Author Topic: NAPIŠIMO NAZIVE  (Read 48779 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Leo

• Guest
Re: NAPIŠIMO NAZIVE
« Reply #80 on: September 09, 2015, 04:19:29 PM »
ono sto pokusavam rec da je neprakticno i nekorisno pokusat primijenit stare nazive za elemente koji na starim/tradicionalnim brodovima nisu postojali ili su imali bitno drugaciji oblik i funkciju.

Offline Damir s

• Admiral
« Reply #81 on: September 09, 2015, 05:32:03 PM »
Imas pravo Leo moze se neke stvari nazvati po starim naziivima koji ne odgovaraju situaciji danas. Novo doba nove tehnologije ljudi koriste druge nove i strane rijeci ma koliko se mi trudili da koristimo stare rijeci. Svatko koristi sto zeli ali je najbitnije da se mi svi razumijemo. :dontknow:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ćete dobro sjećanje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbjeći kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Offline pelig

• Barba
« Reply #82 on: September 10, 2015, 07:34:17 AM »
A meni se pak čini da se radi o jednoj te istoj stvari - napravi za ručno okretanje vitla; Samo što je izvedba malo različita zbog veličine vitla. Na manjoj jedrilici dovoljan je jedan čovjek za okretanje vitla, na šb Jadran bilo je potrebno 10-20 ljudi za okretanje sidrenog vitla, a na velikim linijskim brodovima s kraja 18. stoljeća za pokretanje sidrenog vitla takovom napravom bila je potrebna ekipa od 140 ljudi!

Leo

• Guest
« Reply #83 on: September 10, 2015, 09:59:28 AM »
Po namjeni možda al po primjeni ne.
Ono na Jadranu nema nikakvog prijenosa osim poluge kojom se gura a grider ima i različite prijenose i kopču za različite vinčeve.
Smisao grindera je da staviš jednog ili dvojicu na najpovoljnije mjesto i u najpovoljniji položaj abubanj konopca kojeg se zateže je na drugom mjestu i udaljen tako da rad na grinderu ne smeta radu -trimu na vinču-bubnju.
Tu je bitna razlika i osim same svrhe-preuzimanja natezanja nemaju sličnosti.
Uostalom ni sa vinčem sa manicom. Ako si ikad trimao Genovu od malo više kvadrata znaš koliko smeta manica u početnoj fazi i teško je u dva radit a da ne govorimo da dva šotovento nije maksimum

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #84 on: September 10, 2015, 12:02:12 PM »
A meni se pak čini da se radi o jednoj te istoj stvari - napravi za ručno okretanje vitla; Samo što je izvedba malo različita zbog veličine vitla. Na manjoj jedrilici dovoljan je jedan čovjek za okretanje vitla, na šb Jadran bilo je potrebno 10-20 ljudi za okretanje sidrenog vitla, a na velikim linijskim brodovima s kraja 18. stoljeća za pokretanje sidrenog vitla takovom napravom bila je potrebna ekipa od 140 ljudi!

Brojao sam, 18 ljudi, ali ne Crnogoraca, jer su lijeni, barem tada bili, ja se osobno uvjerio, pa smo zbog lijenosti skoro stradali (ne na tom brodu i ne na takvom uređaju, ali i taj morao ručno namotavati).
Inaće na ŠB Jadranu su ispod tog motovila u potpalublju "ruče", nekoliko komada koje su kurblali kadeti, tako da je sidro dizalo možda i 30-setak ljudi otprilike :icon_scratch:
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline pelig

• Barba
« Reply #85 on: September 10, 2015, 12:15:28 PM »
I na velikim linijskim brodovima je pogon bio podijeljen na dvije palube; Po 70 ljudi je vrtilo na gornjoj palubi, a 70 u potpalublju.

Offline pelig

• Barba
« Reply #86 on: September 10, 2015, 12:16:03 PM »
Po namjeni možda al po primjeni ne.
Ono na Jadranu nema nikakvog prijenosa osim poluge kojom se gura a grider ima i različite prijenose i kopču za različite vinčeve.
Smisao grindera je da staviš jednog ili dvojicu na najpovoljnije mjesto i u najpovoljniji položaj abubanj konopca kojeg se zateže je na drugom mjestu i udaljen tako da rad na grinderu ne smeta radu -trimu na vinču-bubnju.
Tu je bitna razlika i osim same svrhe-preuzimanja natezanja nemaju sličnosti.
Uostalom ni sa vinčem sa manicom. Ako si ikad trimao Genovu od malo više kvadrata znaš koliko smeta manica u početnoj fazi i teško je u dva radit a da ne govorimo da dva šotovento nije maksimum

Sad shvaćam, to je kao da uspoređujem najprodavaniji automobil svih vremena Ford T, koji nije imao čak niti mjenjač brzina, sa npr. modernim Golfom koji ima mjenjač sa 6 brzina, servo volan, servo kočnice, EBS, ASR i sve ostale kerefeke koje toliko olakšavaju vožnju. Stoga ga nije ispravno zvati automobil već "das Auto".

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #87 on: September 10, 2015, 12:22:36 PM »
Ja još nisam prožvakao sve te eventualno nove ili stare nazive motovila. Ako se jedom dogovorimo, ne samo mi, mi samo diskutiramo, a eventualna diskusija možda nekom učenom pripomogne da nam napiše kako se što treba na brodovima zvati. I ja ću koliko mi treba i koliko ću uspjeti naučiti tako prihvatiti. Makar bilo i blesavoća (sjetite se helikoptera; zrakomlata), ali da se već jednom napravi taj rječnik.
Inače ta motovila, kako ću ih i dalje zvati, ona stara isto kao i na jahtama, vertikalna dakle, ona se okreću, pa bilo kako. Vinčevi na jahtama nisu ništa dugo. I ta motovila su i prije isto služila kao i danas. Moglo je biti jedno centralno veliko, ali je na jedrenjacima bilo i nekoliko manjih, da se konopi ne bi trebali voditi daleko do centralnog motovila. A na motovilu je na donjem dijelu bio kružni dio sa utorima za lanac, a gornji dio bubanj za konope (vjerojatno se je moglo skidati i stavljati alatku kakva je trebala), ali je sidreno motovilo bilo dvojako, za lanac i za konope.
Ne opterećujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budućnost !!!

Offline Strici

• Admiral flote
« Reply #88 on: September 10, 2015, 12:25:04 PM »
Sedam brzina Pelige. Ako se ne varam moj Golf ima sedam; automatskih :laughing7:

Offline pelig

• Barba
« Reply #89 on: September 10, 2015, 12:35:37 PM »
Makar bilo i blesavoća (sjetite se helikoptera; zrakomlata),

I kod helikoptera se pokazalo koliko volimo engleske riječi; Naime, tada se u skladu s pravilom (ako riječ ne postoji u hrvatskom, prihvaća se ona iz nekog srodnog jezika koji je posjeduje) predložila riječ vrtolet. Ta je uzeta iz srodnog ruskog (vertolet) i vrlo je razumljiva svakome. Ali tada su počele sprdačine koje su uništile svaku inicijativu. Najglasniji su bili naravno oni najmanje obrazovani.