Cudna nevera Hvar 21.07 2016

Autor dmeter, Srpanj 22, 2016, 04:35:06 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dmeter

Otok Marinkovac i otok Planikovac
no? 21.07
Hvarska luka naravno puna,sidrim pod jakom maestralu izme?u Marinkovca i Planikovca.
Naravno znam za jaku struju,ali oko mene je bilo oko 60 brodova.
Sve sam po PS. obavija ukopa sidro,zaronija i pregleda itd.
Žena i posada bi više na Planikovac i vezali se na obalu ali svih sam ih odjebao,jer znam da burin koji ?e do?i s no?i zna biti neugodan.
Okrenija slab burin a ja sam na sidru za maestral ali znam da je jako sidro nisam reagirao(greška)jer mi se nije dalo,pono? dolazi francuz i sidri se prema buri,sve u redu natira me je da u pola no?i dižem sidro i bacim ga ponovno prema buri.sri?om mjese?ina je sad je oko nas 100 brodova.taman sam bacija sidro kad jaki reful bure mi o?e iš?upat bimini,skupim bimini i po?inje šou,na Planikovcu super jahte u super jedrilice (20-40 metara)prooralo im sidro ?uju se pani?ni glasovi zazivanje upomo? uglavnom svi pometeni u jednu gomilu,zapetljani lanci,sudari ta ogromna jedrilica sa posadom na sikama kolumbom,nakon 1 ure se bez ve?ih ošte?enja su se iskoprcali. ostalo na sidru samo 5-6 brodova koje nisu drugi natirali na bijeg.Ja  sam ina?e bija spustija lanca oko 50 metara tako da sam sad ja francuzima došao na 5 metra namjerno nek se sad oni seru u ga?e sad sam ja njima preko njihovog lanca.Ali na kraju sam se smilovao pa sam im bacija moj konop da se veži na mene jer im je sidro prooralo i tili su i oni pobje?i ali meni se nije dalo dizati moje sidro njihova jedrilica je 45 stopa,?arter naravno.Pošto je meni sidro preveliko za mene dosta isto mi je odgovaralo više optere?enja na njega da ode dublje . oko 3 sata okrenija zapadni vitar maestral usrid no?i eto nas na drugoj strani.sri?om i francuzi nisu spavali otpustili moj konop ja skratija lanac na 40 metara da ne udari drugu jedrilicu na muringu,niti sam se vratija odjednom okrenija vitar na slabo jugo eto nas sad na srid kanala,malo kasnije opet zapadnjak,pa slabi burin u zoru sa par refula bure.ujutro bonaca skoro pa totalna.Cilo vrime anchor alarm mi je bija namješten na 18 metara i nije mi cilu no? dao spavati.Sri?om s menom je bija moj pas kad bi alarm se upalija on po?ne lajati i takore?i me budi,jer muzika od alarma je prva pomo? a on je alergi?an na taj zvuk.Ujutro kad sam izvadija sidro na njemu najmanje 0,5 m3 posidonie,ogromni buseni sa korjenom,ode 15-20 godina rasta.Odabir kobra 2 sidra je bija pravi pokodak,ipak ono jedino probija busene trave ,jedina mi je greška šta sam kupija 25 kg sidro što je sidro za 20 metara brod a ne 12 metara pa ga motor teško startno zakopa,ina?e sidro sam testirao na 60 ?vorova bure podloga muljevita drži bez problema jedino potoni 1 metar ispod površine pa sam ga jedva izvadija vani.Sad moram kupiti novi lanac jer ovaj je ipak 12 godina star.

