci u suhom vezu u takvim situacijama ne prolaze bolje!!!

Strici

"Istraživa?ki brod FUGRO BRASILIS od 17. prosinca, s ograni?enom manevarskom sposobnoš?u, istražuje kraj obale Gvajane i Surinama. Prijavljeno da je onesposobljen i da je plutao 31. prosinca...."

https://www.fleetmon.com/maritime-news/2022/40673/dutch-research-ship-disabled-adrift-guyana-coast/

https://www.fleetmon.com/vessels/fugro-brasilis_9627423_8217301/

Eto kako tko mi pregrmjesmo prelazak u Novu Godinu, a ovi ostadoše oko križi?em ozna?ene pozicije. Ju?er javili da nakon dva tjedna ograni?enih manevarskih sposobnosti plutaju bez pogona.

Iako jako daleko, osobno meni je novost zanimljiva, jer sam i sam sudjelovao  u sli?nim istraživanjima; naravno izdaleka ne tako daleko.
Za sada nema nikakvih novosti, pogotovo ne kako "burno" su do?ekali "Novu..."

Strici

Ju?er nave?er je još pisano (pored i u nekoliko drugih žurnala) u o tom istraživa?kom brodu, danas, nigdje ništa, nestalo svi izbrisali.
Vjerojatno su popravili motor i otplovili, pa je netko dovoljno "mo?an" naredio da se to o tom istraživala?kom brodu izbriše.
Kako sam osobno znatiželjan što je s istraživa?ima, posadom i brodom, priupitao sam redakciju.
Prije par minuta mi je umjesto odgovora stigao sljede?i link:   https://www.portvancouver.com/about-us/competitive-advantage/breaking-bottlenecks/?utm_source=GCaptain&utm_medium=banner&utm_campaign=ep-four&goal=0_f50174ef03-c9d6a2e2ec-170291198&mc_cid=c9d6a2e2ec&mc_eid=156d346a58     pa ako koga zanima uvijek se štogod zanimljivog na?e.  :icon_scratch: