Život u dubinama mora

Autor Maestral, Prosinac 12, 2019, 09:15:31 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Maestral

Gledaju?i ovaj prikaz nemalo sam se iznenadio, do kojih dubina mogu da zarone traže?i hranu neki sisavci!

https://neal.fun/deep-sea/

traktor

Da , ludnica da izdrze > 250 atmosfera a treba biti i dugo pod vodom. U cemu je kvaka? pero bi rekao da koriste wrap pogon  :icon_smile:.

pelig

Meni ne?e otvoriti link, pa ne znam o ?emu se radi. Ipak pretpostavljam da se radi o ulješurama jer one su sisavci poznati po dubokim uronima. Kod njih je tajna u vorvanju koji ima sli?nu funkciju kao oni prsluci za izjedna?avanje tlaka kod ronioca.

traktor

Prsluci i izjedncavanja tlaka je jednostavni fizikalni problem. Pohrana i prijenos energije je drugi par rukava. Mistika je neznanstveno objasniti znstveno. Svi problemi su znanstveni problemi mavali mi ne mavali.

pero

Citat: pelig  u Prosinac 13, 2019, 10:44:58 PRIJEPODNE
koji ima sli?nu funkciju kao oni prsluci za izjedna?avanje tlaka kod ronioca.
Koji su to prsluci koji izjedna?avaju tlak kod ronioca ?
Iz svog skromnog iskustva ronjenja 50 godina ,ti prsluci samo služe za održavanje razine dubine i ravnoteže pod morem i lakšeg rekreativnog ronjenja jer na njima je postavljena ronila?ka boca i lakše je spuštati se u dubine i pomaže kod lakšeg izlaska napuhivanjem.
Nemaju nikakav u?inak izjednja?avanja tlaka kod ronioca,on to sam ?ini puhanjem kroz nos ili ...i tako izjednja?ava tlak.

Jedino ako nisu nešto novo izmislili ko ovo

https://youtu.be/fkxxDScJDQM

pelig

Pero, ja ti nisam ronioc, pa sam se vjerojatno krivo izrazio. Ispravno bi pretpostavljam bilo za reguliranje uzgona. Dakle ono kad se spustiš u veliku dubinu, pa ti se uslijed pritiska stisnu plu?a i smanji uzgon, pa postaješ teži od vode. I onda upuhneš u taj balon-prsluk malo zraka, pa si opet na neutralnom uzgonu. Bar sam ja ?uo da se to tako radi?

traktor

pelig,mislim  da si se opet 'krivo izazio'. Pluca se s dubjnom 'stiskaju' kod ronioca na dah.(a prsluk kod ronioca na 'boce')  Mene intrigira metabolizam/energija jer uroni sigurno traju 'par sati' a lignjuni ne ulijecu sami u otvorena usta nepomicnih uljesura.  :icon_biggrin:

Damir s

Pa na prsluku nema nikakvoga ventla za prikljucak boce ustvari je prsluk pomocno sredstvo za ugodnije nosenje boca i u njega je ukomponorani fiksni prikljucak za bocu i dihalicu a moze se staviti olovo u vrecicama u dzepove. Jednostavno da ne mora se kramati sve stvari tu je na prsluku sve sto vam treba. Bar tako je prsluk koji ja posjedujem

Verstuurd vanaf mijn HUAWEI VNS-L31 met Tapatalk

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

pero

Ronila?ka jakna - prsluk ili kako god ga vi nazvali a ronioci nazivaju BCD išto zna?i *The buoyancy compensation devices (BCD), are the devices that give a scuba diver control with their buoyancy during a scuba dive.*
Svaka moderna BCD je spojena na first stage ,ventil koji se spaja na ronila?ku bocu je zrak iz boce (može i puhanjem ronioca) inflator, napuhava jaknu a potezanjem inflatora se otvori inflator ventil i ispusti zrak iz jakne .
Ona pomaže održavat ravnotežu buoyancy dok ronite.
Selja?ki opisano ,kad idete zaronit,ispustite zrak iz jakne i idete u dubine,što dublje to brže idete,da bi usporili pad ,pritisnete pucu na inflatoru i iz boce do?e zrak u jaknu i ona vas ko?i ,kad dodete na željenu dubinu ili .namjestite ravnotežu i  onda ste neutralni i uživate traže?i jastoge,hlapove,amfore i ... :angel4:
Kad do?e vrime izlaska onda  dodate malo zraka u jaknu i ona vas diže prema gori,trebate pazit da ne izlazite brzo ,18 metara u minuti jer ina?e niks gut.
Triba li jos opisat ?