Mala od portala

Zanimljivo iskustvo, Dmeter.  :icon_thumleft:

Nešto sli?no, možda u manjoj mjeri, doživjeli smo i mi u uvali Artatore (M. Lošinj) negdje oko 6. ili 8. kolovoza, ne sje?am se to?no datuma. Nagli neverin s jugozapada s poprili?nim valom napravio je kaos na sidrištu jer je Artatore otvoren na tu stranu, nekolicini velikih motornjaka zaoralo sidro, jedna je skoro završila na sikama usred no?i. Bilo je bježanja, presidravanja, panike, bježali su i veliki i mali, ali na sre?u sve je dobro prošlo i nije bilo štete. Izgleda da mnogi ?arteraši jako podcijene i more i vjetar, a precijene svoje nauti?ko znanje. Naša dva sidra (malo poja?ani tandem) dobro ukopana u pijesak na nekih 9 ili 10 metara dubine sa 50-ak metara lanca odradila su posao besprijekorno, ?ak i nakon što nas je dobro zavrtilo kad je okrenulo prvo na sjeverozapadnjak pa kasnije pred jutro i na buru.

Sve u svemu ?udno ljeto sa puno jake buretine. Izgleda da sve jasnije osje?amo klimatske promjene. :angry2:
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

dmeter

Citat: Mala od portala  u Kolovoz 21, 2016, 12:35:24 POSLIJEPODNE

Zanimljivo iskustvo, Dmeter.  :icon_thumleft:

Nešto sli?no, možda u manjoj mjeri, doživjeli smo i mi u uvali Artatore (M. Lošinj) negdje oko 6. ili 8. kolovoza, ne sje?am se to?no datuma. Nagli neverin s jugozapada s poprili?nim valom napravio je kaos na sidrištu jer je Artatore otvoren na tu stranu, nekolicini velikih motornjaka zaoralo sidro, jedna je skoro završila na sikama usred no?i. Bilo je bježanja, presidravanja, panike, bježali su i veliki i mali, ali na sre?u sve je dobro prošlo i nije bilo štete. Izgleda da mnogi ?arteraši jako podcijene i more i vjetar, a precijene svoje nauti?ko znanje. Naša dva sidra (malo poja?ani tandem) dobro ukopana u pijesak na nekih 9 ili 10 metara dubine sa 50-ak metara lanca odradila su posao besprijekorno, ?ak i nakon što nas je dobro zavrtilo kad je okrenulo prvo na sjeverozapadnjak pa kasnije pred jutro i na buru.

Sve u svemu ?udno ljeto sa puno jake buretine. Izgleda da sve jasnije osje?amo klimatske promjene. :angry2:
Evo ja se ju?er vratija doma da operem robu i sutra idem opet u buru.I ovi put opet na hvaru ja se vra?am ujutro a jedna bavarija 50 zaavezana za mene ustravljen škotlan?anin izvinjava se ali sidro mu prooralo i on se veza za mene.burin bija 5-6 ?vorova. Ujutro je diga sidro a ono sidro danfort od 10 kg za brod od 50 stopa.Koja budala tako opremi ?arter brod.
Ali više ne?u to tolerirat nego kidam konop bez pardona. u mene je lanac 8mm i on može puknut jedva je dovoljan za mene na 60 ?vorova šta da je zapuhalo.
Nekog našeg sa jedrilicom 8-9 metara ?u tolerirati ali njima ne triba pomo?.

dmeter

Opet me opalila jutros nevera 55.59 knots. sve skupa oko 4 sata ujutro do 5 sati

dmeter

Ja stvarno ne znam di mi je pamet bila.
oko 17:30 17:45 Sam isplovija iz splitske luke prema bra?u i nagovorili me za hvar.
u hvar sam došao u 19:10
Prosje?na brzina na jedra skoro 14 ?vorova(nisam ni zna da bavaria može glisirat) i sve sam morao ru?no biti za kormilom.Na izlazu iz Splita brzina je bila 30 ?vorova,malo u kanalu i po 65 ?vorova,izme?u hvara i braca 76 ?vorova. jedno 5-6 puta nemam pojma kako se nisam prevrnija. Ostatak prijatelja nije mi virovao da sam stigao tako brzo,pa sam morao slikat se i poslat im sliku.na?e na moru prvi put da sam bija sam na ruti. jedno 3 jedrilice na motor su bižale u Milnu i jedan katamaran od 20-25 metara na jedra je jedrija,jedan gumenjak

