Code zero ili genaker?

Autor Eventum, Travanj 17, 2018, 08:24:03 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Eventum

Pozdrav,
dilema je koje jedro uzeti na obiteljsku jedrilicu 37 stopa - genaker ili code zero?
Uglavnom se radi o jedrenju u dvoje ili ?etvero, ponekad neka fažol regata.

hidrotherapy

Sve ovisi što želiš dobiti.
Tako?er nisi naveo koji gennaker, 1, 2, 3 ili 4?
Code 0 omogu?ava manji kut jedrenja u vjetar od bilo kojeg gennakera.

Leo

Uzevši u obzir namjenu bilo bi zgodno u varijanti sa rollom

hidrotherapy

Je, ali roll sistem košta kao još jedno jedro.

Leo

Ne baš, ali istina je da je skupo.
S druge strane omogu?ava mu korištenje jedra sa malo ili neiskusnom posadom , zna?i puno ?eš?e .

I mislim da mu je možda korisniji Code0.
Po laganom vjetrovima omogu?ava mu "penjanje" a po ja?im vožnju "nizbrdo"

hrvoje

O kojoj jedrilici je rijec ?
koja jedra vec imas na brodu ?
Ako vec imas neki spinaker ili slicno onda je code0 bolji izbor
ako nema s onda definitvno genaker

Damir s

Moras znati sto zelis koje podrucje da ti to jedro pokriva (koja jedra imas na brodu i koja podrucja ona pokrivaju) i koliko para zelis investirati, pokusaj naci na internetu istu jedrilicu ili vlasnika  sa jedrima koje ti zelis nabaviti i kako se ponasa. Ili da dobijes polar diagrame za ta jedra.
http://jieter.github.io/orc-data/site/index.html?#NED8119
Gledaj obavezno ako financijski mozes podnjeti za rolu jer je jednostavnije i brze jednostavnije se rukuje i krati a jedra duze traju (manje zauzima korisnog prostora na brodu). Imas i onaj leptir sistem koji ima nas Joso na Hreku koji je interesantan samo moras naci rolu sa stangom koja ima dva kanala.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Maestral

Za takvu jedrilicu i posadu CodeO, obavezno sa rolom. To je veliko jedro i raditi bilo koje virade bez rola skoro je nemogu?e bez uvježbane posade.

Ursa Major

sa Code jedrima može jedriti i niz vjetar, makar nisu zamišljena baš za tu namjenu
pogledaj malo
https://northsails.com/sailing/en/sails/types

traktor

"sa Code jedrima može jedriti i niz vjetar,"

Ovo na temu code zero jer sam u ponedjeljak samo s njim plovio na povratku iz Splita u Sukošan po jugu od 15-20 ?v . Na zapanoj obali splitske rive ujutro je bilo dosta štige. Isploviti uz bo?ni vjetar nije bio preveliki  problem jer su  security de?ki s kraja  super asistirali.
Ispod ?iova je bilo malo traženja ali poslije Drvenika brod je plovio kako se samo zamislit može.
Negdje od po?etka Zlarina pa do Tijata pojavio se Siskejp s crnim  spinakerom. Ja sam bio na pola  puta a oni su me u taj sat dva  vremena  križaju?i niz vjetar( puhalo je od levanta na tom podru?ju) stigli i prestigli pa su po nekoj logici bili dva puta brži. Brzina vjetra je bila oko 16 -17 ?v.
Zašto pišem. Da bi volio da i oni daju neki komentar jer sam siguran da su prepoznali Hreka. Naime, ja sam jedrio pravocrtno. Jedriti s code zero niz vjetar se može ako brod nije pre brz a hreko je jedrio cc 7 ?vorova. Oni su pretpostavljam jedrili 13-14 ?vorova. S tom brzinom se niz vjetar ne bi moglo jedriti s code zero, trebalo bi se debelo 'križati' da bi se stvorio kut prividnog vjetra povoljnog za to jedro. Nadam se da nisam napisao neku glupost kao ono na Boat design netu kad sam foilove nazvao daggerboardima. :icon_biggrin:
Da zaklju?im, s code zero se može jedriti niz vjetar i ako je brod lagan i brz treba se ?esto ‘gajbati’ da bi vmg 'došao do izražaja'