Elektri?na instalacija na brodu i akumulatori.

Autor dmeter, Kolovoz 15, 2018, 09:14:10 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dmeter

Ovo administratoru pišem fali ova tema.
Pa ?emo po?eti pisati i o tim problemima, solari,akumulatori kablovi itd.

Damir s

Evo internacionalni standard za elektricne instalacije na brodu:

https://drive.google.com/file/d/1EIKbXbT9pJTUGcbWD-RMsae3vOw4a03R/view
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

pelig

Odli?na tema jer i mene zanimaju svojstva akumulatora. Jedino bih predložio da se slovo A u naslovu promijeni u a jer nije u duhu hrvatskog jezika.

more

HVALA Damir s, kao da si znao što mi, a i nam, jako fali!

Bagus

Pa, da podijelim iskustvo ako netko ima taj problem.
Imam Yanmar 3GM koji je imao svoju volju. Nekad pali iz prve nekad iz pete. Dva sata prije regate nije dsvao zivota. Akumulator kupljen ovog proljeca. I sta sad? Jurim u ducan, kupim novi aku i kres. I nista. Pogasim sve sklopke ma brodi i drzim fige. Ovaj puta upali. Vratim se na brod nakon tjedan, hocu ga upalit, ali nista. A akumulator pun.
Dosao mi elektricar, napravio relej i sad pali iz prve. Cak i nakon mjesec dana mirovanja. Sljedeci korak mi je sredit zice oko motora i sklopke i probat nac dobro solarno rjesenje da se rijesim zice skraja i punjaca baterija.
U strojoprometu sam nasao povoljno inox cijevi i sad sam u muci projektiranja nosaca za solare.
Planiram uzet dva od 100W

estan

Ja sam svojevremeno imao pentu Tomos 10 s elektro paljenjem. Motor bi uvijek kresnuo bez problema, osim kada je bila neka gusta situacija, tj, kada bi vanka bilo puno vijetra i vala pa bi u valu ili porat uplovio na jedra i onda o?ekivao da ?u nabrzaka na klju? upalit pentu i u neki vez ili dobru poziciju za sidrenje uploviti na motor. U takvim situacima anlaser redovito nije htio da okrene , a za palit s ru?nim pokreta?em nije bilo mjesta za potegnut konop, ve? se morao namotati drugi konop oko zamajca, a za to nije bilo vremena. Ne bi preostalo ništa drugo nego manevar uplovljavanja dovršiti na jedra. Tek kada bi jedrilica bila vezana ili usidrena, pokušao bih ponovno okrenuti klju? i anlaser bi veselo propjevao i penta kresnula iz prve.

Damir s

Ja ti prije ulaska u marinu na vanjskom lukobranu zapalim motor jer se jednostavno ne zelim nalaziti u situacij da moram panicariti. Problem je da IJmuiden je dosta ferkventan ulaz za brodove i da sebe i druge  ne dovedem u opasnu situaciju. Znam doci skoro do marine na jedra i pred sam ulaz ih oborim ali motor mora raditi jer zna sruja biti ponekad povoljna a ponekad je kontra.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)