Brale

Citat: dmeter  u Kolovoz 22, 2016, 11:14:25 POSLIJEPODNE
oko 17:30 17:45 Sam isplovija iz splitske luke prema bra?u i nagovorili me za hvar.
Prosje?na brzina na jedra skoro 14 ?vorova(nisam ni zna da bavaria može glisirat) i sve sam morao ru?no biti za kormilom.Na izlazu iz Splita brzina je bila 30 ?vorova,malo u kanalu i po 65 ?vorova,izme?u hvara i braca 76 ?vorova. jedno 5-6 puta nemam pojma kako se nisam prevrnija. Ostatak prijatelja nije mi virovao da sam stigao tako brzo,pa sam morao slikat se i poslat im sliku.na?e na moru prvi put da sam bija sam na ruti. jedno 3 jedrilice na motor su bižale u Milnu i jedan katamaran od 20-25 metara na jedra je jedrija,jedan gumenjak

Koliko posade si imao za tu avanturu, koji vjetar na ruti, pogotovo pri tim udarima izme?u Hvara i Bra?a?
Odli?an brzinski prosjek za tvoj brod, pretpostavljam sa vrlo malo odrolanih krpica..

dmeter

Citat: Brale  u Kolovoz 23, 2016, 06:48:47 PRIJEPODNE
Citat: dmeter  u Kolovoz 22, 2016, 11:14:25 POSLIJEPODNE

Koliko posade si imao za tu avanturu, koji vjetar na ruti, pogotovo pri tim udarima izme?u Hvara i Bra?a?
Odli?an brzinski prosjek za tvoj brod, pretpostavljam sa vrlo malo odrolanih krpica..
Posada ja sam
Putnika 5
Rigali samo dvojica
A ostala troica uprednju kabinu se sklupcali
Kad smo dosli uhvar dvojica uzeli hotel i sad je problem kako se vratit na kopno jer se boje i trajektom do splita.
Jedra 100 genova otprilike imam 130.
Prije hvara otoka genova 50% glavno oko 30  %
Smanjija bi jedra ali nas je bacalo po 50 metara livo desno i nisam ima kome ostavit kormilo a autopilot je prespor ineucinkovit

Damir s

Hi dmeter:

A ti promjeni autopilot ako mislis tako navigavat.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

dmeter

Citat: Damir s  u Kolovoz 23, 2016, 08:27:02 POSLIJEPODNE
Hi dmeter:

A ti promjeni autopilot ako mislis tako navigavat.
Ne postoji autopilot koji po toj snazi može držati pravac prema mom standardu.Ja sam velik 2m timun je 105 cm i kad udari reful ne mogu svom snagom okrenit timun par cm.U rukama osje?aj ko da je list kormila blokalo i možeš ga pomicat samo par cm, a u drugu stranu vu?e ko da je kit zapeja za list kormila.Šta re?i probajte jedriti na udare bure 70-80 cvorova.To je takav gust da se to ne moze opisati.Jedino mi je prisilo posli biti na sidru,sidro nije oralo ali ne mozes mirno spavat.alarm se upalija samo jednom jer je minjalo bura na tramontanu.resetira alarm .

Damir s

Stavi hidrauliku pa ces vidjeti razliku ona ili radi ili lomi i ne popusta a trecega nema. Mala hidraulicna pumpa i mali cilindar
rade super . Ja imam stari Autohelm 4000+ na timunu kojega ne mislim mijenjati dok ovako radi  i ovdje na sjeveru sa 35-45 cvorova nemam problema  sa timunom  ovakvim jedino mi je problem po tom vremenu uci ili izaci iz marine. Mi ovdje na otvorenom moru nemamo udare vjetra ovdje je vjetar uglavno konstantan barem ono sto sam ja dozivio. A kada dimi da cupa stabla onda ti ja i supruga sjedimo  kuci i uzivamo pa poslje kada nadjemo slobodno vrijeme odemo pogledati naseg LUCKYa u kakvom je stanju nakon nevremena uglavnom moramo pomesti pijesak kojega zna nanesti stvarno puno i oprati ga.
Moj prijatelj u Kostreni ima Finclipera 34 i stari autohelm 7000 sa hidraulikom i mogu ti reci da radi super za nase vremenske uvjete dolje.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)